En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Påskkillingar

Det finns hopp! Jag bjuder inte på några påskkycklingar eller påskkärringar, utan påskkillingar!

Getterna på jobbet har precis killat och jag hälsade på dem igår. Studenterna har varit med och bestämt att de ska döpas efter grundämnen i år. Det här är från vänster Guld och Silver. 

Det här är Kisel som blir lite generad när mamma nosar honom i rumpan precis när han blir fotograferad.

De är bara ett par dagar gamla och här får de träffa varandra utanför boxarna. Grenarna i bakgrunden är sly som vår djurskötare fått när de röjde på campus. Getter gillar sly.

Den här är Neon som föddes på tisdagskväll och sålunda inte ens är 24 timmar gammal. Han tycker det är lite läskigt att kliva ut på golvet i djurhallen. Mamma väntar utanför boxen.

Tur att mamma är där.

Neon har ett syskon som fick namnet Jod. Hon kom ut baklänges och var lite klen till en början, men nu är det inga problem. När man är så ung kan faktiskt en golvbrunn vara ganska spännande.

Getterna på dessa bilder är för vissa studenter deras första kontakt med lantbrukets djur. Getter är idisslare och utmärkta modeller för mjölkkor. De är förhållandevis små och risken för skador från dessa, jämfört med kor som väger åtskilliga hundra kilo, är minimal. Dessa getter är dessutom väldigt vana vid studenter och gilla den extra uppmärksamhet som det innebär när man "jobbar med utbildning."   

Jod hälsar på Guld, de blir kanske bästa kompisar i framtiden.

Det finns väldigt mycket spritt i benen på dessa små liv trots att de bara är några dagar gamla. 

Numera har vi 145 veterinärstudenter i årskurs 1 och med kameror uppmonterade över boxarna kan nu alla få ta del av händelseförloppet när en get killar, i realtid. Därför kunde jag idag, när jag jobbade hemma, koppla upp mej och se på när Serpentin fick två välskapta små killingar. Ibland sätter jobbet guldkant på vardagen :-) Innan vi hade kamerorna var det bara några få studenter som kunde närvara vid varje tillfälle och de måste ju dessutom ge sej ut på udda tider ibland.  

Avslutar med att berätta att herr fasan nu har bestämt sej för att fira påsk med oss. Här står han på fönsterbrädan utanför vardagsrumsfönstret och kollar in för att se om vi inte har mer godis inne, fröna ute är slut! Ni kan också se hur smutsigt fönstret är mot baksidan just nu. Om motivet är nära glaset går det inte att dölja :-)

Glad påsk allihopa!

Hälsningar Lena

Inlagt 2024-03-28 20:24 | Läst 296 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Det går precis lika bra med killingar! De är jättefina och har stora skillnader i teckning mellan individerna. Åsså skuttarglädje förstås:)
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2024-03-30 08:11
Tack Bjarne,
trots att detta är en årlig händelse som jag dokumenterat åtskilliga gånger är det så mysigt att gå och titta på dessa små spralliga djur. Vi var förvånade över en del av färgerna på denna omgång killingar för bocken var helvit.
Hälsningar Lena
En riktig sötchock !
Passar utmärkt som ”påskgodis”
Att se filmsnuttar på killingar som hoppar och skuttar kan roa mig hur länge som helst.
Men även underbara på bild.
Du har ett bra yrke 😊
Glad Påsk 🐣
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2024-03-30 08:13
Tack Ing-Marie,
det här är en liten bonus med mitt jobb och jag har ju fotat dem åtskilliga gånger förut samt även på betet, dit även jag har fått åka ibland då den student som ska göra det sommartid varit sjuk. De är så roliga att titta på och i år passade jag på då de var riktigt unga.
Hälsningar Lena
Men jösses så charmig man kan vara! Vilken dag på jobbet. Det har sina fördelar ibland. Den sista bilden skrattade jag åt i nästan 10min :) Så rolig "- Vart är mina frön!". Glad påsk Lena.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2024-03-30 08:16
Tack Johnny,
jag blev alldeles fnissig då jag fick syn på fasanen utanför vardagsrums- fönstret och det var tur att kameran med tele låg på mitt skrivbord, så jag kunde föreviga honom. Han fick förstås mer frön men det är också en ekorre som har hittat dit.
Hälsningar Lena
Jättegulliga killingar. Det här skuttandet är väl ett sätt att tala om för eventuella predatorer att de friska och pigga och inte så lätta att fånga till middag.
Herr fasan har tydligen dragit slutsatsen att det finns ett samband mellan hon med kameran och fröna i trädgården.
Glad Påsk!
Svar från Lena Holm 2024-03-30 08:19
Tack Sten,
killingar är mycket pigga och rörliga bara några timmar efter att de fötts. De kan följa med geten då hon rör sej och har då en viss chans att undkomma predatorer. Vad fasanen har dragit för slutsats vet jag inte, men han vet i alla fall att det finns mat i vår trädgård. Jag blev överraskad när han tittade rakt in.
Hälsningar Lena
Haha, så fina! Glad Påsk till Dig! Kul med fasanen! Mvh Wolfgang
Svar från Lena Holm 2024-03-30 08:20
Tack Wolfgang,
jag blev alldeles fnissig då jag fick syn på fasanen utanför vardagsrummet. Tur att jag hade en kamera med tele i närheten så jag kunde fånga honom på bild.
Hälsningar Lena
Hej,
Hur gulligt som helst. Neon blev vår favorit.
Glad Påsk
Bob och Ninni
Svar från Lena Holm 2024-03-30 08:22
Tack Bob och Ninni,
Neon har nog blivit lite av en favorit för oss alla. Hans färger avviker från det som vi brukar få och bocken var dessutom helvit, vilket gör hans färger rätt intressant. Likaså den lilla killingen Guld.
Hälsningar Lena
Kul bild med fasanen. Söta killingar och tryckt att veta att de är säkrare än kossor. Några killingar tog all färg så inget över till den vita
Svar från Lena Holm 2024-03-30 16:03
Tack Peter,
jag blev alldeles fnissig då jag fick syn på fasantuppen utanför fönstret. Tur att jag hade en kamera med tele i närheten så jag kunde fånga honom på bild. Bocken var helvit så det är snarare de väldigt brokiga killingarna som förvånar.
Hälsningar Lena
Fasanen är ju för go :)
Vilken ståtlig nyfiken varelse haha.
Härliga goa bilder!
Glad påsk Lena
Svar från Lena Holm 2024-03-30 16:04
Tack Joakim,
jag blev alldeles fnissig då jag fick syn på tuppen utanför fönstret och det var tur att jag hade en kamera med tele nära till hands så jag kunde fånga honom på bild. Killingar är alltid goa!
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Underbara serie - man blir bara på gott humör av att titta på dem.
Med många vänliga hälsningar och Glad Påsk.
Svar från Lena Holm 2024-03-30 16:06
Tack Erik,
killingar blir man glad av att titta på och det tycker även våra studenter som gärna kommer även efter schemalagd tid för att titta på dem. Fasanen var ju trevlig på sitt sätt.
Hälsningar Lena
Så söta killingarna är och vilka roliga namn på dom.
Självklart ska herr fasan få mer frön, det är ju påsk. Glad påsk! Mari
Svar från Lena Holm 2024-03-30 16:07
Tack Mari,
våra killingar får varje år namn inom ett tema och det brukar studenterna få föreslå. Just i år blev det grundämnen och där fanns det många namn som passade bra. Herr fasan har förstås fått mer frön, ibland vid två tillfällen samma dag om vi varit hemma.
Hälsningar Lena
Underbara bilder på bedårande killingar. Glad fortsättning på påskhelgen :-)
Hälsningar Halina
Svar från Lena Holm 2024-04-01 13:15
Tack Halina,
det är inte ofta jag har sån här fin underhållning på jobbet :-)
Hälsningar Lena
De är fantastiskt söta killingarna, deras hopp och klätterförmåga är beundransvärd. Älskas av barn i djurparker. Fina närbilder, bra val.
Svar från Lena Holm 2024-04-01 13:16
Tack Stefan,
det blir alltid en massa bilder om jag går till djurhallen när det finns killingar och det är svårt att välja vad man ska visa. Bakgrunderna blir dessutom för det mesta bara röriga, det är ju inomhus. Snart får det gå ut i rasthagen och där kan det bli lite bättre.
Hälsningar Lena