En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Årets första plus ett par bonus

Joakims fiskgjusar har ni ju redan sett bilder på men det här är den första jag sett i år. Den seglade snyggt över Hjälstaviken i går kväll. Det var minst två som var aktiva och fiskade när solen började gå ner. 

Den spanade och ryttlade på bästa gjusemaner, men när den dök hade den tyvärr förflyttat sej för långt från mej. 

Den hade också fått en tjatig följeslagare efter sej.

Det här dyket fullföljdes aldrig, men till slut lyckades den.

Den fick tag i en imponerande fisk men avståndet är väldigt långt och bilden är mycket kraftigt beskuren. 

Så fort den fått lite höjd fick den sällskap och det såg ut som att den försökte få gjusen att släppa fisken. Det fungerade inte och jag såg gjusen försvinna bort med sin middag.

Precis när gjusen försvunnit kom havsörnen flygande över taket på gömslet. Om jag hade vänt mej om bara ett ögonblick tidigare hade jag sett den komma mot gömslet, nu hann jag precis få en bild då den passerade och försvann åt samma håll som gjusen. Den här kom både lågt och nära, men jag hade blicken riktad ut genom en annan glugg.

Kärrhökarna var också väldigt aktiva och flera flög över vassen. Just den här kom tillräckligt nära och vände upp mot ljuset på några bildrutor. Jag åkte ut för att försöka få syn på fiskgjuse och fick två rovfåglar till som bonus.

Hälsningar Lena

Inlagt 2024-04-18 17:40 | Läst 1289 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Fina bilder Lena 😊 Kul med gjuse som dyker på fisk. Om havsörnen satte fart åt samma håll som gjusen så var det nog med största sannolikhet att den skulle jaga ifatt gjusen, för att sno fisken. Ja om örnen nu dök upp kort efter att du fotat gjusen.
De är pirater de där jäkla örnarna😅
Kanonfin bild på kärrhöken.

Mvh Jocke
Svar från Lena Holm 2024-04-18 19:46
Tack Jocke,
jag tror att gjusen hade hunnit för långt. Örnen hade aldrig hunnit ikapp den. Kärrhöken brydde jag mej inte så mycket om för de är vanliga här men om den kommer tillräckligt nära är den ju vacker. I synnerhet om ljuset faller rätt. Personligen är jag mest nöjd med första bilden på gjusen. Det var den jag åkte ut för att fånga :-)
Hälsningar Lena
Oj så bra bilder!! Den första på Gjusen är riktigt magnifik.

Måsarna kan vara oerhört envetna och irriterande. Här en historia från Hasselviks veranda:
Mina två korpar satt i högsta granens topp. En stor mås gjorde en lov förbi dem – och sedan en gång till, lite för nära.
Det blev för nu för mycket för korparna. Upp, och med blixtens fart efter måsen. Spöade upp den i luften så att fjädrarna rök (i bokstavlig bemärkelse). Måsen skrek förtvivlat. Korparna släppte den så småningom, när dom fann vederbörlig bestraffning tillräcklig... :-)
Svar från Lena Holm 2024-04-18 19:49
Tack Peter,
den första bilden på gjusen är den bästa denna kväll. Jag gillar både ljuset och molnen bakom.
Intressant historia och trevligt att få ta del av. Jag har sett en häckande kanadagås som var så less på skrattmåsar att den plötsligt flög upp och klippte en mås som den sedan försökte dränka. Den klarade sej, för att häckande sothöns la sej i bråket, men blev ganska stukad.
Hälsningar Lena
Fina bilder, säskilt den på kärrhöken.
Jag var tillsammans med min svärson och ett barnbarn i tornet i lördags och såg fiskgjuse och örn och kärrhök på håll. Men jag har för kort glugg för fågelfoto.
Vi såg också trana, häger, sothöns och skäggdopping på lite närmare håll, liksom grågäss och vitkindade gäss och vitfågel i massor.
Svar från Lena Holm 2024-04-19 17:42
Tack Sten,
det var så pass sent då jag var där att det var inte lönt att åka till tornet. Jag vet ju också att avstånden generellt är långa när man står där, även för ett 500 mm tele. Det är en hel del aktivitet där nu och jag åker nog dit igen när vädret är lite mer tilltalande.
Hälsningar Lena
Häftigt med fångsten och vattnet som yr och humor blev det med skällande mås ..
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2024-04-19 17:44
Tack Gunte,
det blir alltid lite mer underhållande när man har fåglar som interagerar i luften. När den kom upp med fångsten var den långt borta men motljuset gjorde bilden värd att visa.
Hälsningar Lena
En sådan fin utdelning, det blev en bra serie på gjusen och bilden med fisken i motljus blev ju riktigt vacker även om avståndet var långt. Kärrhök har jag inte sett än, borde vara här också kan jag tycka. Fina bilder
Svar från Lena Holm 2024-04-19 17:47
Tack Peter,
det blev fin utdelning till slut, när gjusen behagade segla förbi lite närmare och vända upp mot den sena solen. Kärrhökarna var annars mycket aktiva och jag hade många fler bilder på dem, men den här var bäst. De borde väl vara minst lika aktiva hos dej, så du får åka ut och spana någon dag.
Hälsningar Lena
Det var en mycket fin fångst! Bingo skulle jag vilja säga. Snygga bilder också. Får se när jag kommer ut och spanar efter likande fotoobjekt, det har blivit mer stillsamt.
Svar från Lena Holm 2024-04-19 17:50
Tack Stefan,
den här turen började lite klent och det blåste sanslöst kallt. När jag kom ut på spången och såg den första gjusen, på långt håll, var det svårt att hålla kameran i vinden och det var bara några få plusgrader. Jag fick nästan alla bilderna mot slutet och fick inte upp värmen förrän jag nästan var tillbaka vid bilen.
Hälsningar Lena
Hej Lena! Bra fångat, av både dig och fiskgjusen. Hälsningar Mats
Svar från Lena Holm 2024-04-19 17:51
Tack Mats,
det blev en riktigt lyckad tur till slut.
Hälsningar Lena
Oj, vilken utdelning ! Nu blev man ju sugen på ett besök där.
Fina bilder hela högen.
Är det bara ifrån gömslet ?
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2024-04-19 18:52
Tack Ing-Marie,
ja det är bara bilder från gömslet och några från spången t ex den sista på kärrhöken. Det är väldigt mycket vatten och en liten del av spången låg faktiskt under vatten när jag var där. Vänta ett tag så det sjunker undan. Inga vadare kan landa längs spången annat än möjligen hägrar, det är för djupt. Men fiskgjusarna är aktiva, likaså kärrhökarna och örn är ju rätt vanligt där. Det är nog en hel del aktivitet vid tornet men då är ju avstånden så långa för det mesta.
Hälsningar Lena
Så trevligt å med bonus rovisar är ju x krydda.
Sen gjusefoto med fångst middag...toppen
/N
Svar från Lena Holm 2024-04-19 18:54
Tack Nini,
det blev en fin utdelning, fast det var lite glest i början och blåste väldigt kallt. Ljuset var fint vid sjutiden och då kom rovfåglarna som närmast. Fin tajming.
Hälsningar Lena
Fantastiskt fin bilder på kärrhöken och de två första på fiskgjusen.
/Torbjörn
Svar från Lena Holm 2024-04-19 18:58
Tack Torbjörn,
fiskgjusen höll sej på avstånd väldigt länge men jag väntade in den och till slut fick jag utdelning. Vinden, som var isande kall, var till min fördel för både gjusen och kärrhökarnas rörelser var till viss del förutsägbara. Det var bara att hålla ut och vänta.
Hälsningar Lena
Hatten av för dessa bilder, en härlig upplevelse du bjuder på i bild. -Vackert!
Svar från Lena Holm 2024-04-19 20:15
Tack Morgan,
det var en fin kväll och nu hinner man precis åka ut en sväng efter jobbet. Ljuset har återvänt.
Hälsningar Lena