En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Sädesärlans vårbestyr

En kylig kväll vid en våtmark som är blötare än jag någonsin upplevt tidigare år. Sädesärlan har anlänt och trippar runt i vattnet.

Den får ta hjälp av vingarna där det är för djupt.

Små grästuvor sticker upp här och där. Det här är egentligen betesmark, men det lär ta ett tag innan djuren kan gå här. 

Här får den syn på en liten godsak i vattnet. Kan det vara en mygglarv?

Det smakade gott oavsett vad det var för litet kryp. Sädesärlan är inte så kinkig. 

Så måste den förstås ta ton. En viktig aktivitet så här års. 

En kort trudelutt sen flög den vidare i jakt på fler små godsaker.

Livet går vidare och nu blir det visst varmare, enligt SMHI. Vi får väl se...

hälsningar Lena

Inlagt 2024-04-28 16:46 | Läst 662 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Trevlig berättelse och fina bilder! Snyggt! Mvh Wolfgang
Svar från Lena Holm 2024-04-28 18:57
Jag var ute sent och solen hade nästan gått ner, det var skugga där jag var. Jag hade inte sett särskilt mycket annat när den här sädesärlan dök upp. Jag följde den en stund när den hoppade mellan grästuvorna.
Hälsingar Lena
Hej Lena.
Det är en fågel som man bara kan bli glad av att se och observera - "Hvid Vipstjert", som den heter på danska. Vi hade flera av dem där vi en gång hade sommarstuga.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Lena Holm 2024-04-28 19:09
Tack Erik,
för mej är den ett viktigt vårtecken men också en liten fågel att glädjas åt då den ofta kommer förvånansvärt nära. Det danska namnet är mycket passande.
Hälsningar Lena
Även om sädesärlan är vanlig är det en fin fågel som är värd att rikta kameran mot. Fina bilder på dess "bestyr"!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2024-04-28 20:23
Tack Bjarne,
för mej är den ett viktigt vårtecken men också en liten pigg fågel som jag blir glad av att se och har svårt att motstå när den dyker upp i min närhet.
Hälsningar Lena
Fina bilder och kul att du fick med ett litet kryp. En kul fågel, en linslus som kräver att få vara med på bild. Den ser ut att ha det jobbigt om den ska slippa att bli blöt om fötterna. Jag var uppe i mitt naturreservat vid Mölle för någon vecka sedan för att fotografera klockgrodor och det som normalt är en torr hed var mer en sumpmark. Klockgrodor ska man ju fotografera lågt och jag hade med ett sittunderlägg på 35x35cm, tänk dig när man ligger ner på detta typ frimärke i ett kärr utan att bli helt dyngsur
Svar från Lena Holm 2024-04-29 07:26
Tack Peter,
ed är charmerande att titta på och svåra att motstå när de hoppar runt så pass nära. Lite mer utmaning när de jagar i flykten. Att fota grodor under sådana förhållanden kräver heltäckande goretex eller torrdräkt. Jag har provat att ligga på ett något större liggunderlag och den stora överraskningen då var att det rann in vatten i kängorna, ovanifrån. Ser fram emot bilder på klockgrodorna.
Hälsningar Lena
En fin serie på den trevliga lilla pippin. Ofta rätt oblyg och med hjälp av vingarna så blir det inte många gram att hålla uppe så det ser nästan ut som den kan gå på vatten. Knepigare att fota när den stutsar runt bland stenar på stranden, blir nästan ett med omgivningen.
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2024-04-29 15:18
Tack Gunte,
sädesärlan är en sån där lite fågel som ibland landar alldeles intill när man sitter på en klipphäll eller en brygga. Charmig och uppiggande tycker jag. En utmaning att fota då den flyger/hoppar runt och försöker fånga insekter.
Hälsningar Lena
Fin serie på en av de 'trevligaste' fågelarter vi har, tycker jag! Alltid på bra humör när den kommer trippandes mot oss.. Svårmatad dock är känslan.. slänger man en liten brödbit åt den så brukar den hoppa dit och titta men sällan ta den! Vet inte vad man skulle kunna mata en Sädesärla med, en skål 'maggots' kanske..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2024-04-29 15:20
Tack Jan,
sädesärlan är charmig och absolut en av de trevligaste arter vi har. Den äter nog i huvudsak insekter och då har man ju inte så mycket att bjuda på när man är ute och fikar för egen del. Maggots skulle antagligen gå bra, men det brukar inte jag ha i ryggsäcken när jag är ute.
Hälsningar Lena