En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Björkvik - Stockholms populäraste dykplats

Idag skulle min dykklubb avsluta en kurs för en en elev som inte blev klar i våras. Då det var andra nybörjare med som ville dyka så behövdes det resurspersoner dvs erfarna dykare. Jag följde med och tog med min kamera också. Det är inte lätt när man dyker med någon som är mindre erfaren men dykplatsen är ljus och fin, och allt som är kul att se finns på väldigt grunt vatten.  

Björkvik är antagligen den mest populära platsen att ha dykkurser på i Stockholmsområdet och det är alltid mängder med dykare på plats när man kommer dit. De allra flesta ser dock inte det vi såg idag. För de fina små djuren hittar man mellan 2-4 m, och det området simmar de allra flesta förbi. 

I tången på ca 2 m djup hittar vi denna fina kantnål. En släkting till sjöhästen och en fisk som många tror att man bara kan se på västkusten.

Strax efter hittar vi en mindre havsnål, en hona att döma av de vackra färgerna. Här är det ombytta roller som gäller och det är honan som har de vackra blå mönstren.

Hona av mindre havsnål.

Hannen är betydligt mer diskret och ser nästan ut som ett av de grässtrån som han så gärna simmar runt bland. Hos dessa fiskar är det hannen som får bära de befruktade äggen i en lite påse på magen tills de är färdiga att kläckas.

 

 Vi hittade även några plattfiskar som låg i sanden och var helt övertygande om att de var osynliga. Dessa ligger helt stilla och man kan ta hur många bilder man vill.

 

Ha en fin söndagkväll

Lena

 

 

Inlagt 2012-09-09 19:02 | Läst 5004 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Häftigt. Kort sagt. Eller är fascinerande kanske bättre?

Ha det bra
/J-O
Svar från Lena Holm 2012-09-09 20:48
Hej Jan-Olof
det är ett gott betyg när man kan fascinera någon med sina bilder.
Hälsningar Lena
Ja den platsen har jag hållit många kurser på genom åren!
Kul att se lite fina bilder därifrån.
Själv har jag lagt dykningen och UV foto på hyllan efter alldeles för
många år under vattnet :)
Något enstaka arbetsdyk slinker in då och då!

Finns mer makro motiv i Östersjön än man kan tro!!

Med vänlig hälsning, Kenneth
Svar från Lena Holm 2012-09-09 20:51
Hej Kenneth,
kul att du tittade in. Det finns många fina makromotiv i Östersjön, det gäller bara att veta var man ska leta och simma lugnt. De riktigt grunda motiven är de många som missar. Jag tror inte det var särskilt många av de som var i Björkvik idag som såg vare sej havsnål eller plattfisk.
Hälsningar Lena
Vackert! Jag fortsätter att förundras över allt vackert som jag går miste om där under ytan. :-) Lite nyfiken på hur stora de där plattfiskarna är?
Ha det gott!
//Ewa
Svar från Lena Holm 2012-09-09 20:53
Tack Ewa,
plattfisken var ganska liten, lite större än min handflata ungefär. Man kan se dem om man snorklar på ljusa sandbottnar.
Hälsningar Lena
Så spännande Lena att titta på dina bilder och läsa det du skriver. Vet inte om det är för att man gillar män :-)) som jag föredrar bilden på hanen, tycker den är jättefin. Plattfisken skulle man väl aldrig se om det inte var för ögonen.
ing-marie
Svar från Lena Holm 2012-09-09 20:56
Hej Ing-Marie,
bilden på hannen är bättre än de på honorna, så är det nog...Plattfiskarna är väldigt svåra att upptäcka och oftast är det ögonen som avslöjar dem. Ibland ser man faktiskt bara ett öga i sanden. Den här var ganska liten och det var mest tur att vi såg den.
Hälsningar Lena
Är det havsnålar man kan se vid snorkling söderöver också, i typ Röda havet? Sista bilden - det måste väl vara sådana som du som har ögonen på skaft som ser dessa fiskar? Även vana dykare förbiser väl dessa? Nu menar jag att man som fotointresserad ser mer än andra.
Svar från Lena Holm 2012-09-09 20:59
Hej Rauni,
det finns fiskar som liknar havsnålarna lite i Röda Havet men det närmaste du kan komma är nog egentligen sjöhästar.
Du har nog rätt om plattfisken, den var dessutom ganska liten. Många vana dykare missar nog dessa, men vi simmade mycket sakta och på andra dyket hittade även min dykkamrat, som var en nybörjare, ett par plattisar. Lite som med trattkantareller, om man vet vad man ska leta efter hittar man dem...
Hälsningar Lena
Fina bilder och en liten biologilektion oxå.
Plattfiskarna visste jag men "nålarna" är nya bekantskaper
TACK//Kurre
Svar från Lena Holm 2012-09-10 18:10
Hej Kurre,
Plattfiskar är attans svåra att sklija åt så jag kallar den bara för plattfisk. "Nålarna" är vackra små varelser som man kan hitta längs både öst- och västkusten, om man vet vad man ska leta efter. För de som håller på med fiske brukar de vara okända, inget som man direkt drar upp antar jag.
Hälsningar Lena
Fina bilder som vanligt! =)
Svar från Lena Holm 2012-09-10 18:10
Tack Heléne,
kul att få visa något från "hemmakusten".
Hälsningar Lena