En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Mörkret har lagt sej...

...och ytan ligger spegelblank på den lilla skogssjön. Termometern visar på noll och några stjärnor lyser på den mörka himlen som snart kommer att vara nattsvart. Vi kränger på oss full dykmundering för vinterbruk, tänder lamporna och smyger ner i den klara vattnet.

Det första vi stöter på är en stor kräfta. Den är blåaktig i färgen och har röda markeringar på klorna, antagligen en signalkräfta.  Vattnet är fullt av små räkor som svärmar i ljuset av våra lampor. Räkor i en insjö? Inser att jag måste kontakta en god vän som är marinbiologi och förhoppningsvis kan klargöra detta för mej.

En hel del fiskar ser ut att "sova" och denna lilla abborre vilade nog riktigt gott tills den fick ett par stora blixtar i ansiktet. Den låter mej hållas ett tag men drar sej sedan tillbaka. Jag låter den vara och simmar vidare.

En liten gädda lurar i växtligheten och jag testar porträtt med samma korta skärpedjup som på abborren (f/4).

 

 Hittar sedan den här lilla babygäddan som är knappt en decimeter. Den är mycket försiktig av sej och sjunker snart ner i den gröna växtligheten så den knappt synns. 

Vi simmar vidare och kylan börjar tränga sej på. Det är åtta grader i vattnet och efter en timme känns det i fingrarna. Natten i en insjö tillhör helt klart den hungriga gäddan och vi simmar på flera exemplar i olika storlekar.

Mot slutet av dyket försöker jag fånga en räka på bild, men de är omöjliga att fokusera på. Dock hittar jag detta lilla djur, också något helt okänt för oss. En liten insjö kan bjuda på fler överraskningar än man tror, bara man tar sej tid att titta ordentligt. 

 

Hälsningar

Lena

 

 

 

Inlagt 2012-10-13 17:46 | Läst 9143 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Hej Lena. Spännande och intressanta bilder från våra egna vatten. Kul! Mvh Thomas
Svar från Lena Holm 2012-10-13 19:51
Tack Thomas,
trevligt att du tittade in. Så här kan det se ut i en liten pöl väldigt nära.
Hälsningar Lena
Tillåten kräftfångst?

Att vara nattsmyg under vatten verkar löna sig.
Svar från Lena Holm 2012-10-13 19:54
Hej Jan-Olof,
nej, vi plockar inte förbjuden frukt även om det kan te sej enkelt. Hummer vore förstås ännu mer frestande men nej, vi rör inte dessa djur när vi dyker.
Hälsningar Lena
janolof 2012-10-13 20:08
Jag menade förstås billdfångsten, när jag talade om att löna sig...
Svar från Lena Holm 2012-10-13 21:02
OK,
då förstår jag. Vi har alltid "första parkett" till vad som händer i små pölar.
Hälsningar lena
Närbilden på gäddan är för skön. Dina sköna bilder visar att man inte behöver åka till tropiska vatten för att få dramatiska bilder.
Nära där vi bor finns en sjö där det en gång för många år sen tippade i ett helt tåg med last av socker och rör. Min gubbe dök förr i tiden och han har varit nere där. Vagnarna står kvar. Nåt för er kanske?
Marianne
Svar från Lena Holm 2012-10-13 19:58
Hej Marianne,
vi får höras via gästbok eller annat forum. Verkar definitivt intressant. Gäddor är sköna djur och även när de jagar kan man få bra bilder.
VI hörs
Lena
Nästan lika vackra som Nemo & co.! korta skärpedjupet på den lilla gäddan gillar jag o den sista var jättefin! //ewa
Svar från Lena Holm 2012-10-13 20:00
Tack Ewa,
det här är våra Nemo...Jag har jobbat en del med kort skärpedjup på fiskporträtt på senaste tiden och jag ska prova att skicka någon av dessa bilder till en tävling. Antagligen gäddan.
Hälsningar Lena
ibland kan bilder från en sjö i Sverige vara vackrare än extremt färgglada bilder från barriärrevet (har själv fotat U-bilder vid barriärrevet) men bilden på gäddan (bild 3) är sååååå jäkla snygg.

Snyggt jobbat
Svar från Lena Holm 2012-10-14 13:04
Stort tack Mikael,
jag är själv mycket nöjd med nr 3 och den var också "planerad" för just detta dyk. Det är extra kul när jag kan visa att det finns vackra undervattensmotiv betydligt närmare än man tror.
Hälsningar Lena
Helt underbara bilder Lena! Gillar främst 3:an på gäddan och den sista. Mycket fint fångat! :o) Elisabeth
Svar från Lena Holm 2012-10-14 13:06
Tack Elisabeth,
jag har fortfarande inte lyckats lisat ut vad det är för djur på sista bilden. Hade den varit i havet hade jag gissat märlkräfta, men jag vet inte om de finns i sötvatten. Nr 3 är jag själv mycket nöjd med, kul att du gillar den också.
Hälsningar Lena
Det låter kallt och ruggigt men förstår att det är värt "besväret" när du får se dessa sköna bilder. Tänk att man tycka att en gädda är söt :-)
ing-marie
Svar från Lena Holm 2012-10-14 13:08
Visst kan gäddor vara söta, om de bara är en decimeter långa och ligger och spanar. Då är de riktigt söta.
Hälsningar Lena

PS Det var kallare än vi förväntat oss...vintern är på väg
Att gäddan har utvecklats till en perfekt "killer" illustreras med eftertryck i dina härliga gäddporträtt. Fast man undrar förstås hur våra fiskar klarar av vintermörkret och kylan under den långa vintern. Förmodligen vet de ingenting om leda :).

/Torbjörn
Svar från Lena Holm 2012-10-14 13:12
Hej Torbjörn,
kan inte annat än le åt din kommentar. Gissa om vi har funderat och diskuterat vad fiskarna i en lite sjö som denna gör på vintern. De går i alla fall inte att hitta..vi har borrat hål i isen och kollat. Förmodligen har du helt rätt i att de inte är medvetna om leda i alla fall, för deras aktivitet på vintern torde vara mycket låg.
Gäddan är en "killer" det är ännu mer uppenbart när mans er dem "live".
Hälsningar Lena