En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

När solen kom fram

Efter en god natts sömn i ett lite stuga i Rättvik åkte vi återigen till sjön Storaxen. Morgonen var krispig och marken frostig. Jag tänket på de som åkt till Säter för att fotovandra. De hade nog samma väder som vi dvs mulet och ganska kallt. Vattnet var dock helt blankt när vi kom fram till sjön och det låg lite dimslöjor precis ovanför ytan. Kanske kan det bli några bra motiv ändå...

I dagsljus valde jag Tokina 10-17 mm fisheyezoom och ställde den på 10 mm. Så här såg det ut under den lilla privata badbryggan. Vattentemperaturen var 8 grader, vilket även den kvarglömda termometern visade.

I vassen precis vid kanten experimenterade jag lite med Snell´s fönster, som finns förklarat ett tidigare inlägg. Blev egentligen inte nöjd med något men visar ändå denna bild för att ni ska få se hur liten och söt en gädda kan vara. Den pyttelilla gäddan ligger strax under skaftet till näckrosbladet, lite till vänster om mitten. Just i detta läge önskade jag förstås att jag valt makro på detta dyk istället.

 Simmade vidare och hittade dessa gamla störar som satt fast i botten. Passade också för några experimentbilder med Fredrik simmandes mellan dem.

 

 Försökte mej sedan på att få bilder med fina speglingar på undersidan av vattenytan men också med lite gula och gröna träd i ovankant. Vi höll oss hela tiden väldigt grunt för fiskarna hade gömt sej och så mycket mer finns det inte i denna sjö.  

 

 Det börjarde bli kallt och vi var på väg upp när solen plötsligen kom fram. Ljuset i den lilla sjön blev med ens magiskt. Jag mixtrade med vinklar och exponering och blev faktiskt betydligt varmare, åtminstone tillfälligt. 

 Solljuset varade bara en kort stund och sedan var magin som bortblåst. Det hade även börjat blåsa så den blanka vattenytan var nu full med krusningar. Det var definitivt dax  att gå upp och packa ihop för denna gång.

 

Njut av söndagen

Lena

 

 

 

Inlagt 2012-10-14 16:51 | Läst 1999 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Härliga bilder Lena! Tycker den sista är superbra, och de intressanta trekanterna som ljus respektive bubblor bildar är verkligen snyggt fångat. Ha det gott/ Elisabeth
Tack Elisabeth,
solen kan ge riktigt fina effekter. Det gäller bara att fånga dem...
Hälsningar Lena
Roligt med lite annorlunda typ av bilder, fina hela bunten!
Fastnade för nr. 5 där träden flyter ner i bilden.
Ha en fin kväll!
//Ewa
Svar från Lena Holm 2012-10-14 18:30
Tack Ewa,
det blir alltid en spännande övergång där "vatten möter land" och man kan få det mest märkliga former. Kul att du gillar dem, vi hade ett skönt med kallt dopp.
Hälsningar Lena
Mycket inspirerande bilder.

//Tommy
Svar från Lena Holm 2012-10-14 18:36
Tack Tommy,
detta var mer ett fotoexperiment än ett dyk. Kul om det kan inspirera.
Hälsningar Lena
5:e bilden är bara så härlig. Både under och ovanför.
Trevlig simtur, tack för den
Marianne
Svar från Lena Holm 2012-10-14 19:45
Tack Marianne,
det var en trevlig simtur om än lite kallare än vi var beredda på.
Hälsningar Lena
Alltid lika kul att gå in på din blogg och se alla dina vackra och underbara bilder! =)
Tack för att du delar med dig av dom!
Ha en fin dag!
Svar från Lena Holm 2012-10-15 17:18
Tack Heléne,
och jag njuter av dina bilder, så bra att vi kan inspirera varandra att visa vackra motiv från naturen.
Hälsningar Lena