En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Provar mej fram lite...

.....laddade ner en demoversion av det där programmet som så många bloggat om. Jag vet dock inte riktigt vad jag ska ha det till...

Provade ett gammalt stationshus först. Torbjörn känner nog igen detta. Men jag har inte så många gamla hus i mina arkiv.

Kanadensisk urskog har jag däremot. Här blir färgerna lite besynnerliga när solen skiner på vägen.

Mera stora träd men djupare in i skogen. Den här bilden är helt grön i original så detta är kanske en förbättring....

Det här vintermotivet från förra veckan fungerar inte i originalversionen så den blev i alla fall inte sämre.

 

Dessa träd är nästan monokromatiska i original och jag blev lite osäker om det egentligen tillför bilden något alls att konvertera den.

Mulliga hästar har jag gott om och denna bild är väldigt kraftig i färgerna som dessutom är mycket varma då solen står lågt.

Den här kändes mer rätt. Hästen passar i ljusgrå toner med lite silver.

Det här kan man ju hålla på med hur länge som helst...

 

Hälsningar Lena

 

Inlagt 2013-01-30 23:00 | Läst 5473 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Himla fina konverteringar, den Kanadensiska urskogen är magisk!
Det är en vacker himmel i vintermotivet, och hästarna har fått fina skifningar i sina pälsar!
Svartvitt tycker jag kan plocka fram andra blickpunkter och betydelser i bilderna jämfört med färgversionerna. Om färgen dessutom inte funkar kan man sitta med fina bilder som man kanske ratar och helt i onödan!
Svar från Lena Holm 2013-01-31 19:08
Tack Anne-Sophie,
Jag är helt enkelt inte van att hålla på med svartvita bilder och när man öppnar ett program med olika alternativ, utan att ha en klar idé vad man vill åstadkomma, blir det mest ett lite planlöst testande. Jag borde läsa på lite och tänka till mer.
Hälsningar Lena
Stationen känner jag igen med, ligger mellan hemmet och jobbet :-)
Vad är det för program?
ztenlund 2013-01-31 01:46
En inte så vågad gissning är nog Silver Efex Pro.
Svar från Lena Holm 2013-01-31 19:09
Martin har helt rätt.Silver efex pro 2, en demoversion man kan ha i 15 dagar. Stationen är förstås i Knivsta.
Hälsningar Lena
Kul program, vilket är det?
Jag gillar träden
Marianne
Svar från Lena Holm 2013-01-31 19:10
Tack Marianne,
ja det var rätt kul men jag insåg att jag måste ha lite av en plan för vad jag vill åstadkomma. Silver efex pro2, man kan ha det på prov i 15 dagar.
Hälsningar Lena
Jag tycker att det är viktigt att ha svärta i den svartvita bilden, och det har Du i bild nr 3, 5 och 6. 6:an är dagens favorit! Svartvita konverteringar kan man med fördel göra i Camera Raw under utnyttjande av RGB-kanalerna. Något extra program behöver man egentligen inte. Men extraprogram har färdiga mallar som underlättar, dock inbjuder de att "göra för mycket".
ztenlund 2013-01-31 01:58
Ja, och det är ganska lätt att bli "blind" också, vilket egentligen gäller all bildredigering. Ofta brukar jag känna att det är bra att "lägga bort" det jag gjort en liten stund. för att sedan återkomma. Ibland ser det inte riktigt bra ut när ögonen fått vila...

Tredje bilden tycker jag hade bra stuns. Kanske nästan lite sotigt precis i botten, men på det hela taget bra. Annars är ju medelnivån klart över vad det blir om man bara kör över bilderna direkt i gråskala. Att spaka manuellt är lite mer av en utmaning, men det går. Rätt använt är nog programmet dock ett effektivt sätt att nå ett önskat resultat. Det finns ju flera som använder det mera systematiskt, utan att gå till excesser.

Av hästarna tycker jag nog att den andra är bättre, trots lite klen svärta. Kanske är grundmaterialet mer fördelaktigt, om jag nu ska tolka texten. Hästar med skägg nere vid hovarna är fina i alla fall!
Wolfgang 2013-01-31 10:28
Hej Martin, svarar Du här på mitt inlägg?
ztenlund 2013-01-31 10:41
Ja, delvis, men även en kommentar till inlägget ihopbakat till en. Det hade kanske varit tydligare om jag delat den.
Svar från Lena Holm 2013-01-31 19:12
Hej Wolfgang,
och tack för bra feedback! Jag ska läsa på lite mer om den svartvita bildkonsten. Trots att jag faktiskt genomgått en period av mörkrumsarbete så var det enbart mikroskopibilder och syftet med bilderna var annorlunda än de är för mej idag. Jag har hittills gjort konverteringar i PS (och nyttjat RGB-kanalerna) så jag inser att man inte behöver ett program, men jag var lite sugen…Jag har ju dock inte köpt det ännu. Det kan definitivt bli för mycket, håller absolut med.
Hälsningar Lena
Svar från Lena Holm 2013-01-31 19:19
Hej Martin,
trevligt med en diskussion mitt i men det blir llite knepigt med svaren. Man ska nog göra som du föreslår dvs ta sej tid att gå ifrån en stund. Jag gör det ibland när jag försöker formulera viktigare brev och annan typ av text i mitt arbete. Det är lätt att testa alldeles för mycket i ett program med färdiga förval men vet man precis vad man är ute efter är det ju ett bekvämt sätt att nå dit.

De stora hästarna är lite av favoritmotiv och den ljusa valacken på sista bilden i synnerhet. Jag ville dock jämföra två bilder som hade helt olika förutsättningar.

Tack för fin feed back!
Hälsningar Lena
Visst är de ett underbart program Lena :o) Snygga bilder du fått ihop, gillar särskilt den med trädstammarna och ormbunkarna. Och du förresten, idag kommer jag lägga upp det där inlägget jag nämnde tidigare, då jag hade dig i tankarna :o) Ha det fint/ Elisabeth
Svar från Lena Holm 2013-01-31 19:23
Tack Elisabeth,
ja visst kan man ha både kul och nytta av detta, men man ska vara lite kritiskt när man håller på. Jag håller inte på med svartvitt så ofta och fick helt enkelt lite ångest när jag började testa och inte hade klart för mej hur jag ville att resultatet skulle se ut. Jag såg att ditt inlägg handlade om Cayman, ska hitta dit innan kvällen är slut. Där finns det faktiskt undervattensmotiv som gör sej mycket bra i svartvitt (rockorna).
Hälsningar Lena
Man får nog testa sig fram en del för att se vad man gillar. De tre sista gillar jag jättemycket! Den sista är egentligen lite för blek för min smak i tonerna och det förvånar mig att jag gillar den :-) och hästen är ju grym!
Ha en fin dag!
ewa
Svar från Lena Holm 2013-01-31 19:31
Tack Ewa
Ja, det gäller att ta sej tid och vara kritiskt när man jobbar i programmet. ´Det är något speciellt med hästen på den sista bilden. Den ljusa fuxfärgen och den långa fina manen gör honom oemotståndlig. Han kommer dessutom ofta fram till staketet för att kolla in läget dvs han kommer ofta för nära.
Hälsningar Lena
Superfina konverteringar, gillar bilderna från Kanadensiska urskogen. #2 får det nästan att suga till i magen när man upptäcker personen i nederkanten. Då fattar man hur stort det är! Ang. tallarna så är väl snarare frågan om den lilla färg som fans tillförde något, den är blev finfin i SV iallafall.
//Simon
Svar från Lena Holm 2013-01-31 19:27
TAck Simon,
skogarna och träden är enorma i Kanada. Jag bad min sambo att gå före på vägen för att få något att relatera till. Man känner sej liten mellan dessa stammar. Beträffande de svenska tallarna så kan du ha rätt, det var inte mycket färg i den bilden.
Hälsningar Lena
Så spännande detta verkar !
Tycker bilderna blev väldigt vackra. Hästarna är så fina !
ing-marie
Svar från Lena Holm 2013-01-31 19:28
Tack Ing-Marie,
hästarna fungerar i både svartvitt och färg, men det var kul att testa två olika bilder som såg helt olika ut
Hälsningar Lena
Intressant att det blir så bra att göra om bilderna och det programmet verkar mycket bra. Fina bilder och hästar verkar bli bra både i färg och utan/ Ha det bra//Danne
Svar från Lena Holm 2013-01-31 19:34
Tack Dan,
det är gratis att testa i 15 dagar men som Wolfgang sa kan man göra detta i PS och i Camera Raw med lite mer pill. Ardennerhästar fungerar alltid, det ligger i deras fina former och fridfulla natur (dessutom avsaknad av grimmor, täcken och allt möjligt annat som man klär på hästar nu för tiden).
Hälsnngar Lena