En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Hemresan

Tidigare visade jag en bild på vår vackra lilla stuga på Strömsholmen, med fin spegling i vattnet nedanför. Då var det högvatten. Så här ser det ut vid lågvatten. Skillnaderna mellan hög- och lågvatten var i medeltal 1,7 m. Just nu var det mer än 2 m pga fullmånen tidigare i veckan.

Väderleken växlade snabbt och trots regn tidigare på kvällen blev det en vacker solnedgång. Det här är utsikten från Strömsholmen på andra sidan vägen, ut mot havet. Första bilden är tagen in mot fjorden.

Fredag morgon gav vi oss av hemåt och körde då via Kristiansund, för att få se mer av Atlanthavsveien. Förutom broar fanns det en tunnel under vatten, ca 6 km. När vi kör in går det brant nerför.

Det slår lock för öronen när vi susar ner under vatten...(i bilen,... det känns lite underligt).

Vi lämnar det dramatiska norska kustlandskapet bakom oss...

...och färdas genom vacker jordbruksbygd med röda kor, spräckliga fjällkor, får, en och annan fjordning,... tills vi plötligt passerar dessa. Svarta lurviga kor med en "vit filt" på mitten.

Någonstans i mitt agrara minnesbibliotek fiskar jag fram "Belted Galloway". Det är en köttras som jag inte sett sedan jag jobbade i Skottland och de var inte särskilt vanliga där heller.

Det är härdiga djur med tjock päls som trivs lika bra ute som Highland cattle. De ser lite udda ut med det vita runt magen och jag kommer närmast att tänka på Hampshire grisar, som också är färgade på detta sätt. Den här var (går)dagens överraskning och får bli (går)dagens bild 227.

Någonstans längs vägen svänger vi fel och det blir en omväg i Norge. När vi börjar närma oss Sverige sitter det färggranna älghorn längs vägen. De finns på flera ställen. Om någon vet vad det är får ni gärna berätta.

Vi kommer in i Sverige och kör in i en kraftig regnskur strax utanför Malung. Trots att vi når regnbågens slut väntar inget guld där...

Vi susar vidare och sensommarkvällen blir allt mörkare. Det är natt när vi kommer hem och svalt. Jag kan bara ana mängden mogna gurkor i växthuset....det får jag ta tag i en annan dag.

Hälsningar Lena

Inlagt 2014-08-16 14:11 | Läst 4705 ggr. | Permalink

"Belted Galloway var en trevlig syn, en kossa jag aldrig sett, en riktig gullis tycker jag som är koälskare. Hils, LO"


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Fint slut på er underbara resa! =)
Svar från Lena Holm 2014-08-17 10:48
Tack Heléne,
det var en lång bilresa men vi passerade många fina platser.
Hälsningar Lena
Vackert, vackert. Har aldrig varit i Norge men ....jag hoppas det ska bli.
I en hage inte långt från mig går några kor med sådan teckning och vi har undrat vad det är. De ser ut som om de är målade eller rakade över magen. Om det är samma ras som du nämner eller möjligen en korsning är väl osäkert men nu ska jag titta lite närmre på dem.
Guldet? Det är dina bilder!
Eva
Svar från Lena Holm 2014-08-17 10:50
Tack Eva,
jag kollade på nätet och det finns ett hundratal Belted Galloway i Sverige. Det finns ingen annan ras som ser ut som de gör men om anlaget för det vita fältet är dominant kan det ju vara korsningar. De ska också vara ganska lurviga i pälsen och inte fullt så tunga som en del andra köttraser.
Hälsningar Lena
Ja det var sannerligen ett fint avslut på ett riktigt äventyr!

mvh Tommy
Svar från Lena Holm 2014-08-17 10:51
Tack Tommy,
det blir mer äventyr i september.
Hälsningar Lena
Alltid härligt att se dina fina bilder och läsa din texter Lena - du har haft en fin och händelserik resa har jag sett här på bloggen! Hälsningar Sören
Svar från Lena Holm 2014-08-17 10:52
Tack Sören,
det har varit en fin vecka med perfekt dykväder nästan alla dagar.
Hälsningar Lena
Din skatt ( guld ) fick du i form av upplevelser och vackra bilder !
Sköna kossor och vackra landskap !
ing-marie
Svar från Lena Holm 2014-08-17 10:52
Tack Ing-Marie,
vi färdades genom många vackra landskap men det var tyvärr mörkt när vi åkte genom dina trakter.
Hälsningar Lena
Härliga bilder från er resa i Norge jag gillar den fina naturen och kossor är fina Ha en skön helg : ) // Gert
Svar från Lena Holm 2014-08-17 10:54
Tack Gert,
dessa kossor var så ovanliga att vi måste stanna och ta några bilder. Vi passerade många andra som var betydligt vanligare.
Hälsningar Lena
Verkar ha varit en toppensemester! Norge är vackert! Många fina bilder har du visat, också här. Gisssar att du har många bilder att bearbeta i PS/LR när du kommer hem! H'lsningar/ Björn T
Svar från Lena Holm 2014-08-17 10:55
Tack Björn, vi har haft en toppenfin vecka och nu har jag mängder med bilder att föra över från den lilla resedatorn till min stationära hemma och mycket att gå igenom mer noggrant.
Hälsningar Lena
Fina bilder från er hemresa och det verkar vara fint i Norge.
//B-O
Svar från Lena Holm 2014-08-17 10:56
Tack B-O,
Norge är verkligen vackert och det bor folk på gårdarna i större utsträckning än hemma. Det är dock väldigt dyrt att semestra i Norge, vilket är synd.
Hälsningar Lena
Belted Galloway var en trevlig syn, en kossa jag aldrig sett, en riktig gullis tycker jag som är koälskare. Hils, LO
Svar från Lena Holm 2014-08-17 10:57
Hej LO,
ja de ser lustiga ut med sin udda färgteckning och jag hade inte en aning om att de fanns i Skandinavien. Det finns ett par hundra i Sverige också, enligt internet.
Hälsningar Lena
Ha ha, ni har svårt att hålla er ovanför ytan, jag tänker på tunneln:) Kanske fick ni inte tag i något guld, men i alla fall en massa guldbilder! Någon har sagt till mig att en jordnöt innehåller lika mycket fett som 80 meter gurka. Jag vet inte om det är sant men det är ju något du kan fundera på när du skördar dina gurkor:)
Svar från Lena Holm 2014-08-17 11:00
Hej Ingemar,
eftersom gurkor innehåller mer vatten än havsvatten kan det nog stämma att fetthalten är minimal. Jag hade inte 80 meter gurka men runt 4 kg som jag ska salta in eller lägga i ättika idag.

De är bra på tunnlar i Norge och vi har åkt genom väldigt många, men det är inte så ofta de går under vatten.

Hälsningar Lena
Tänk att ni dyker ner under ytan även när ni kör bil. ;)
Korna såg verkligen lustiga ut, har aldrig sett den rasen tidigare. Nästan som om de satt ihop två olika kor.
Lustigt också med älghornen, skulle vara kul att veta vad orsaken till dem är.
Praktfull regnbåge och vackert ljus.
Svar från Lena Holm 2014-08-17 21:39
Tack Margareta,
det var lite besynnerligt att dyka ner med bilen....det kändes verkligen som att det var djupt under vattnet. Älghornen är det ännu ingen som sagt något om. De satt på flera ställen så det är definitivt någon som organiserat detta.
Hälsningar Lena
Margareta Cortés 2014-08-17 21:42
Fanns älghornen bara i Norge? Har en bekant i Värmland med släkt i Norge ska ta och fråga om han vet något om dessa horn.
Margareta Cortés 2014-08-19 13:03
Ser att du fått svar om älghornen från Gun-Inger och jag fick ett liknande besked när jag kollade med en som bor i gränstrakten, att det är en turistgrej. Ungefär som våra rondellprydnader.
Älghornen har motsvarigheten till vägverket här satt upp de har en stor anläggning i närheten där jag var på besök när vi kom från Lofoten.
Dessa bilder påminner mig om resan hem vi gjorde med dessa lantbruk och mysiga kor.
Fjällen försvinner i fjärren och så är en underbar resa i Norge slut.
Vi har vackert här också men inte som i Norge.
Nu är det vad jag tycker som älskar fjället fjorden havet älvarna ....
###Gun-Inger
Svar från Lena Holm 2014-08-18 17:01
Tack Gun-Inger,
så kul att få en förklaring till hornen. Det verkade inte vara något kommersiellt och inga andra skyltar fanns i närheten. Bara dessa roliga målade horn. Norge är väldigt vackert, kan bara hålla med.
Hälsningar Lena