B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Årets hundmässa

Alla spår av foto och fitness var nu undansopade och hela Älvsjömässan var full med hundar och hundägare denna helg. Årets hundmässa med utställningar, tävlingar, hundrastorg, prylar, kläder, hundmat mm drog betydligt mer folk än mässorna förra helgen. Mycket hund var det också. Här är det minst ett par hundra kilo som ligger och vilar. 

Andra hundar fick man verkligen titta ordentligt för att ens få syn på. 

Man kan ju undra vad hundarna tycker? Men en del fick i alla fall träffa kompisar av samma ras.

Mycket borstande och pysslande. Det kanske inte är så tokigt att vara mitt i händelsernas centrum och ha mattes totala uppmärksamhet.

En del hundar ser onekligen ut att gilla själva showen, eller hur ska man tolka det här uttrycket?

I den här ringen stod det mellan två hundar, den bästa tiken och den bästa hannen. Den ena skulle utses till "bäst i rasen" och jag tycker det ser ut som att den här stora hannen försöker tala om för sin matte att "det här grejar Jag". Det gjorde den också.

 Godis och uppmuntran förekommer också och det tackar man väl inte nej till. Räkost är ju så himla gott. 

Den här bamsen trampar sin matte på foten när den i ren iver försöker övertyga husse om att det är tjejerna ha ska filma. De stora silvergrå tjejerna alltså.

Här kan man ju fundera om det gick att anmäla vargar till utställningen. Jag insåg förstås att det inte var möjligt men jag blev ändå tvungen att fråga vad det här var för ras, en ceskoslovenský vlciak sa ägaren. Det sa ju inte så mycket men med Googles hjälp hittade jag också namnet tjeckoslovakisk varghund. Enligt svenska kennelklubben härstammar rasen från experimentella korsningar mellan schäfer och karpatisk varg genomförda under 10 år med början 1955. Den största delen av avkomman hade genetiska förutsättningar för fortsatt avel och 1982 erkändes rasen av dåvarande Tjeckoslavakiens avelsförbund. Numera har Slovakien avelsansvaret och det finns bara ett fåtal individer i Sverige. Jag har aldrig sett en tidigare och hade jag mött den i skogen hade det garanterat blivit en vargblogg!  

Det blev också några "nos mot linsmöten" i en helt annan del av hundrasregistret, t ex dessa nyfikna kinesiska nakenhundar. De var snabbt innanför närgränsen på mitt 16-35 mm objektiv.

Basset hound tog sej också en titt på kameran.

Det här är en slags vinthund, antagligen en Azawakh, med ursprung från Sahara regionen. En högrest mycket smäcker hund med en oemotståndlig blick.

En hel dag med mycket hundar och folk blir förstås tröttsamt. 

Men om man får vila i mattes knä kan det ändå vara OK.

" - Men ge hit en köttbulle vetja! "

Ibland är hundspråket ändå rätt tydligt, övriga tolkningar av vad hundarna tyckte om mässan får ni ta som ni vill. Det va så jag uppfattade dem.

Hälsningar Lena

Postat 2022-12-12 21:23 | Läst 1051 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

Vinterpromenad

 

Vintern har tagit nya tag i Knivsta och nu är det vitt på backen igen. Jag tog en promenad under den korta tid på dagen då det var någorlunda ljust.

Det var en och annan ute och gick, mest hundägare faktiskt. Det är inte tillräckligt med snö ännu för att åka skidor, men som det snöar nu kanske de första åkarna dyker upp i morgon.

Mötte dessa två charmiga hundar när jag gick mot kolonilotterna.

Jag tyckte den här var väldigt läcker men fick veta av ägaren att den inte fick se ut så här, det var något med färgerna som inte var OK. Men de brydde sej inte om det. Olika färg på ögonen var däremot godkänt. 

Solen tittade nästan fram en kort stund innan det började snöa.

Vid ettiden började flingorna falla.

Mötte sedan de här udda kompisarna. Men de verkade ha kul ihop och det var bra fart på bulldoggen. 

Den finska lapphunden verkade trivas i snön. 

Hittade även en flock sidensvansar men de ville inte posera annat än högst upp i ett träd eller i ett äppelträd på en tomt som jag inte kunde komma i närheten av. Nåväl de finns i alla fall i närområdet och jag kanske hittar dem igen.

Avslutar promenaden med en koltrast. De poserar minsann gärna och hur nära som helst.

När vi satt i vardagsrummet och drack lördagscocktail samt pratade med familjen i både London och Texas (via zoom) kom de minsann inte fram och kollade. Strax efter att vi avslutat samtalet tassade dock "grönkålstjuven" fram till fönstret och kollade in på oss. Hon gick sedan mot resterna av grönkålen för ta för sej av de sista bladen. 

Hälsningar Lena

Postat 2022-12-10 20:40 | Läst 665 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Grönkålstjuvarna

Jag jobbade hemma idag och när jag gick mot köket för att äta lunch fick jag syn på en besökare som tittade in genom fönstret i vardagsrummet. Jag hämtade kameran och hon stod kvar. 

Det var två rådjur, mor och dotter skulle jag tro. De kollade av om det fanns spill under fågelmataren och nafsade sedan blad från buskarna ner mot skogen. Jag noterade att solen sken. Insåg då att det var första gången jag tittade ut genom ett fönster sedan jag satte mej vid datorn vid sjutiden på morgonen. 

Bladen på buskarna var inte så intressanta utan rådjuren gick upp på altanen. Det är växthuset i bakgrunden, denna dag täckt med rimfrost.

Jag flyttade mej till köket och spanade ut mot mina två odlingsbäddar som är inbyggda i altandäcket. Först provsmakade de lite frusen persilja och nafsade lätt på timjan.

Rosmarin, nej tack. Men nu började de närma sej de gröna bladen som jag misstänkte att de var ute efter.

Grönkålen, och den smakade alldeles utmärkt. Jag vet säkert för vi åt av den i söndags. Grönkålspaj med ädelost och valnötter.

I helgen skördade jag två stora påsar med grönkål och jag har inte plats för mer i frysen. Men de går ju utmärkt att fortfarande skörda ute... Fast jag visste ju att detta skulle hända och jag lät dem äta.

Grönkål är jättegott och de brydde sej inte det minsta om att jag stod i köket och fotade dem, trots att de nog både sett och hört mej. Man ser speglingen av våra köksfönster i ögonen, så de är väldigt nära.

De mumsade på i godan ro och jag värmde min lunch i micron. Vi kunde väl äta ihop en stund. 

" - Kan du inte lägga ut några äpplen också? Lite dessert hade ju suttit fint. "

Lite fräcka är de ju också.

Hälsningar Lena

Postat 2022-12-07 20:41 | Läst 830 ggr. | Permalink | Kommentarer (18) | Kommentera

Foto eller fitness

Jag har också varit på fotomässan i Älvsjö och på söndagen var det ett ganska blek evenemang jämfört med tidigare år.  BioFoto hade en fantastiskt vägg med naturbilder och jag såg flera bilder av fotografer som jag känner igen t ex Margareta, som Johnny också uppmärksammat.

Här blev jag kvar en lång stund, men som ni kan se var det inte direkt någon trängsel. Jag lyssnade till flera intressanta föredrag och då var det full på de flesta av sittplatserna, men man behövde inte anstränga sej för att få en plats.  

DNs fotoutställning var också mycket sevärd. Stora bilder med fängslande motiv av vitt skilda händelser som man känner igen, nutidshistoria i bild.

Den här bilden fanns på deras vägg och visar en koala på Kangaroo Island, ön där en tredjedel av ytan eldhärjades i början av 2020. Vi kom dit en månad efter att man lyckats släcka de stora bränderna och det blev en mycket speciell upplevelse som jag aldrig kommer att glömma. 

Fick till en selfie vid väggen med alla plantorna.

Jag slank också in på fitnessmässan och hamnade mitt i Kampsportsfestivalen. Här verkade det som att det värsta slaget var över och "imperial stormtroopers" hade kapitulerat.

Jag har inte en aning om vilka sporter man fortfarande tävlade i men den här grabben verkade vänta på att något skulle hända.

Om man var klar kunde man alltid koppla ett grepp runt mamma.

Här används samma grepp men i ett helt annat sammanhang. 

Prisutdelning för ett gäng pojkar....

...och jag hoppas verkligen att dessa tävlingar genomsyras av en god portion av detta budskap. Jag såg precis bilder i ett annat inlägg här, antagligen från samma mässa, och det gav mej rysningar.

Hälsningar Lena

Postat 2022-12-04 21:22 | Läst 749 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Fredag i början av december

November och december är hektiska månader för mej på jobbet och allt går i ett. I vanliga fall försöker jag veckohandla på torsdagar och kan åka direkt hem på fredag. Denna vecka sket det sej (som skarven ungefär) och jag hastade iväg till Coop stormarknad efter jobbet på fredag. Jag hade en lång lista men såg direkt att fiskdisken (Bolands fisk inhysta hos Coop) hade färsk hummer som de kokat själva till ett förnämligt styckepris. Man behöver inte göra något mer än smälta smör med pressad vitlök och stoppa in några "halvfärdiga" bröd i ugnen så har man en fantastisk fredagsmiddag. 

Trevlig helg allihopa  och jag ska i alla fall försöka hinna till fotomässan några timmar på söndag,

Hälsningar Lena

Postat 2022-12-02 20:39 | Läst 482 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera