B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Tidigt en morgon i maj

Så här års får man stiga upp väldigt tidigt för att vara på plats när solen går upp. Jag hade klockan ställd på 03:45 en morgon för att hinna till Kyrksjön i Bromma precis i rättan tid för att njuta av det finaste morgonljuset. En liten svarthakedopping var på plats vid bryggan när jag kom fram.

Jag spanade ut mot den mörka delen av sjön och lyckades precis fånga en vit skepnad som jagade över vattnet, en fisktärna. 

Tre gräsandshannar hade stämt träff i arla morgonstund och de inledde gryningsmötet med en uppdatering om den senaste kvällens uppvaktningar av särskilt vackra honor. 

En svarthakedopping kuttrade ensam vid bryggan. Jag kunde inte låta bli att reflektera över att det kan vara så tyst i en morgon i en Stockholmsförort, som dessutom har en flygplats. Men vid femtiden har kanske inte så många har vaknat ännu... 

Solen smyger upp bakom trädtopparna.

Svarthakedoppingen har hittat sin älskade partner och de simmar tillsammans i det gyllene ljuset.

Gräsandshannarna har klarat av sina historier om nattens erövringar och intagit snoozläge i gryningen.

Sothönan har precis börjat sin dag med att plocka upp diverse olika växter från sjöns botten. En del ratas en del blir frukost.

Jag hörde svarthakedoppingarna i vassen. De var väldigt gulliga mot varandra och det verkar lovande för det fortsatta beståndet av svarthakedoppingar i denna sjö. Här är det i alla fall en partner som har förstått allvaret och insett att det är hög tid att inreda en bostad för den framtida familjen.

Tufft jobb att bygga bo.

Jag hade också fått span på ett annat par i sjön, eller snarare flera. Det fanns minst tre par skäggdoppingar och de verkade alla mycket aktiva. Jag lämnade bryggan med svarthakedoppingar och gick runt halva sjön för att se vad som hände på andra sidan. Det kommer i nästa blogg.

Hej så länge,

Lena

Postat 2023-05-07 21:26 | Läst 476 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Kosläpp!

Idag var det kosläpp på mitt jobb. Eller mer korrekt var det kosläpp på Lövsta lantbruksforskning som hör till SLU, dvs Sveriges Lantbruksuniversitet, där jag jobbar. 

Det här är "vip-läktaren" med plats för dekaner, SVT journalisten, Mats som är chef på Lövsta och skulle säga några ord innan kossorna kom ut m fl. Jag valde att stå på marken vid sidan av flaket för att få en bättre vinkel. Mats hade inget emot det, om korna kom väldigt nära kunde jag väl krypa under stängslet...eller säga "schas".  

De första korna kommer ut i solen och spritter iväg. 

De blir antagligen förvånade över både publiken och det strålande solskenet. Dessa kor går ju lösa även inne i ladugården och är vana att röra sej fritt. Dock inte på så stora ytor att de kan spralla runt hur som helst. 

Ett och annat krumsprång bjuder de på och de blir nästan lite "vilda västern känsla" när de kommer springande mot mej. Jag fotar det mesta med 100-500 mm, så de är inte så nära och dessutom fullt upptagna med att skutta runt.

Inte riktigt rodeostandard på det skuttet men det är ju trots allt en högproducerande mjölkko.

Korna galopperar förbi mej och vidare ut på det gröna betet som avgränsats just för detta evenemang. Det är massor med folk på plats och man har arrangerat med parkering och stråk för hur folk ska gå på ett mycket bra sätt. Man släpper bara ca 50 kor vid detta tillfälle, för att det inte ska bli för trångt och stökigt. Resten får komma ut efterhand. 

När den värsta ruschen är över inser några kor att de kanske är törstiga.

En del har också förstått att det finns andra fördelar av att vara ute än att springa runt i solen. Det växter en massa grönt och gott på marken.

Andra måste  göra upp med någon särskilt besvärlig kopartner...

Nu ska man etablera rangordning för utomhusvistelse, eller bara göra upp med någon som man inte haft möjlighet att gruffa med inomhus. 

Det sker en del kraftmätning, pannben mot pannben, men det är kortvariga möten och det ser inte särskilt allvarligt ut.

Andra nöjer sej med att vänskapligt buffa lite på en kompis och sedan provsmaka på gräset. Korna verkar överlag väldigt nöjda.

SVT var där och kollade av vad den yngre publiken tyckte.

Arla bjöd på mjölk och stora kanelbullar.

Vädret var strålande och många passade på att njuta i solskenet. Hade man inte med sej eget fika passade ju bullar och mjölk alldeles utmärkt. 

Flera av mina kollegor passade på att berätta om pågående forskningsprojekt med anknytning till korna och vid den här stationen visade veterinärer hur man kan hjälpa till att dra ut en kalv. De i gröna västar är vår dekan och en professor i reproduktion. Det var betydligt fler än de två barnen som stod närmast som följde denna demonstration. 

Det hela slutade lyckligt och kalven överlevde den jobbiga förlossningen. Modellen är rätt verklighetstrogen och den väger 35 kg, veterinären som förlöste den blev rejält svettig i solen. 

Hälsningar Lena

Postat 2023-05-06 21:03 | Läst 411 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Sädesärlan

Väldigt tidigt i morse mötte jag min första sädesärla för säsongen som seriöst ställde upp på att bli fotograferad. Den trippade runt på gamla trädstammar som låg i det grunda vattnet vid Kyrksjön i Bromma.  

Den stannade med jämna mellanrum för att plocka någon liten godsak från vattenytan. 

Ett litet frukostsnack för en ärla. Klockan vara bara sex, det var två minusgrader men helt vindstilla inne bland träden. 

Ooops, den lutade sej lite för långt ut. Men en fågel fixar ju det.

Jag kom hem vid sjutiden och kände mej mycket nöjd. Det fanns fler fåglar vid Kyrksjön men de bilderna har jag inte ens hunnit titta på än.

Nu är det fredag!

Hälsningar Lena

Postat 2023-05-05 16:51 | Läst 583 ggr. | Permalink | Kommentarer (14) | Kommentera

Ringduva vs skata

Vi har ringduvor nu som intagit de bästa matplatserna på marknivå och bevakar dem noga. Här dyker det upp en hungrig skata som försöker tränga sej på. Kolla in blicken från duvan.

Det regnar och är ganska mörkt, samt att jag fotar från vardagsrummet dvs bakom treglasfönster. Här har jag använt brusredusering i LR på alla bilder. Det tar tid men ni kan ju själva se resultatet.

Duvan tar kommandot och tycker inte ens att skatan förtjänar att få vara med på bild.

Spänt läge, kan dessa två äta från samma matplats?

Skatan är snabb och testar att ta för sej av godsakerna. Det fungerade mindre bra...

Den blir bortkörd med buller och bång, eller i alla fall våta fjädrar.

Den kaxiga ringduvan som erövrat matplatsen får dock inte sitta där och njuta mer än ett ögonblick. Plötsligt landar en till ringduva!

Oops, bara att dra vidare. Man kan ju komma tillbaka lite senare...Här finns det i alla fall lite godsaker fortfarande.

Hälsningar Lena

Postat 2023-05-03 07:38 | Läst 699 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

En helg med trädgårdspyssel och första skörden

Denne helg blev det en del gjort som behöver göras så här års. Mycket i trädgården och idag då de småregnade blev tomaterna planterade på sina slutliga platser i växthuset. De har stått i det lilla plasttältet (bakom Fredrik) i en månad och nu fick de inte plats på höjden längre. Alltså omplantering och så hoppas vi att det inte bli alltför många minusgrader. Här är det en del pyssel att få igång bevattningen. 

Här växer gurkan fint i vardagsrumsfönstret. När pelargonerna flyttade ut blev det helt tomt, så då satte vi dit en Picolino minislanggurka. Det är två ganska stora gurkor vid krukans kant och idag skördade vi den första. En del tycker kanske att gurka inte smakar så mycket, men den här smakade väldigt mycket gurka och var krunchigt krispig att bita i. Här blir det förhoppningsvis många fina gurkor innan vi kan börja skörda i växthuset. Fröpåsen har redan betalat sej :-)

Vi har ringduvor som kommer och letar frön under automaten. Jag lägger ut lite extra på stubben och då får de också ställa upp på bild ibland. Fina blågrå nyanser i fjäderdräkten om man tar sej tid att titta på dem.

Trevliga gäster som inte gör så mycket väsen av sej. Sitter och kuttrar på en gren ibland.

Jag var och tittade till lammen och de har växt en del samt smutsat ner sej. Inga vita "lambilamm" här inte, men de såg ut att ha det mycket bra.

Vi hoppade över majbrasan och allt annat ståhej som sker inne i Uppsala denna helg. Detta kollage får sammanfatta vår långhelg istället. Förutom gurkan skördade vi en hink jordärtsskockor och satte potatis i det landet. Kul med de första grönsakerna man kan ta in och äta. Ärtskotten nere till höger växer i en låda på köksbordet. Gräslök till en örtsås kunde vi också skörda. Tomaterna blommar för fullt och en hel del annat också. Penséerna kan jag inte motstå för de fina färgerna. 

Nu börjar en ny vecka, men den är en dag kortare :-)

Hälsningar Lena

Postat 2023-05-01 19:42 | Läst 443 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera