En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Oceanografiska museet

 L'Oceanogràfic  i Valencia är ett av Europas största akvarieanläggningar. Det är uppdelat i sektioner efter den fauna som återfinns i de olika haven på vår planet, samt även våtmarker i anslutning till haven.

Mycket glas och effektfulla speglingar kan t o m få mej att ta en selfie ibland.

 

Byggnaderna ligger i anslutning till det stora komplexet av Calatrava som jag beskrev igår men är skapat av en annan arkitekt, Felix Candela.  Totalt finns här akvarier och bassänger med över 100 000 m² havsvatten, inpumpat färskt från Medelhavet genom långa rör för att undvika eventuella föroreningar från hamnen. Bilden ovan är tagen med kamerans egen HDR funktion aktiverad. Ljuset var helt hopplöst.

Som vanligt när jag besöker akvarier och djurparker (det senare extremt sällan) blir jag illa till mods när jag ser vissa djur. Sjölejonen, som var ganska många, hade det relativt bra och hyfsat med utrymme.

Vi kom "mitt i maten" och då delade man upp djuren så de unga djuren och honorna fick mat för sej...

...och de två bjässarna fick mat "runt hörnet".  Det är två stora hannar men den ena skymmer den andra.

En annan utställning som vi gillade och där det var fint ordnat för djuren var dessa åsnepingviner (Gentoo penguins). De bor normalt i Antarktis. Här hyste man dem inomhus och det var kallt i huset. De hade en bassängdel och en landdel med klippor, samt att det snöade på två ställen i deras habitat. Några stod under snöfallet och såg ut att njuta. De hade också småsten som hannarna kunde bära till sina honor som pysslade med bobygge. När de var i vattnet fick man en känsla av att de kom fram till glaset och tittade på oss.

Det som kändes jobbigt var de två vitvalarna. De kan vara minst lika intelligenta som delfiner men hade bråkdelen av det utrymme som de showande delfinerna hade. Jag har  hittills inte sett vitvalar på något ställe som har haft en bra tillvaro. De två stora valrossarna hade ännu mindre och torftigare och de borde inte alls vara där. De här djuren sänker totalomdömet på denna annars rätt fina anläggning.

De gigantiska akvarierna var fina och det fanns flera ställen där de stora tankarna var förbundna med gångar som på så sätt gav dess invånare mer volym att vistas i. Det är dock betydligt mer fiskar här, ffa de större hajarna och rockorna, än ute i det stora blå havet.

Vi möter ju helst dessa IRL men jag kunde ändå inte motstå att ta en bild då den passerade över mitt huvud. Det är en sandtigerhaj och även om den ser ut att ha ett ruskigt gap så är de mycket fredliga hajar, därför ser man dem ofta i akvarier.

Här kan man se konferenscentret i bakgrunden men den runda nätbollen hör till denna anläggning. Det är ett våtmarksområde med fåglar, därav den stora volymen.

Här inne var det kul även om det fanns en överhängande risk att bli träffad av klet ovanifrån. Fåglarna hade dessutom vårkänslor och flög runt med bomaterial. Här inne fick vi titta lite närmare på några av de arter som vi såg på betydligt längre håll under vår fågelskådardag, t ex den vackra bronsibisen.

Den rosa skedstorken såg vi i Louisiana förra året. Den finns också runt Valencia, fast vi hittade inga när vi var ute och spanade.

Undrar just vad "våra" sothönor skulle säga om de fick se en sån här färggrann kompis. Den kallas Purple Coot eller Purple Moorhen eller på svenska, purpurhöna. Vi såg en på mycket långt håll från ett fågeltorn två dagar före besöket, så vi vet att de finns lokalt.

Vi såg delfinshowen också och det positiva med den var nog att man pratade en hel del om miljöförstöring och plast i havet, delfiner som räddats ur nät etc samt även visade en kort film om detta. Allt på spanska förstås men det var anpassat för barn så vi hängde med rätt bra.

Hälsningar Lena

Inlagt 2016-04-28 19:23 | Läst 3815 ggr. | Permalink

"Verkar vara en fin anläggning. Jag är kluven till uppvisningar med djur. Vi har sett några så klart och visst blir man imponerad. Pingvinbilden får extra plus."


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Blå himmel och solsken… vad mer kan man begära just nu. :-)
Vackert och fina kompositioner, pingvinbilden blir dagens favorit.
Ha det gott!
Svar från Lena Holm 2016-04-28 21:43
Tack Ewa,
pingvinhabitatet var väldigt fint. Det var kul att se dem plocka stenar till sina honor och sedan passera genom snöfallet innan de dök ner i vattnet.
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Utrolig flotte billeder.
Et imponerende anlæg.
Nu må du ikke misforstå mig, når jeg også til dette blogindlæg henviser til noget dansk :-)
Vi har jo "Den Blå Planet" Jeg ved ikke hvordan de behandler dyrene og hvordan pladsen bliver udnyttet. Jeg har ikke været der endnu, men nu er der mulighed for at låne kørestol på stedet (skal bookes dagen før besøget).
Hilsen og hav en god aften.
//Erik//
PS: http://denblaaplanet.dk/sv/om-den-bla-planet/

Jeg har oversat siden for dig :-)
Svar från Lena Holm 2016-04-29 07:29
Tack Erik,
jag känner till Den blå planet men har inte varit där. När jag tittade på deras hemsida verkar det som att de inte håller några stora marina däggdjur annat än havsutter (som inte är så stor). Havsuttern verkar vara ett av deras paradnummer och då har de säkert en fin anläggning för dem.
Hälsningar Lena
Verkar vara en fin anläggning.
Jag är kluven till uppvisningar med djur.
Vi har sett några så klart och visst blir man imponerad.
Pingvinbilden får extra plus.
Svar från Lena Holm 2016-04-28 21:41
Tack Bengt,
det var stort och fint men jag är också väldigt kluven till uppvisningarna, därav inga bilder från delfinshowen. När man mött dem IRL känns det bara ledsamt att se dem i en pool.
Hälsningar Lena
Spännande och vackra bilder. Och lika kluven som du, även över min egen inställning. Det AR ju fascinerande att se dessa havets alla djur som för oss som inte dyker är svåra att få se live på annat sätt. Samtidigt är det lätt att inse att valrossar och vitvalar knappast kan ha drägliga villkor i så begränsade utrymmen. Att det här här är djur som är intelligenta gör det ju inte bättre, har för mig att forskningen nu gång på gång visar att många djur är ännu mer intelligenta än vad vi trott. Men härligt fin bildserie!/ Björn T
Svar från Lena Holm 2016-04-29 07:32
Tack Björn,
fiskar i stora akvarier ser jag gärna, men det är de stora marina däggdjuren som vi inte borde hålla på detta sätt. Det minskar också och senast var det späckhuggarna som man lovat att sluta föda upp på Sea World i USA.
Hälsningar Lena
Intressant!
Kul att de verkligen tänkt till med pingvinerna, med kyla och till och med snö.
Jag blir som du lite illa till mods i djurparker, men det finns undantag där djuren verkar ha det bra.
Vet ju inte om de vet om friheten och har längtan ut. Tråkigt med valarna.
Men även om jag helst vill se djuren i frihet så ger det ju chans att få se de som inte är så lätt att se annars.
Får bara hoppas att de mår bra.
Svar från Lena Holm 2016-04-29 17:17
Tack Margareta,
ja det är svårt med djurparker och vissa djur har vi ju lyckats minska antalet på så till den milda grad att de måste skyddas i någon form av park, alternativt födas upp i fångenskap. Vitvlar och valrossar är dock inte utrotningshotade så inget försvarar hållandet av dessa stora djur i bassänger som vore mer lämpliga för havsuttrar.
Hälsningar Lena