** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **
En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Snabelkommunikation

Elefanter stod förstås på min önskelista över djur som jag ville se på vår resa. Att pricka av "The Big Five" kändes inte så viktigt, men just elefanterna ville jag möta, ju fler desto bättre.

Den afrikanska elefanten är en gigantisk växtätare som tillbringar ca 14 timmar om dygnet med att äta och förändrar landskapet ganska ordentligt där den drar fram. En vuxen hanne kan bli 4 m hög och väga ca 6 ton. Honorna är betydligt mindre men kan ändå bli så tunga som 3½ ton. 

De första elefanterna vi såg var ensamma hannar och äta verkade vara det som uppehöll dem just då. De såh inte ut att sortera så noga utan rev åt sej av växtligheten med god aptit.

 

Vi passerade en utkikspunkt och spanade ut över landskapet och Crocodile river. Inga större elefantgrupper syntes till men man kunde se samlingar av flodhästar lång bort.

Till slut fick vi syn på en liten grupp med ungar. Det är honor och ungar som leds av en äldre hona. Elefanten är dräktig i 22 månader innan hon föder en unge som man sedan hjälps åt att hålla reda på inom gruppen. Hos den afrikanska elefanten har både honor och hannar betar.

Den lilla ungen i mitten var den minsta vi såg. Tyvärr var avståndet ganska långt.

Den här var desto närmare ! När vår första dag började lida mot sitt slut mötte vi fyra stora elefanthannar precis brevid vägen. Trots att vi satt i en stor safarijeep var elefanterna mycket imponerande. Vi hade precis passerat ett litet backkrön när vi hamnade mitt bland dem. Vår guide stannade men höll motorn igång. Elefanterna tittade på oss...

Sedan började två elefanter ta på varandra med snablarna. Det var inte fråga om någon kraftmätning utan det såg mest ut som att de "snackade" helt tyst med snablarna. Vår guide stängde av motorn för läget var lungt när elefanterna börjar interagera på detta sätt. Ganska ovanligt att få se sa han också.

Det blev rätt snäva bilder med 300 mm men jag gillar ändå dessa bättre än de bilder vi tog med 17-55 mm som satt på den andra kameran.

Det rådde ingen tvekan om att det var någon typ av samtal som de två herrarna hade.

Plötsligt slutade de dock tvärt med sitt snackande och tre stora elefanter vände sej mot vår bil och bara tittade. Motorn fick liv och vår guide la i backen. Ett par av elefanterna tog några steg mot oss och han backade en bit. På frågan "vad gör de nu ? " svarade han: "- They push us because they know they can".

Vi backade ytterligare en bit och plötsligt släppte den spända stämningen och elefanterna promenerade förbi bilen för att återuppta sina samtal och äta lite.

De hade fått visa oss vem det var som bestämde och nu var det lugnt igen. Vi bjöds på lite mer snabelsamtal innan de sakta rörde sej in bland buskar och träd.

Vi avslutade safarin som börjat vid femtiden på morgonen och kom tillbaka till vår lodge utanför Kruger strax innan solen skulle gå ner.

Med en iskall Savannah Dry cider i handen gick jag ut på den stora balkongen och spanade ut mot Crocodile river. Där gick en hel familj med elefanter....

Innan middagen hann vi svalka oss en stund i polen som låg i anslutning till balkongen och baren på övervåningen. Med bara tolv gäster totalt (och byte av gäster just denna kväll) fick vi en stund helt för oss själva där vi faktisk kunde höra elefanterna som betade vid floden. De snackar med ljud också, inte bara med snablarna.

Hälsningar Lena

 

Inlagt 2013-04-14 17:53 | Läst 4919 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Makalöst!
Underbara bilder och spännande berättelse.
Svar från Lena Holm 2013-04-14 18:39
Tack Stefan,
elefanterna har en särställning bland djuren. Är man så stor blir intrycket onekligen stort. Deras intelligens gör dem också intressanta att studera.
Hälsningar Lena
Fina bilder och intressant text. Vilket äventyr! mvh Mats
Svar från Lena Holm 2013-04-14 18:39
Tack Mats,
Afrika är ett äventyr som jag kan rekommendera.
Hälsningar Lena
En härlig berättelse med jättefina bilder - Du måste ha haft en underbar resa Lena! Men visst är det konstigt med objektiv man har nästan aldrig rätt objektiv monterat.
;-) // Sören
Svar från Lena Holm 2013-04-14 18:42
Tack Sören,
jag har ofta ett dilemma när jag dyker för då måste jag bestämma mej för makro eller vidvinkel innan jag går i vattnet. På safarin kunde jag använda båda våra kamerahus och ha 17-55 på den ena och 300 mm på den andra. Det fungerade rätt bra men ibland blev det tajt med 300 när de stora djuren var nära bilen. Giraffer var ett liknande problem. Jag gilar dock när det blir lite tajt ibland.
Hälsningar Lena
Så underbara bilder! Vilket äventyr du är med om!
/ Lena
Så underbara bilder! Vilket äventyr du är med om!
/ Lena
Svar från Lena Holm 2013-04-14 18:44
Tack Lena,
Afrika är ett äventyr jag kan rekommendera, ingen jet-lag heller och klimatet så här på hösten (deras höst) är härligt.
Hälsningar Lena
Finns sämre ställen att ta en drink på! :-)
Jag skulle nog bli småskraj om en fyrameters sextonnare började mucka, men det verkar mest spel för gallerierna och väldigt fina bilder fick du på köpet!
Fint att få se elefanterna i det fria!!
Svar från Lena Holm 2013-04-14 18:48
Hej Anne-Sophie,
du har så rätt! Den där lilla "infinitypoolen" brevid baren var helt underbar efter en heldag med safari. Det var ca 30 grader på dagarna och i solne blev det ordentligt varmt. På kvällarna svalnade det av på ett behagligt sätt.
Mötet med de stora elefanthannarna var väldigt speciellt och det blev lite spänt en stund. Med det var ganska tydligt att de gjorde det för att visa vem som är störst och starkast. Om man respekterar det verkade allt OK.
Hälsningar Lena
Elefanter har alltid varit mitt favoritdjur. Ett tag samlade jag på dom,men när dom blev över 100 på hyllan, gav jag bort samlingen till RK second hand och sparade bara 10, som betyder nåt. Dom står på Tv hyllan. Jag red på en elefant i Thailand och fick förmånen att sitta bakom öronen, där den som styr sitter i vanliga fall. Jag blev överraskad, det var som att sitta på kardborrband. Elefanterna samtalar ju också med dova mullrande ljud som vi inte kan höra, men dom ljuden kändes i hans kropp när man satt på den. Det var som ett litet jordskalv inne i elefanten.
Kul med samtalet du fotat.
Härligt med hela flockar
Marianne
Svar från Lena Holm 2013-04-15 18:06
Hej Marianne,
jag har själv samlat på grodor och tvingats begränsa mej även om de säkert var mindre än dina elefanter.
Intressant att höra om de dova ljuden som elefanten har. Jag har aldrig suttit på en men har en kollega som gått "elefantkurs" i Thailand. Hon borde också ha upplevt detta. BLir dock inte alls förvånad över att de har ett rikt sätt att kommunicera. Jag tror också de är betydligt smartare än vi tror. En thailändsk veterinär berättade om hur elefanter tolererar att man t ex rengör sår, vilket antagligen gör mycket ont, trots att de i princip kan döda den som gör det. De vet uppenbarligen att de får hjälp.
Hälsningar Lena
Härligt.
Tack Lena
Svar från Lena Holm 2013-04-15 17:47
Varsågod Bengt!
/Lena
Det är maffiga djur! 14 timmars ätande! Jisses vilka högar det måste bli! =)
Svar från Lena Holm 2013-04-15 17:49
Hej Heléne,
ja, det blir jättelika högar. De är nämligen ganska dåliga på att ta tillvara vad de äter och ca hälften passerar bara genom djuret utan att brytas ned. De käkar tills tänderna är utslitna och då dör de.
Hälsningar Lena
Vilka bilder!! Och vilket underbart möte! Elefanterna är så kloka, fick nästan känslan av att de trivdes i er närvaro. De märkte att ni inte hotade dem.
Vilka fina bilder du fick med 300 millimetarn.
Nu längtar jag till Afrika!
Svar från Lena Holm 2013-04-15 17:51
Tack Agneta,
man får en känsla av att de vet precis hur de ska agera i alla fall. Respekt ska man definitivt visa dem, det är helt klart.
Hälsningar Lena
Elefanterna tillhör mina favoritdjur! Första bilden är fantanstisk! I Nick Brants stil. Den kunde Du hänga på väggen! Och så är det trevligt att Du skriver texten under bilden som är brukligt i vanliga fall, men inte alltid på bloggen. :-)
Svar från Lena Holm 2013-04-15 17:54
Tack Wolfgang, det är en väldigt fin komplimang att blir jämförd med Brandt. Jag gillar den bilden men tycker det är för mycke gräs framför. Tyvärr ser det ut så i Sydafrika, men det goda är väl att det finns gott om mat för växtätarna.
Jag försöker faktiskt tänka på det där med texten och vara konsekvent. Kul att någon lägger märke till sådant.
Hälsningar Lena
Oh, elefanterna är verkligen favoriterna hos mig med! Vackert! Jag ska ta mig tid nån dag framöver och läsa och njuta av dina senaste bloggar lite närmare. Ha det gott!
ewa
Svar från Lena Holm 2013-04-15 17:57
Elefanter kan man bara inte motstå. Små som stora (och jättestora) är det något speciellt med dem. Du är så välkommen in att botanisera runt bland bilderna. Det har blivit mycke djur på sistone.
Hälsningar Lena
Rolig läsning och härliga bilder på elefanterna!
Svar från Lena Holm 2013-04-15 17:58
Tack Dan,
det är vad jag har att erbjuda.
Hälsningar Lena
Vilken härlig dag med ett skönt avslut som pricken över i´et !
Fina bilder fick du. Gillar när man ser elefanterna framifrån och öronen fladdrande.
ing-marie
Svar från Lena Holm 2013-04-15 20:46
TAck Ing-Marie,
det var en toppenavslutning på en lång fin dag. Jag ville absolut ha bilder rakt framifrån och med öronen rakt ut. Det visste jag innan vi åkte ut. Lite synd att det är så mycket växtlighet men man får se det som att det finns gott om mat till alla växtätare.
Hälsningar Lena
Elefanter är så fantastiska, mitt häftigaste minne som jag har från Afrika är ett möte öga mot öga med en elefant. Satt inte i någon bil utan stod på landbacken. Det glömmer jag aldrig.
Dina elefantbilder är fantastiska. Speciellt de två samtalande herrarna.
Svalkande doppet i poolen ser inte så dumt ut det heller.
Svar från Lena Holm 2013-04-15 22:23
VI fick möta noshörning stående på marken och det glömmer jag inte i första taget.
De två samtalande elefanterna har jag många bilder på och det kändes verkligen som en ynnest att få ta del av. Sedan är det ju inte helt fel att få avsluta dagen lite behagligt. Vi bor sällan så här fint och njöt verkligen.
Hälsningar Lena