Kommer främst att handla om naturfotografering, fågelskådning samt fototeknik

Skåne dag 1: Rovfåglar vid Havgårdssjön

I början på September 2013 tog jag ledigt en fredag för att åka till Skåne över helgen med en kompis. Målet var att följa fågelsträcket söderut vid Skanör. Den dagen som vi åkte ner så valde vi att satsa på att skåda rovfåglar vid Havgårdssjön. Vi ställde oss på en plattform vid en dunge en bit ifrån sjön. Tyvärr så var höstbruket i full gång så det harvades och såddes för fullt på fältet intill. Det gjorde att rovfåglarna höll till på lite längre avstånd än vad vi hade hoppats på. Vi fick hjälp av en skådare med tubkikare att lokalisera en Brun Glada som han såg på ett fält en bit bort. Jag fick några bilder på långt håll men var nöjd eftersom jag inte fotat den arten tidigare.

Vi såg även endel Röda Glador och Havsörnar passera förbi. Framåt eftermiddagen så bestämde vi oss för att åka till campingen vid Skanör för att checka in. När vi packade in i bilen kom det ett larm om att en Mindre Skrikörn hade setts sydväst om Havgårdssjön. Vi slängde snabbt in utrustningen i bilen och åkte i den riktningen. Det var inte så lätt att veta om vi var på rätt spår eftersom vi åkte i okända trakter. Vi åkte lite på chans in på vägar som verkade gå mot sydväst. Det kom fler larm som bekräftade att vi närmade oss och med mycket mer tur än skicklighet fick vi se den Mindre Skrikörnen lyfta från ett fält utmed vägen vi hade valt.

Nöjda med denna kanonstart på Skåneresan åkte vi sedan vidare till campingen.

Inlagt 2014-01-20 20:23 | Läst 1837 ggr. | Permalink
Intressant!
Vet du hur man känner igen mindre skrikörnen via handpennorna?
Finska ornitologer pratar om "lyhyt seiska" = "kort sjua"" = den sjunde handpennan är ytterst kort ... Kolla högra vingen på din bild.

- hawk (som sett många "skrikisar" i Estlande, där de häckar rätt allmänt).
Svar från hramsen 2014-01-21 20:15
Det här är den första Mindre skrikörnen jag sett så jag har inget att jämföra med. Tack för tipset om den sjunde handpennan. I detta fallet så var det larmets position och intresset från andra skådare för denna örn som hjälpte mig att förstå att det var den arten.