Kommer främst att handla om naturfotografering, fågelskådning samt fototeknik

Fågelskådning på Öland våren 2012 dag 4

Ett av målen med Ölands resan var att se och fota Ängshök. Nu var det 4:e och sista dagen på våran resa. Vi hade gjort många turer över Alvaret utan att se skymten av någon Ängshök. Därför åkte vi på morgonen återigen till Hulterstad där vi fått tips att Ängshökar häckade. Vi hade inte stått och spanat speciellt länge när det flög förbi en ljus rovfågel som vi trodde var en Ängshök men det var något som inte stämde. Den såg ganska liten ut och var lite väl ljus. Vi kom fram till att det var en Stäpphök och det var tom med en ovanligare obs än Ängshök.

 Utfärgad hane Stäpphök

Plötsligt så hörde vi en Kornknarr från andra sidan vägen. Eftersom jag hade bild på Ängshök men inte Kornknarr så gick jag dit och började locka på den. Den svarade men jag såg den inte för gräset på ängen var 20-30 cm högt. Efter ett tag så gick jag tillbaka mot andra sidan vägen, då visade den sig plötsligt på en traktorväg intill ängen. Jag hann slänga upp kameran och fick några bilder men det var tyvärr rejält motljus. Vi gick åter tillbaka på den sidan vägen som ängen låg för att försöka få bilder i medljus och började locka pånytt. Turlig nog så fanns det en stenmur intill traktorvägen och Kornknarren hoppade upp på den och visade sig helt öppet. Jag fick många kanonbilder. Den var helt orädd och gick emot oss. Den kom tom innanför närgränsen flera gånger så vi fick backa för att kunna fokusera. Till slut tyckte den väl att den lyckats få iväg oss utanför sitt revir för plötskigt försvann den ut i gräset på ängen. Själva stog vi kvar helt uppjagade och mer än nöjda med denna fantastiska naturupplevelse.

 Redan när jag tog den här bilden var jag mer än nöjd men...

...Kornknarren visade sig ännu mer...

...för att till slut visa sig helt öppet.

Nu fokuserade vi på Ängshökar igen och till slut så dök dom upp. Honan höll mest till i boet som låg mitt ute på en åker. Hanen hade fullt upp med att försvara reviret mot förbiflygande fåglar.

Hanen som försvarar sitt revir.

Hanen flyger upp från boet.

Därefter var vi mer än nöjda med dagen samt hela Öland-resan och åkte hem.

Inlagt 2013-01-04 18:05 | Läst 2529 ggr. | Permalink
Vilken härlig upplevelse! Kornknarren tar priset, trots allt! /Matti
Svar från hramsen 2013-01-04 22:40
Håller med. Kornknarren var en riktigt mäktig upplevelse.
Fina bilder! Kornknarren är som skrivet här ovan riktigt häftig. Synd att den sista bilden har kapade tår. Kul att se dina bilder.

// Daniel
Svar från hramsen 2013-01-04 22:45
Tack så mycket!. Tyckte också det var synd med kapningen av tårna på sista bilden. Det är ju inte så ofta fåglarna kommer så nära så att man måste tänka på att inte kapa bort någon del av fågeln så jag är nöjd ändå.
Birdman 2013-01-04 22:54
Du ska helt klart vara nöjd!
Hur lockar man på en kornknarr? Jag har hört den några gånger men aldrig fått bilder. Första gången i närheten av Älvkarleby. Ute i en gräsäng ropade en. Jag gick mot ljudet, plötsligt hördes den 50 meter bort, när jag var i närheten hördes den 100 meter bort. Hur kunde den förflytta sig så snabbt i det höga gräset tänkte jag. Efter ett tag tröttnade jag att jaga den och fortsatte mot ett fågeltorn. När jag gick tillbaks fick jag förklaringen. Det var 5 olika individer som nu ropade samtidigt. Jag berättade detta för en ornitolog som sa " vilken tur att du berättade det " även han hade hört 5 st men ingen i fågelklubben trodde honom.
Snygga bilder du fick och en kul berättelse.
Sten
Svar från hramsen 2013-01-04 22:49
Din berättelse var också kul att höra. Det vore roligt om fler skriver om hur det gick till när de tog en bild. Ibland är det minst lika intressant som bilden. Jag lockade Kornknarren med ett inspelat läte från en annan Kornknarr. Jag har försökt locka på andra individer utan att lyckas så jag hade nog en hel del tur att den reagerade som den gjorde.