Kommer främst att handla om naturfotografering, fågelskådning samt fototeknik

Aftonfalken

På ängen finns en aftonfalk
Röd som blod och höst
På ängen finns en aftonfalk
Grå som skiffer och hav
Ki ki ki, ki ki ki
En klagande röst bor I hans bröst
På ängen finns en aftonfalk
Grå som skiffer och hav

Så lyder texten till Pugh Rogerfeldts låt Aftonfalken som jag lyssnade på en hel del när jag var yngre. Då var jag inte medveten om att det var en ovanlig fågelart i Sverige. Numera är jag imponerad över att Pugh överhuvudtaget kände till denna fågel, kanske gillade han helt enkelt namnet Aftonfalk.

I maj månad 2012 så hittade några skådare en Aftonfalk i Halland. I och med att den verkade väldigt stationär så valde jag att åka dit för att försöka fota den. Det var en varm och solig vårdag, då jag hade möjlighet att åka ner till Halland. Fågeln befann sig inte vid dom klassiska kustlokalerna utan en bit inåt land så jag fick åka ut i trakter som var okända för mig. Det var dock inga problem att hitta för det samlas alltid endel skådare när lite mer ovanliga arter dyker upp. När jag kom fram så var det dock inga andra skådare som hade sett till fågeln men efter en stunds spanande så sågs den av en skådare. Den satt i ett träd på en åkerö ca 50 m från vägen och dessutom i bra medljus. Efter en kort språngmarsch och sedan snabbt upp med fotoutrustningen så fick jag flera fina bilder.

 Falken var lite nyfiken på mig också

Efter att ha tagit många  fina bilder så ville jag få lite flygbilder men falken var inte alls sugen på att flyga. Den satt kvar i solvärmen förmodligen mätt och belåten. Den ändrade dock position ibland så jag fick bilder från lite olika vinklar.

Falken visade upp ryggen.. 

...och vingen.

 Efter ca 2 timmars väntan så bestämde sig falken för att ge sig ut på födosök. Den flög ut mot fältet och ryttlade mot vinden precis såsom tornfalkar söker föda. Tyvärr så låg vinden mot mig så den hade huvudet vänt från mig. Som tur var så svängde den runt när den skulle hitta en ny plats att ryttla över. Då fick man passa på att fota. Svängen gick väldigt snabbt så det var inte lätt att hänga med.

Prickade inte fokus till 100% men bilden blev ganska ok ändå.

Det blev en riktigt bra skådardag med dessa fina naturupplevelser. Jag kunde också konstatera att Pugh Rogerfeldts beskrivning av Aftonfalken stämmer bra överens med verkligheten.

 

Inlagt 2012-12-16 16:34 | Läst 3244 ggr. | Permalink
Den låten har man lyssnat på många gånger... kul att få se hur den besjungna falken ser ut!
Svar från hramsen 2012-12-17 18:29
Vad roligt att jag kunde hjälpa till med det !
Väldigt fin Falk du fångat här Håkan!
Mvh / Kenny
Svar från hramsen 2012-12-17 18:29
Tack så mycket !