Kommer främst att handla om naturfotografering, fågelskådning samt fototeknik

Extender eller inte extender det är frågan ?

När man som naturfotograf fotar fåglar så vill man nästan alltid komma närmare motivet. Många gånger kan man smyga sig närmare men inte alltid. Inte när man står vid gränsen till ett naturskyddsområde, en nysådd åker eller kanske vid en havsstrand.

Många gånger när man fotar fågel så blir det inte närmare än så här trots 500mm brännvidd

Samma bild med 100% crop

Därför investerat många fotografer i objektiv med brännvidder på 500mm och kanske mer men man blir ändå inte nöjd. Nästa steg kan då vara att investera i en extender.Det har jag själv gjort. Tanken var att jag skulle få bättre bilder på motiv som var väldigt långt bort. Mina förväntningar har dock inte infriats. Bilder på avlägsna motiv tagna med extender blir förstorade men man tappar i detalj kvalitet så totalt sett så vinner man inget. Jag tog några testbilder och det bekräftade mina misstankar. Se bilder nedan.

Original testbild tagen utan extender

Original testbild tagen med 1.4x extender

Testbild tagen utan extender  (100% crop)

Testbild tagen med 1.4x extender (100% crop)

Jag gjorde endel sökningar på nätet för att få en förklaring till detta. Den förklaring jag fann var att en extender sprider ut det insamlade ljuset över sensorn och då blir bilden förstorad. Om motivet är långt bort så har man inte samlat in speciellt mycket detaljer på motivet. Om man sedan sprider ut ljuset med litet detaljinnehåll så blir inte bilden bättre. Jag accepterade den förklaringen och kommer i fortsättningen använda extender för att fylla ut bilden på motiv som är relativt nära tex vid fotografering från gömslen.


 Bild tagen med Sigma 300/2.8 samt 2.ox extender på nära håll från gömsle

 Samma bild beskuren

Inlagt 2012-01-05 14:40 | Läst 5448 ggr. | Permalink
Ja man förlorar i kvalitet med 1,4x och 2x konverter. Man får något bättre kvalitet om man kör Canon gluggar än tredje part gluggar enligt mig själv. Samt beror på vilken konverter man kör med. Jag har just skaffat ett 2x extender II och fotade måne med 800mm eller snarare över 1000mm på en 1,6x crop kamerahus. Resultatet blev som jag förväntade mig att bilden blir inte helt skarpt utan lite suddig men bilden ser väldigt bra ut ändå tycker jag. Ska nog lägga upp på min blogg framöver. 1,4x konverter skall vara bättre än 2x konverter.
Svar från hramsen 2012-01-05 19:15
Tack för kommentaren. Det spelar säkert roll vilken utrustning man använder och vilken typ av fotografering man håller på med.
Intressant att se dina tester. Jag tycker mig ha märkt samma sak, men vad gör man om man inte är gjord av pengar? Kanske ändå bättre att få en bild där objektet fyller ut någorlunda? Men man får vara försiktig med beskärming om man samtidigt använder extender. Det finns inte mycket utrymme för beskärning om man använt extender.

När du testar resultat med och utan extender så är det nog bra om detaljbilderna har samma storlek. Sampla upp den mindre bilden så att de blir lika stora. Det borde bli rättvisande.
Svar från hramsen 2012-01-05 19:20
Tack för dina synpunkter. Jag valde att visa detaljbilderna i 100% crop för det är så jag förstorar upp bilderna när jag har fotat motiv på långa avstånd oavsett om jag har använt extender eller inte.