Kommer främst att handla om naturfotografering, fågelskådning samt fototeknik

Häckande Biätare på Öland

Jag har länge velat se Biätare, med sina vackra färger och exotiska utseende.I Sverige dyker dom oftast upp  i enstaka exemplar under försommaren. Det har inte varit lätt att lyckas se någon då dom oftast är kvar under någon dag för att sedan dra vidare.

På Öland i juni 2015 så dök det upp ovanligt många biätare. Det sågs en flock på hela 24 individer. I mitten på juni meddelade Ottenby fågelstation att det fanns tecken på att några individer gjorde förberedelser för häckning. Man hade sett dom para sig och dom besökte sandgropar som skulle kunna användas för bohål. Sandgroparna låg ute på Schäferiängar i närheten av fågeltornet vid Södra lunden så platsen var lättillgänglig.

I slutet av juni var fåglarna fortfarande kvar så det verkade allt mer sannolikt att dom skulle häcka. Jag bestämde mig då för att åka dit och försöka ta lite bilder. Den dagen jag åkte hade det äntligen blivit riktigt varmt efter en kall och blåsig försommar. När jag kom fram till södra lunden så visade det sig att man kunde stå utmed muren till Schäferi änger och se Biätarna på relativt nära håll. Det var härligt att kunna stå där under flera timmar och studera deras beteende.

I början av mitt besök satt Biätarna ofta i en torr buske ute på Schäferiängar. Som mest såg jag 5 stycken samtidigt.

Så småning om satte dom sig och födosökte från en gren i en buske som var betydligt närmare.

Jag fick även bevittna en parning.

Oftast dök fåglarna ner mot marken vid den busken dom satt för att fånga någon insekt men ibland gjorde dom en längre flygtur in mot södra lunden och då hade man bra möjligheter att ta fina flygbilder.

Biätarna visade sig vara kvar hela sommaren och häckningen lyckades. Det sågs fler ungar under sensommaren.

Inlagt 2015-12-20 15:47 | Läst 1157 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

Nu när den äntligen häckat så är chanserna att den återkommer stor. Man kan undra vad som har hänt när det var så många också. Vacker fågel.
Sten
Svar från hramsen   2015-12-21 14:46
Ja vi får hoppas arten återkommer med fler häckningar :)
Jättefina bilder! Hoppas de kommer tillbaka för jag skulle gärna vilja se dem.
Hälsningar Lena
Svar från hramsen   2015-12-21 14:46
Tack för att du gillade bilderna :)
Hej! Vilken fullträff att få se dessa vackra fåglar, och som dessutom häckade! Jag har själv sett 6 exemplar nere vid södra udden Ottenby, en förmiddag i maj 2008. Dom sträckte söderut över havet just då.. Upptäckte dom på deras läte, som jag inte kände igen! Det var fint! Hörde av 'initierade' att dom gör så ibland. sticker ut över havet ett tag, och kommer ofta tillbaks igen! Fantastisk upplevelse i alla fall! Och Härfågel häckar ju också neråt södra delen på ön, men jag vet inte hur regelbundet? Öland, och dess södra delar kan man längta till alla årstider på året.. det är alltid bra! Var där i några dagar i slutet på november för 19 år sen, det var fantastiskt!
Hälsn!
Svar från hramsen   2015-12-21 14:48
Ja denna upplevelsen var en riktig fullträff !
Vilken fin exotisk fågel, kul att den börjat gilla varma Sverige, fina bilder, LO
Svar från hramsen   2015-12-21 14:49
Det kändes lite udda att se en sådan exotisk fågel i Sverige. Vi får hoppas dom trivs i och återkommer. Tack för att du gillade bilderna !