Kommer främst att handla om naturfotografering, fågelskådning samt fototeknik

Hornuggla i dagsljus

I mitten på Mars 2018 åkte jag till Oset i Örebro för att försöka fota Hornuggla. Arten är normalt sett nattaktiv men dom kan födosöka på dagen om det är svårt att få tag på föda. Denna individ var igång redan ett par timmar innan solnedgång, så då fanns det en chans på fina bilder i dagsljus. Eftermiddagen som jag åkte dit var kall, solig och lite blåsig. Jag ställde mig för att få så bra medljus som möjligt. En bonus var att jag också fick vinden i ryggen så om ugglan skulle flyga mot mig, skulle det gå långsammare i motvinden. Då blir det lättare för min kameras autofocus att hänga med.

Eftersom det var soligt så kunde jag ställa kameran på mycket kort slutartid för att minska risken för rörelseoskärpa och då stängde jag även av vibrations reduceringen. Jag kunde också höja bländartalet från 4 till 5.6 för att få så skarpa bilder som möjligt. Förutsättningarna var perfekta. Det enda som fattades var själva ugglan. Under dom tre timmar som jag var där innan solen gick ner var ugglan framme och födosökte vid tre tillfällen och vid en av dessa jaktturer så flög den förbi relativt nära där jag stod och jag fick en serie väldigt fina bilder.

Inlagt 2018-03-20 20:35 | Läst 1519 ggr. | Permalink
Riktigt fina bilder, värt att vänta på. Tyvärr har jag bara fått sittande ugglor de senaste åren
Svar från hramsen 2018-03-21 15:51
Tack så mycket :) Jag hade inte haft något emot om Hornugglan också hade satt sig för då hade den visat sina örontofsar (horn)
Grattis till riktigt fina bilder! Jag var där idag men tyckte det var svårt att hänga med i svängarna och få skärpa så lyckades inget vidare... måste nog träna mer! Vad har du för brännvidd på dina bilder?
Svar från hramsen 2018-03-21 15:52
Tackar :) Jag använde 500 mm objektiv.
Härliga bilder på den vackra ugglan.
ing-marie
Svar från hramsen 2018-03-21 15:52
Tack så mycket :)
Fina bilder Håkan.
Jag var själv där nu i söndags och det var en riktigt fantastisk upplevelse att få se den flyga och jaga på så nära håll och i så bra ljus :)
Mvh
Fredrik
Svar från hramsen 2018-03-24 17:39
Tack så mycket😀 Det var riktigt fina förhållanden och härligt att den kom så nära.
Ofta ser man bilder av flygande jorduggla, mera sällan av hornuggla - fint fångat!
- hawk
Svar från hramsen 2018-05-17 08:06
Tack ! Hornugglorna jagar väldigt sällan i dagsljus så detta vara ett ovanlig möjlighet att få bilder.