Ramséns Naturfoto

Kommer främst att handla om naturfotografering, fågelskådning samt fototeknik

Skåne dag 2: Sträckskådning vid Skanör

I början av September 2013 åkte jag och en kompis till Skåne främst för att följa fågelsträcket söderut. På morgonen dag 2 så åkte vi ut till Nabben vid Falsterbonäset för att följa småfågelsträcket. Denna morgonen dominerades sträcket av Trädpiplärkor. Deras lockläte hördes hela tiden. Jag fick en fin bild på en av dom när den rastade en stund innan färden fortsatte ut över vattnet.

Det fanns också Sparvhökar som passade på att jaga de sträckande småfåglarna.

Lite senare på dagen när det blev termik så åkte vi till Skanörs ljung och följde rovfågelsträcket. Det var varmt som en sommardag och vindarna var inte optimala men vi såg endel rovfåglar.

Vi såg 2 Bivråkar, 2 Röda glador, 1 Havsörn, 2 Bruna kärrhökar, 1 Blå kärrhök, 5 Sparvhökar, 7 Ormvråkar, 2 Fjällvråkar, 3 Tornfalkar och 1 Lärkfalk under de ca 4 timmarna som vi skådade.

Bivråkarna kom riktigt nära och jag fick fina bilder.

Senare på kvällen åkte vi in till Skanör för att äta mat och då såg vi några Turkduvor som gjorde sig bra på bild.

Postat 2014-01-22 21:02 | Läst 3125 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Skåne dag 1: Rovfåglar vid Havgårdssjön

I början på September 2013 tog jag ledigt en fredag för att åka till Skåne över helgen med en kompis. Målet var att följa fågelsträcket söderut vid Skanör. Den dagen som vi åkte ner så valde vi att satsa på att skåda rovfåglar vid Havgårdssjön. Vi ställde oss på en plattform vid en dunge en bit ifrån sjön. Tyvärr så var höstbruket i full gång så det harvades och såddes för fullt på fältet intill. Det gjorde att rovfåglarna höll till på lite längre avstånd än vad vi hade hoppats på. Vi fick hjälp av en skådare med tubkikare att lokalisera en Brun Glada som han såg på ett fält en bit bort. Jag fick några bilder på långt håll men var nöjd eftersom jag inte fotat den arten tidigare.

Vi såg även endel Röda Glador och Havsörnar passera förbi. Framåt eftermiddagen så bestämde vi oss för att åka till campingen vid Skanör för att checka in. När vi packade in i bilen kom det ett larm om att en Mindre Skrikörn hade setts sydväst om Havgårdssjön. Vi slängde snabbt in utrustningen i bilen och åkte i den riktningen. Det var inte så lätt att veta om vi var på rätt spår eftersom vi åkte i okända trakter. Vi åkte lite på chans in på vägar som verkade gå mot sydväst. Det kom fler larm som bekräftade att vi närmade oss och med mycket mer tur än skicklighet fick vi se den Mindre Skrikörnen lyfta från ett fält utmed vägen vi hade valt.

Nöjda med denna kanonstart på Skåneresan åkte vi sedan vidare till campingen.

Postat 2014-01-20 20:23 | Läst 1828 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Svartvingad Glada dyker upp i Falköpingstrakten

Det var mitten på Augusti 2013. Jag satt på jobbet igen efter en skön semester. Inspirationen att jobba var inte på topp så vid morgonfikat kollade jag vilka fågelobsar som rapporterats.Då fick jag se att en Svartvingad Glada, som är en mycket ovanlig art i Sveríge, hade setts sydväst om Falköping. Det var bara några mil ifrån där jag jobbar. Jag bestämde mig direkt att försöka fota fågeln efter jobbet. För att komma iväg så tidigt som möjligt så hämtade jag min fotutrustning på lunchen och flexade ut lite tidigare på eftermiddagen.Det var inte svårt att hitta fågeln för det var massor med bilar parkerade på vägen när jag kom fram. Det var bara ställa bilen och promenera sista biten.

Fågeln satt i en halvdöd björk ett hundratal meter ifrån vägen. Jag fick en hel del bra bilder på den.

Därefter stannade jag kvar i hopp om att få lite flygbilder. Väntan blev ganska lång men plötsligt började den födosöka. Det gjorde den genom att ryttla och sedan dyka ner med fötterna först.

Det dröjde inte så länge innan gladan fick tag på ett byte och sedan flög den iväg och försvann.

Jag väntade ytterligare en stund ifall den skulle komma tillbaka men den var borta så jag började gå mot bilen. Då får jag se fågeln igen sittandes på en hög stubbe och kalasar på sitt byte och nu var den betydligt närmare vägen. Jag fick en ny serie med bra bilder på fågeln där dom röda ögonen syns tydligt.

En sak som störde mig efteråt var att jag inte hade sinnesnärvaro att ställa om kameran till längre slutartider för det blev tyvärr ganska höga ISO-tal och därmed brus i bilderna, när bakgrunden i bilden var mörk. Jag får dock vara nöjd att ha fått bild överhuvudtaget på denna sällsynta fågel.

Postat 2014-01-19 14:29 | Läst 1545 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Sibirisk Tundrapipare på Ölands semestern

I början av Augusti 2013 var jag på semester på Öland. Det hade rapporterats en Sibirisk Tundrapipare vid Beijershamn under en tid. Det var bara några kilometer ifrån där vi campade. Jag åkte ut tidigt en morgon för att försöka fota den. Jag hittade den inte med en gång men jag fick hjälp av andra skådare. Klockan hade hunnit bli halv 9 så det var en hel del värmedaller när jag tog bilden. Avståndet var också ganska långt så det blev en bild med ganska låg kvalitet men det var i alla fall en art som jag inte fotat tidigare.

Postat 2014-01-14 19:49 | Läst 1659 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Nattligt drag till Halland för att fota Gåsgam

Det var i slutet av Juli 2013 och min semester hade precis börjat. En skådarkompis hörde av sig framåt kvällen och sa att en Gåsgam hade setts gå ner och ta nattkvist på en plats i Halland. Han undrade om vi skulle åka dit och det ville jag förstås. Vi bestämde att åka kl. 3 på natten så att vi skulle vara framme tidigt på morgonen innan gamen hann flyga iväg. När vi kom fram runt halv 7 så var det redan många skådare på plats. Avståndet var lite väl långt för att fota på så vi hittade en liten grusväg där vi kom lite närmare och där var vi dessutom själva. Det var en overklig känsla att stå och studera en gam i Sverige.

Vi fick många bilder på fågeln där den satt högt upp i en tall.

Det visade sig att vi inte hade behövt åka så tidigt för det dröjde till halv 10 innan gamen tyckte att termiken var så pass bra att den ville lyfta. Innan den flög så bredde den ut vingarna och sträckte på dom.

Turligt nog så flög den i vår riktning och jag fick några bra bilder innan den snabbt tog höjd i termiken och försvann mot nordost.

Nöjda men trötta så åkte vi hemåt och vi såg faktisk gamen ytterligare en gång på väldigt hög höjd i början på hemresan.

Postat 2014-01-13 18:16 | Läst 1367 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 4 Nästa