Kommer främst att handla om naturfotografering, fågelskådning samt fototeknik

Kort möte med en Jaktfalk

Att få uppleva en livs levande Jaktfalk har varit en dröm för mig i flera år.Under vinternhalvåret så kan dom dyka upp i södra Sverige främst utmed kusterna. Hittills har jag dock inte haft möjlighet att åka iväg när det har rapporterats obsar på arten.Men i år har en jaktfalk rapporterats i Havstenssund, som ligger i Bohuslän, under större delen av Mars 2013.Det är inte så vanligt att en Jaktfalk håller sig så länge på samma plats.

Jag tog nu chansen och åkte dit. Det var strålande solsken men kallt för årstiden.
När jag kom fram och stannade till så såg jag Jaktfalken direkt.Den satt på en stängselstolpe mindre än 100 meter från vägen. Jag tog genast några bilder från bilen, gick sedan ut och tog ytterligare ett antal bilder med kameran på stativ.Fågeln lät mig hållas i ca 20 minuter innan den flög iväg och satte sig högst upp på en telemast ganska långt bort.

Jag kollad lite på mina bilder i kameran och dom såg bra ut. Funderade en stund på om jag skulle vara kvar ifall den kom tillbaka.Kändes som att chansen var nära noll att den skull komma tillbaka och sätta sig ännu närmare så jag drog mig hemåt.Det blev en kort men härlig upplevelse.


Jaktfalken satt mest väldigt upprätt och letade byte...

...men den var artig och hälsade iallafall.

Vid ett tillfälle bredde den ut vingarna snyggt...

...sedan poserade den lite från sidan.

Jag hade tur att den satt så nära, när jag kom. Telemasten som den flög till var långt bort.

Inlagt 2013-03-25 21:06 | Läst 2446 ggr. | Permalink
Härligt möte och visst är det skönt när dom gör som man vill :-) Samtidigt är det typiskt att det är strålande sol med värmedaller i luften eller nåt annat som krånglar till det när man äntligen får till ett bra fotomotiv. Jag tycker du förvaltade mötet väl :-) Mvh Mikael
Svar från hramsen 2013-03-25 21:21
Tack så mycket Mikael. Visst kan det vara för bra väder ibland:) Mvh Håkan
Grattis till ett fint möte! Har själv träffat på den på kalfjället men aldrig fått den inom rimligt fotoavstånd.
Svar från hramsen 2013-03-26 19:36
Tack ska du ha. Som sagt jag hade tur att den lät mig komma så nära. Det vore härligt att få uppleva den i fjällen. Det är ju dess naturliga miljö.