** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **
Mitt fotografiska minne

Gengasmacken i Tösse

Om återanvändning av en gammal bensinmack

Krigets dagar är sedan länge förbi men någon kanske anar en otäck framtid? En gammal bensinmack stängde för många år sedan i Tösse. Macken bytte också ägare. Ägaren fick ett ultimatum beträffande sanering mm. Jag tror t o m att rivning ingick. Det hotades med vite, sånt som myndigheter använder som vapen för att få sin vilja fram. Jag har inte följt ärendet men kan konstatera att macken står kvar och används för framställning av björkved i säck för alla som gillar en brasa i öppna spisen under mysiga, mörka vinterkvällar. Om kriget kommer igen och bensinransonering återuppstår kommer den att göra sig goda inkomster på vedförsäljning till bilars gengasaggregat. Jag har förstås inget men tyckte det var lite kul att använda bilen som motiv vid "gengasmacken" i Tösse. Nu blir det lite bilder på det förutseende företaget.

 

Ingen idé att stjäla veden. Larmat.

Sedelautomat har de också. Direkt intill bränsleförrådet.

Arla har en reserverad parkering för mjölkbilen. Jag förstår inte vitsen. Tydligen förstår inte Arla heller. Den verkar oanvänd.

Ur funktion

Timmerslipen

Banan in till vedfabriken.

Och ut genom porten kommer den färdiga veden med kvalitetsmärkning.

Men det är lögn att svalka strupen efter lastningen.

 

Men medhavd matsäck är tillåtet att förtära.

En mack som har det nödvändigaste.

 

Eders hängivne

PS
Macken ligger ca 10 km söder om Åmål på höger sida om du kommer norrifrån. Det finns gott om plats att parkera bilen. 

Inlagt 2013-08-24 13:16 | Läst 15023 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Man får se till att tanka både bilen och strupen före besöket på den macken. Cykeln ser lite obekväm ut, ägaren kan kanske låna ett vedträ att sitta på. Flaggar svensk gör de också.
Svar från N Thomas Meldert 2013-08-24 13:54
Ja, det är nog bäst, men om man har egen matsäck går det nog bra. Ägaren till cykeln tog nog med sig sadeln hem för säkerhets skull =)
Ja vilka ställen det finns i vårt land, övergivna skräpiga och kanske förorenade med oljespill o annat miljöfarligt skit. Men det är kul att dokumentera och kan ge fina bilder. Ser ut lite som på många ställen i USA där allt som inte används bara blir ståendes till eftervärlden att ta hand om. Fint litet reportage! Mvh,LO
Svar från N Thomas Meldert 2013-08-24 14:08
Det är en sida av Sverige som vi nog skäms för, för det mesta. Allting ska ju vara så perfekt och vackert. Kanske detta är det sanna Sverige?
Samtidigt är det alltid ett stycke historia som går i graven (eller det kanske då blir historia?) när en rörelse av det här slaget slår igen. Viktigt att dokumentera.
Svar från N Thomas Meldert 2013-08-24 14:10
Dokumentation är viktigt. Nu tänker nog inte många på det men några decennier efter att den här macken är jämnad med marken kanske bilderna uppskattas.
Måste man verkligen skräpa ner ett så fint ställe med en Opel, mitt i allt hopa.... =) Nåja, jag vet Thomas, dokumentärt för eftervärlden... Fast detta va ju lite "kul" i nutid också... :) //Peter
Svar från N Thomas Meldert 2013-08-24 18:21
När jag var barn hade Opel dåligt rykte. De rostade oerhört mycket. Vi kallade dem för "Opel-säck-i-hopel".. Nuförtiden går de igenom besiktningen lättare än andra bilar. Tiderna förändras. Rätt som det är får vi kanske tanka björkved igen. Oljan lär ju ta slut nån gång medan björkveden växer...
Man fylls av stilla förundran inför ett sådant här ställe. Ofta står ju sådana här ställen kvar när verksamheten lagts ned, helt enkelt för att det är billigare än att riva och sanera. Gäller inte bara gamla mackar, utan även stora fabriksanläggningar. Det lustiga är ju att det fortfarande bedrivs verksamhet här, fastän av annat slag. Någon kan alltså livnära sig på platsen. Och saknar säkerligen resurser för att riva och sanera. Förelägganden från myndigheterna lär inte kunna förändra den saken.
Svar från N Thomas Meldert 2013-08-24 18:23
Den här macken är ett tydligt exempel på att myndigheterna inte har mycket att säga till om. Det är ägarna som bestämmer =)
Lite humor behövs ibland.
Svar från N Thomas Meldert 2013-08-25 19:04
Varje dag, S-O!