Mitt fotografiska minne

Ännu en -54

Om Voigtländer Vito II

Jag borde väl sluta att skriva om gamla kameror men det är ju så kul. Jag är ju ingenjör och tycker det är extra kul att se hur olika kameratillverkare hittar på konstruktionslösningar på olika funktioner. En fascinerande hobby bara det. Eller bara en yrkesskada =)

Sist jag var hemma i Åmål fick jag en kamera av min mamma. Hon hade ärvt den av sin kusin, ingenjören Gunnar Hansson som arbetade på ASEA i Västerås och mest höll på med bromsarna på loken. Han skaffade troligen den här kameran, Voigtländer Vito II, strax efter att den kommit ut 1954. Tillverkningen upphörde 1955. På 60-talet köpte han en annan Voigtländer med exponeringsmätare. Den har jag också förärats av min mamma för några år sedan.

Att denna modell är en -54:a vet man eftersom det var det året man introducerade blixtskon på den modellen. Först som ett tillbehör som kunde sättas på och tas av. Senare samma år som fast integrerad med toppkåpan. Min är den förra varianten.

Nu har jag laddat den med en egenrullad HP5+ och den får hänga med i någon ficka när jag befinner mig därute i världen. Den är så liten att den verkligen förtjänar att kallas en pocketkamera.

Eders Hängivne

Inlagt 2018-09-02 10:32 | Läst 6008 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Min första helt egeninköpta kamera var en Vito B, något senare än denna. Bälgen var då borta och objektivet fast, vilket gjorde den betydligt svårare att ha i fickan...;-) Men samma fina Color Skopar, plus den där solida känslan och tyngden som utmärkte den tidens tyska kameror.

En egendomlig detalj på min var att det var filmens perforering som spände slutaren (tandhjulet drevs av filmen i stället för tvärtom; filmen drogs med uppsamlingsspolen), så den var omöjlig att ens prova slutaren på utan film (ja, det fanns ju knep...). Vet inte om den här har samma system; ser nästan ut som det finns en separat spännarm för slutaren? Vanligt på den tidens bälgkameror.
Svar från N Thomas Meldert 2018-09-02 15:21
På den här spänner man slutaren manuellt inför varje tagning. Däremot har den en dubbelexponeringsspärr som släpps när man drar fram filmen. Vill man prova den utan film så får man ha bakstycket öppet och rulla på tandhjulet närmast kasetten för att få den att släppa spärren.
syntax 2018-09-02 15:49
Här en liten upplysning som de flesta som sysslar med gamla kameror inte känner till. Den tandade axeln i en vanlig småbilskamera för film matar faktiskt inte alls fram filmen. Så här är det:
Uppsamlingsspolen är drivande och matar fram filmen, men har ett glidlager så att den när ett visst motstånd övervinns kan glida bakåt (vilket den ju även gör vid returspolningen). Den tandade axeln mäter bildavstånden i en bromsande verkan. Ju mer film som kommer på spolen, dess mer måste glidlagret släppa efter när den tandade axeln bromsar in bildavstånden.
Att jag känner till dessa saker beror på att jag inte bara har intresserat mig för gamla kameror, jag har även under många år reparerat sådana. Den ovan nämnda funktionen är känslig. Om upptagningsspolen glidlager går för trögt, så uppstår spänningar i filmen som orsakar en lätt poppnig så att filmplanhållningen går åt helsike.
I Voigtländer Vito B och en del andra, som Zeiss Contina och Contessa har vi ett helt annat system där upptagningsspolen inte vid frammatning har någon bakglidande funktion – utan det lilla tandade hjulet, eller de två tandade hjulen, mäter bildavståndet utan bromsfunktion (samtidigt som en del annat utförs). Det är ett bra system som inte ger några spänningar i filmen, men vid snabbare frammatning tenderar det att fallera – och sådana system försvann med snabbframmatningsarmen.
Blogga mer om gamla kameror, jag har liksom du stort intresse av dessa/NE
Svar från N Thomas Meldert 2018-09-02 15:21
Det blir väl inte så ofta numera men det kan hända då och då.
Jag har precis som Per en Vito B. Slutaren fungerar inte. Kan vara självutlösaren som gjort att den gått i baklås.
elgenper 2018-09-03 15:54
Prova med öppet bakstycke att dra fram hjulet över filmfönstret (det tandhjul som Peter H skriver om; här är det ett stort i stället för det vanliga med två små på samma axel). Det ska fram 8 kuggar, eller till det låser sig. Går det sen fortfarande inte att trycka av slutaren, då är det något annat fel.
syntax 2018-09-03 17:36
Om självutlösaren inte vill gå (vanligt fel) - så blockerar den naturligtvis hela mekanismen. Vad jag kommer ihåg så har denna kamera en Prontor SVS slutare - då är självutlösaren helt inkapslad. Står den så står den.
Det man (som den optimist man är) kan testa är att föra reglaget Fram och tillbaka över V-X-M. kanske den lossnar. Det trolig är dock att det är reparatören som gäller
Svar från N Thomas Meldert 2018-09-03 19:50
Jag har ingen självutlösare på min. Jag använder aldrig den , om den finns, just av din anledning. Gamla självutlösare ska man inte tafsa på =)
Urr 2018-09-04 22:16
Tack för tips!