Mitt fotografiska minne

911

Om milstenar i världshistorien

Idag minns vi en av värlshistoriens större (och tråkiga) milstenar. Attacken på World Trade Center och Pentagon tisdagen den 11 september 2001. Jag tror vi alla vet vad vi gjorde den dagen. Jag jobbade (förstås). En arbetskamrat kom och skrek i vårt öppna landskap att ett flygplan hade kraschat in i WTC:s ena torn. TV:n i ett konferensrum var påsatt och vi skyndade dit för att se nyheterna i realtid. Medan vi tittade förundrat kom det ett plan till och kraschade in i det andra tornet. Det var overkligt, som en film. Hände det verkligen? När Berlinmuren föll minns jag inte vad jag gjorde men det var likafullt en annan milsten i världshistorien. I båda fallen finns ett tydligt före och efter i vår tideräkning.

En helt annan milsten i historien står min farfar för. Han bodde i Slottsbron, strax söder om Grums i Värmland. Vid något tillfälle hade han ett ärende till Säffle och han passade på att gå till frisören och klippa sig. Denna händelse refererade farmor till när annat skulle ihågkommas. "Det var året före Gösta klippte sig i Säffle". Eller några år efter. En milsten inom familjens tideräkning. Vilket år det var tror jag ingen kommer ihåg längre. Både farmor och farfar är sedan länge döda. Jag tror att farmor klippte honom annars och det var nog därför det var så märkvärdigt, så minnesvärt.

Min pappa tog bilden med sin Rolleicord i slutet av 60-talet

Eders Hängivne

Inlagt 2021-09-11 10:17 | Läst 2753 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Ja är det något vi minns så är det 11 september och mordet på Palme. Sen finns det tillfällen betydligt trevligare som när Stenmark skulle åka sina lopp. Vem glömmer det. Jag jobbade i en affär och allt stannade. Både i affären och på gatan utanför.
Jag fastnar verkligen för din bild på farfar. Så fint ljus och så skarp. Den måste det kännas bra att ha. I Grums har jag varit några gånger. Min styvfar (kan vi kalla honom) jobbade i fabriken där. Tror han var i verkstaden. Han var duktig svetsare. Han bodde i en lägenhetslänga som kallade singsing. Han hade hus nära Norska gränsen (Leverbyn) där jag och min fru tillbringade flera somrar.
Sten
Svar från N Thomas Meldert 2021-09-11 20:51
Många andra milstenar i historien minns jag också. Mordet på Kennedy, Månlandningen, Jurij Gagarin mm mm. Vi satt hemma och tittade på TV med farfar när Armstrong klev ner på månen. Han var mycket intresserad av astronomi och månlandningen var en höjdpunkt för honom.