Mitt fotografiska minne

Mina sista år i arbetslivet

Om att gå i pension

Min sista arbetsplats hade jag i huset på bilden nedan (hus 9). Först några år på plan 7 och det sista 1,5 året på plan 8 (forskningsavdelningen). Den översta våningen i bilden är plan 8.

Mitt arbete handlade hela tiden om att konstruera Ericssons radioapparater för 5G. Trycket på utveckling av nya produkter var enormt. I Sverige var marknaden inte ur startgroparna. Men övriga världen bokstavligen slet nya produkter ur händerna på oss. Vi skulle leverera innan vi var färdiga. Mitt ansvar var att konstruera de kapslingar som skulle bygga in all radioelektronik i ett tilltalande yttre skal, De där vita burkarna som sitter lite varstans på väggar, master och tak. Det ser enkelt ut på utsidan men innanmätet är mycket komplicerat.  När elektroniken jobbar i Ghz-området ställer det höga krav på mekaniken. Det var oerhört intressant och kul. Men man fick inte fotografera inomhus.

Så här efteråt kunde jag i alla fall fotografera huset en dag när alla var lediga. Jag ställde bilen på den stora tomma parkeringen med bakluckan mitt emot huset och fick därmed lämplig närhet till alla prylar jag behövde. Stativet ställde jag omedelbart bakom bilen. Vid ett tidigare tillfälle stod jag närmare men den bilden blev för tajt.

Bilden tagen med Toyo-Field 45 CF, Nikkor-W f5,6/135 mm på Acros 100. Bländare 11 och 1/250s. Jag tog exponeringsdata mot asfalten på parkeringen då jag märkt tidigare år att Acrosen gärna blir något överexponerad.

Eders Hängivne

Inlagt 2024-05-14 17:00 | Läst 833 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Hej N Thomas.
Fin liten industrihistoria.
Självklart fick du inte fotografera inomhus - det skulle kunna uppfattas som industrispionage :-)
Användbar information om Acros - jag måste komma ihåg den.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från N Thomas Meldert 2024-05-15 06:22
Tack, Erik. Allt är ju topphemligt på en sån här arbetsplats. Jag gick t o m en kurs hur man ska svara personer som frågar för mycket =) Sekretessavtal fick jag skriva på också.
Spännande och intressant arbete låter det som!
Och nu är du långledig! :)
/B
Svar från N Thomas Meldert 2024-05-15 12:29
Jag tog pension för tre år sedan så jag har vant mig vid en ledigare "arbetsdag" =)
Grattis och välkommen till pensionärslivet. Jag gick för 5-8 år sedan beroende på hur man räknar då jag jobbade kvar till 20% på distans i 2,5år. Har väl ännu inte blivit ledig, lika mycket aktiviteter nu som då, fast nu är det bara för egen del. Är det i Mölndal? Var en del i Mölndal då vi utnyttjade en del av faciliteterna där, i huvudsak var det EMC och shock test.
Svar från N Thomas Meldert 2024-05-15 12:34
Jo, tack. Jag gick i pension för tre år sedan men jag har vant mig vid att få göra vad jag vill och när jag vill.
Detta hus ligger i Kista och byggdes medan jag gjorde min första vända på Ericsson (i hus 30). Jag har varit konsult ca 30 år innan pensionen. Jobbade övertid och gick vid 67.
Förstår att det var mycket hemligt på en sådan arbetsplats, njut av ledigheten nu.
Huset ser nästan ut som ett legohus med de där knopparna på fasaden.
Svar från N Thomas Meldert 2024-05-15 12:37
Jag har njutit av ledigheten i tre år redan och visst är det skönt att göra vad man vill. Håller med om det där med LEGO
Intressant jobbhistorik!
Svar från N Thomas Meldert 2024-05-16 07:45
Jag har varit konsult sedan 1998 och egen företagare under 11 av dem. Jag trivdes med att ha olika uppdrag. Det var berikande.
PS. Inte helt lätt att bli pensionär! Jag stretade emot i det längsta, fick stanna till 67. Jag öppnade eget och kunde fortsätta som konsult, delvis i liknande jobb men också en del fotojobb. Tror att det är bäst att trappa ner gradvis.
Svar från N Thomas Meldert 2024-05-16 07:43
Jag körde full sula ända in i kaklet vid 67.