Mitt fotografiska minne

Ålder som ädelförfarande med bilder

Om Vivian Maiereffekten

Så här kan det gå när man dammar av en gammal diabild från 1978. Jag laddade upp bilden nedan på Tumblr igår och idag när jag kollade var det drygt 60 gilla och återbloggningar på den och stigande medan jag skriver. Det visar på att bilder förädlas med åldern.

Praktica IVB + Tele-Takumar f3,5/135. Ektachrome 200 var min standardfilm vid denna tid. Och som synes använde jag kameran flitigt även i vått väder. Östtyska kameror är robusta.

 

Eders hängivne

PS
 Så ser den ut 

Inlagt 2013-09-24 07:17 | Läst 9267 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Det är ju en riktigt fin bild!! Med känsla av både friluftsliv och klimat.... Och inte vet jag om du medvetet väntat in paddlarna men... snyggt!! God nostalgi, Thomas!! Ha en fin dag!! //Peter
Svar från N Thomas Meldert 2013-09-24 09:25
Tack, Peter. Bilden väcker fina minnen hos mig i alla fall. Paddlarna var nog rena lyckträffen i hällregnet =)
Jo. Gillar de mjuka färgerna i bilden. Det var gjutjärnskvalité på prylarna från östblocket. Och Praktika var top of the line.
Svar från N Thomas Meldert 2013-09-24 10:40
Jag tycker överhuvudtaget att färger blir finare när det regnar. Praktica är tålig shit. Jag erövrade en likadan för ett par år sedan. Det måste vara pansarplåt i de där grejerna. Riktigt tunga grejer.
Härligt med analogkänslan.
Svar från N Thomas Meldert 2013-09-25 11:24
Visst är det.
Nu verkar den ha stannat på 88 gilla/delningar, vilket är all time high på mitt Tumblr-konto
I Östtyskland hade man nog inte kommit på tanken att man skulle tillverka grejer som om ett litet antal år skulle hamna på ett jättelikt sopberg. Man tänkte som man gjorde tidigare, att sakerna skulle hålla så länge som möjligt.
Fin Tessar! Professor Harry Zöllners nyräkning från 1947.
Svar från N Thomas Meldert 2013-09-29 21:15
Ja, det var ett annat tänkesätt förr. Jag önskar att det vore så nu också. Men då faller väl marknaden ihop som ett korthus och drar kapitalismen med sig i fallet. Pratet om ett hållbart samhälle klingar falskt i historiens ljus ibland...
syntax 2013-09-29 21:50
Lite synpunkter på just detta ämne kommer i "Peters essäer" inom kort.