Mitt fotografiska minne

Black Friday

Om köpmotstånd

Så är det dags igen för butikernas desperata försök att ordna svarta siffror för året. Själv försöker jag behålla svarta siffror på kontot. För några år sedan när detta jippo lanserades gällde det bara fredagen. Nu för tiden är man så angelägen att man sträcker ut fredagen till en hel vecka. Ja, jösses vad det luktar panik.

Jag är nog en dålig kund. Jag köper bara när jag behöver något oavsett erbjudanden. Naturligtvis sammanfaller mitt behov ibland med ett erbjudande men det upptäcker jag som regel just när jag ska köpa nåt. Strax innan jag trycker på köpknappen eller går i affären. I det långa loppet tror jag att jag sparar mer pengar än den som drabbas av köpsug av alla extrapriser. I Stockholm finns det onekligen ett enormt behov. Alltid. Rusningstrafiken på arbetsdagarna är som en mild sommarvind jämfört med hur det är på helgerna. Det är konstanta krypköer överallt. Det är lite underligt att så många behöver så mycket varje helg. Tar behovet aldrig slut? Nå, om jag åker ut på en utflykt så gör jag det numera på en vardag mellan nio och tre. Man är ju pensionär numera. Det är som att åka en tur på landet trots att man fortfarande är i Stockholm eller en grannkommun.

Inlagt 2022-11-16 11:57 | Läst 1815 ggr. | Permalink

"Bra fråga det här! Hur man ser på konsumtionen på planeten! Och hur man än ser på det, så kräver nya prylar råvaror och energi! /B"


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej N Thomas.
Jag håller i stort sett med dig i det du skriver. Men jag kan bättre förstå affärsmännens "panik" vid den här tiden - både med att förlänga den "hemska" amerikanska uppfinningen till att pågå fler dagar än en enda fredag ​​och med att börja julhandeln redan nu. De har stora problem att ta sig ur energikrisen här och nu. Konkurserna ökar dag för dag här i DK - speciellt bland de mindre företagen som inte kan vänta på några "hjälppaket" om 1-2-3 månader.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från N Thomas Meldert 2022-11-16 14:10
Konkurserna beror nog inte bara på energikris, inflation och andra faktorer. Jag tror f ö att många storhandlare kommer att försvinna till förmån för mindre butiker som har rimligare hyror som utgift.
Det är klar att det är besvärligt för företagen - men sedan finns det även besvärliga företagare. Jag har sett många exempel på att butiker snabbt har höjt priserna jämsides med inflationen, eller rent av mera. Man vill inte ta eget ansvar för det svåra läget, man vill inte dela på bördan - utan man vill kompensera sig fullt ut (men löntagarna skall i avtalsrörelsen visa ansvar).
Om sådana goddagspiltar går i konkurs, så är det inget som jag sover dåligt på nätterna av.

När det gäller dagligvaror har jag kommit fram till att jag konsekvent måste utnyttja alla extrapriser, för att i själva verket betala det rätta priset. Men bara på saker som jag skulle ha köpt i alla fall. Då betalar jag som sagt, det rätta priset.

Som du är jag en usel konsument. Jag gillar helt enkelt inte att springa i affärer, och jag är fullständigt oåtkomlig för jippon som Black Friday.
Svar från N Thomas Meldert 2022-11-16 14:14
Du har så rätt, Peter. De värsta företagarna är de som höjer innan rean har börjat för att sedan sänka lika mycket och kalla det erbjudande. Konkurser är nog generellt bra för marknaden. En del som inte borde finnas försvinner. Jag tror på en småskalig återgång till mindre butiker som har rimligare kostnader för sina lokaler.
Bra fråga det här! Hur man ser på konsumtionen på planeten! Och hur man än ser på det, så kräver nya prylar råvaror och energi!
/B
Svar från N Thomas Meldert 2022-11-16 14:17
Ja, så är det. Slit ut det du har. Återanvänd det som går, Laga så länge det går. Det kallas miljötänk och det är konstigt att så få tänker på det i dessa miljöförstöringens och klimatkrisens tidevarv.
syntax 2022-11-16 15:58
Håller med! Man skall nyttja gjord investering så länge det är möjligt. Exempelvis köpte jag år 2008 en snåldiesel ny. Den kör jag ännu, och hoppas att den skall hålla länge ytterligare.
När den bilen tillverkades så representerade saken en avsevärd miljökostnad. Tillverkningen av en ny elbil representerar en ännu större miljökostnad av vad jag har hört. Alltså är det sunt miljötänk att köra den gamla bilen så länge som möjligt. Det är nästan alltid bäst att nyttja gjord investering, istället för att byta och köpa nytt.
Svar från N Thomas Meldert 2022-11-16 18:51
Jag räknar med att min Cheva är den sista bilen jag har.
Jag har inget emot att köpa sådant som jag behöver när priset är det rätta. Genom åren har jag gjort en del riktigt bra fynd framförallt på begagnat och demonstrations exemplar på black friday, och det har hjälpt mig att hålla svarta siffror på kontot! :)
Svar från N Thomas Meldert 2022-11-16 15:26
Ja, den metoden funkar ju om man kan vänta till black friday =)