Mitt fotografiska minne

Contaflex tillbehör 3 - Utbytbara bakstycken

Om krångel i kvadrat

När jag köpte kameran var den utrustad med ett standardbakstycke. Jag har köpt till tre utbytbara bakstycken som jag laddat med olika filmer. Det här tillbehöret är det knepigaste att komma underfund med. Men jag är ju ingenjör och jag bemästrade det så småningom. Övning ger färdighet och det gäller i högsta grad dessa bakstycken. Efter ett tag satt greppen i ryggmärgen och det var bara att köra på.

Dessa utbytbara bakstycken är tysk finmekanisk ingenjörskonst på hög nivå ( i alla fall på 60-talet). Dagens mikromekanik, eller borde jag säga nanomekanik är ju många strån vassare. Men så är det med utveckling. Ett steg i taget. Autofokus var ju inte ens uppfunnet i mitten på 60-talet.

Det är inget snabbjobb att byta magasin men med övning går det ändå ganska fort. 

Man kan ju undra om man verkligen behöver mer än två magasin, ett för färg och ett för svartvitt. Ett tredje kanske kan vara bra att ha för film med hög ISO eller en färgfilm för annan färgtemperatur. Hur som helst, det tredje kunde jag bara inte låta bli. Jag fick det för en struntsumma.

Det är ingen lek att ladda ett växelmagasin men efter sex filmer tyckte jag att det gick ganska smidigt.

Mer om hur man laddar har jag skrivit om tidigare.

Om jag tröttnar på att byta magasin kan jag ju återställa kameran med det ordinarie bakstycket. Det är en liten byggsats. Jag hoppas jag kommer ihåg hur allt ska monteras. Minnet är inte alltid ofelbart men som ingenjör kan man räkna ut en del ändå.

Eders Hängivne

PS
Nästa avsnitt handlar om blixten.

Inlagt 2017-08-17 18:38 | Läst 4140 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Jo, flera magasin kunde ha sina poänger utöver valet färg - svartvitt. När jag själv fuskade i zonsystemet med Hasselblad o Rollei SL66 hade jag flera stycken, alla med samma film, som sen framkallades olika länge. Man valde magasin efter motivets tonomfång, helt enkelt. Mycket att bära blev det...

Skönt att slippa! Min digitala Leica Monochrom plus CaptureOne är minst lika flexibelt och väger en bråkdel...
Svar från N Thomas Meldert 2017-08-17 22:20
Ja, i mellanformat blir det mycket att bära om man ska ta med sig många magasin. Jag har väl sju till Bronican men jag brukar aldrig ta med mer än två. De här bakstyckena väger inte så mycket. De är mest otympliga och tar plats.
Allting e lättare numera! Alla skall ju kunna fotografera! ;)

Men jag saknar i alla fall vissa saker i dagens fotografi.... ;)

Å sehr intressanta saker du visar från en svunnen tid! :)
/B
Svar från N Thomas Meldert 2017-08-18 08:57
När Kennedy sa att de skulle flyga till månen sa han att "vi ska inte göra det för att det är lätt"! Det är nog bra att det är lätt för gemene man. Då kan man fokusera på resultatet (bilden). Men även jag tycker det saknas något när jag dammar av digitalkameran. Känsla. Den är viktig.
Det finns väldigt mycket intressanta saker i fotohistorien.