Mitt fotografiska minne

Jag har laddat Contaflexen med två filmer!

Om att hålla tungan rätt i skenan

Nu var det dags att ladda film i mina Wechselmagazin till Contaflexen. Som tur är finns det en manual på webben. Tyvärr nästan oläsbar i utskrivet tillstånd. Men som pdf kan man ju förstora så mycket man behöver.

Två magasin har jag. Den här gången tänker jag ladda det ena med Delta 400 och det andra med Portra 400. Rena självbevarelsedriften gör att jag kör på samma ISO. Annars glömmer jag nog att ställa in rätt ISO på kameran när jag  byter magasin. Det får räcka med en nyhet den här gången; att jag kan byta film mitt i en rulle.

Det var knepigare än väntat att få filmen att hålla sig i styrskenorna men det gick till slut.

Sen var det bara att putta på tills filmen dyker upp helt automagiskt till höger om upptagningsspolen. Sen stoppar man ner den i skåran till vänster om det vita strecket och matar på med tummen på den räfflade spolgaveln tills man känner att filmen gått ett varv och blir riktigt låst. Avslutar med att skjuta in kåpan över kassetten och svartsliden över filmen.

Sedan ställer man in rattarna så att man kommer ihåg vilken film som sitter i. Portran (överst) på solen och 27 DIN  (det är ju en tysk kamera). Delta 400 (nederst) mot det svartvita fältet och 27 DIN.

Eftersom räkneverket på kameran inte kommer att visa rätt har magasinet ett eget räkneverk. När man kört förbi startrutan (som ju blivit exponerad) ställer man in det på 36 som betyder 36 bilder kvar. Räkneverket räknar sedan ner så att jag hela tiden kan se hur många bilder jag har kvar. Fiffigt men inte originellt. Andra kameror har samma feature.

KLART. Ut och plåta!

Eders Hängivne

PS
Det dröjer nog ett tag innan båda filmerna är klara och framkallade men håll ut. Bilder kommer.

Inlagt 2017-06-11 18:03 | Läst 5217 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Kul att du kör med den här bortglömda pärlan (eller guldtackan kanske man ska kalla den... väger ju en del).

Jag hittade nyligen en nästan komplett Contaflex-samling med 4 objektiv, tre bakstycken, vinkelsökare, diverse filter och motljusskydd och en hel del annat. Har inte testkört än, den lockar inte direkt till användning med sin kluriga och bastanta mekanik! :) Men bakstycken! Bara det.
Svar från N Thomas Meldert 2017-06-11 18:23
Guldtacka är en fullständigt adekvat benämning =) Tung och otymplig är den, men jag räds inte att fota med en sån här pansarvagn. Härligt robust. Du ska naturligtvis sätta film i din. Fattas bara! Varför köpte du den annars? Jo, jag vet. Det är kul att ha en =)
Warum einfach machen was Mann so schön komplizieren kann. :-)
Centralslutaren komplicerar ju både exponeringssekvensen, och objektivkonstruktionen. Ett pris japanerna slapp betala.
Skall bli spännande att se resultatet. :-)
Svar från N Thomas Meldert 2017-06-12 21:47
Ja, man får definitivt en känsla av att de tyska ingenjörerna har fått leka lite väl mycket. Magasinet är fyllt med rörlig finmekanik som ska förhindra felanvändning. Man måste göra exakt rätt för att det ska fungera. Ungefär som när man programmerar. Idag upptäckte jag hur känsligt det är med att filmen verkligen löper i sina styrskenor. När jag skulle byta magasin och sätta i svartsliden så krasade det till. Det var ju alldeles i början av filmen och inga bilder tagna så det gjorde ju inte så mycket. Jag klippte av det trasiga och formade en ny börjanände och laddade om. Jag får nog vara lite försiktig när jag stoppar i svartsliden hädanefter. Jag vill ju inte höra kraset mitt i en film.