Mitt fotografiska minne

Det var längesen

Om svartvitt i värstingen

Jag minns inte senast jag körde svartvitt i Nikon F6. Det är nog mer än ett år sedan. Men nu händer det! Jag har laddat den med en rulle Bergger Pancro 400 som jag ämnar pressa till 1600 ISO. Jag brukar ju pressa filmer på vinterhalvåret. Det blir ett tillägg till min stora utvärdering av 400 ISO-filmer jag gjort tidigare. Den här har ju tillkommit sedan dess.

 

Eders Hängivne

Inlagt 2017-12-10 11:00 | Läst 5972 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Vad jag googlat mig till (lite snabbt) så verkar denna film vara tillverkad i Tyskland? Står enligt uppgifter "Made in Germany" på förpackningen. Och vad jag också snabbt googlade mig till finns väl bara en firma som har filmcoatingmaskiner där fortfarande? Och det verkar vara Inoviscoat, dom som kör Adox filmer numera. Någon misstänkte också at detta kan vara den sedan 2015 försvunna filmen Adox Pan 400 som nu fortsatt tillverkas under nytt namn. Bergger själva är i forumen men verkar väldigt svårtolkade och munförtejpade när folk frågar. De slingrar sig som fullfjädrade poiltiker och vill aldrig tala klarspråk. Ja man får fortsätta spekulera, och det de skriver om filmen kan tolkas på flera olika sätt. Visst, det är affärshemligheter vem som tillverkar, och om det är helt ny formula eller en tidigare. Konsumenten vet idag aldrig riktigt 100 vad det är hen får i sin filmburk, såvida det inte står Kodak, Ilford eller Foma på den. Kentmere kanske också ska räknas dit, men sen tror jag osäkerheten blir ganska stor.
Svar från N Thomas Meldert 2017-12-10 13:59
Jag blir heller inte riktigt klok på var filmen kommer ifrån. Jag läste någonstans att den tillverkas i Frankrike. Kan något gott komma därifrån? Det spelar egentligen inte så stor roll för mig. Jag provar den och ser vad den duger till, oavsett ursprung.
Nils Bergqvist 2017-12-10 15:54
Jag såg en del provtester på webben, och det såg helt ok ut. Den som testade menade att det var en helt ny film som inte direkt var lik nån annan, utan låg i något mellansegment. han hade 7 artiklar med teser av denna film här är del 1 och sen finns länkar till de andra överst under film reviews.

https://emulsive.org/reviews/film-reviews/bergger-film-reviews/bergger-pancro-400-35mm-part-1-ei-400-bracketed-1-stop
En annan snubbe som provat filmen:
http://www.andrewkaiserphoto.com/blog/2017/6/23/film-review-bergger-pancro-400-in-35mm
Såg också att du gjorde en jämförelse förra hösten av 400 ASA filmer. Blir dock mycket förvåndad när du skriver "Lika dåligt kupig som Kodaks filmer och därför lika svårskannad" om Fomapan 400. Jag har använt den filmen regelbundet, och tillsammans med Fomapan 200 och Fomapan 100 blir de helt plana direkt efter torkning. Mycket konstigt att du fått ett totalt motstridigt resultat??? Alf Johansson vill jag minnas har också provat Fomapan 400 och jag tror han skrev att de blev helt plan också.
Svar från N Thomas Meldert 2017-12-10 13:57
Det där med kupigheten har jag nyligen fått en förklaring på av en tidigare försäljare på Kodak, Henke Råssmo. Det handlar om torktiden. Filmen ska torka långsamt och länge så blir den plan, säger han. Det må vara så. Det jag redovisat är de erfarenheter jag har från det sätt jag framkallar och torkar MINA filmer. Uppenbarligen torkar de för fort för mig. Men i samma process fungerar andra filmer alldeles utmärkt utan att bli kupiga. Jag vet inte vad jag ska göra åt det riktigt. Trots allt fortsätter jag att använda Tmax 400.
Nils Bergqvist 2017-12-10 15:37
Jag torkar alltid i rumstemperatur i duschrummet. tar väl ett par timmar, men Fomas filmer i småbild utmärker sig exceptionellt genom att alltid bli helt plana direkt efter torkning, vilket andra filmer inte blir, t.ex Kodaks. Ibland brukar jag sätta på duschen före, för att få lite fuktighet så att dammpartiklar remsas bort, men det påverkar inte planheten i filmerna.
Johan Pihl 2017-12-10 17:59
Jag hade också problem med att få Fomapan 400 plan, minns jag. En filmremsa vek sig t o m dubbel i skannern, och det har aldrig hänt med någon annan film än Fomapan 400. Jag har för mig att den är rätt så tunn, är den inte det? Och då ökar ju risken att den kupa och böja sig.
Nils Bergqvist 2017-12-10 18:40
Den jag köpt de senaste 5-10 åren har ALDRIG buktat efter torkning. Och jag har säkert framkallat och torkat bortåt ett par hundra Fomapan 400 Active under den tiden. Nej den är inte speciellt tunn, utan helt ordinär tjocklek för en modern film?
Svar från N Thomas Meldert 2017-12-13 09:43
Jag torkar också i rumstemperatur. Problemet för min del är nog att jag har ett utsug alldeles i närheten av där jag hänger filmen. Jag skulle kunna minska flödet genom att öppna spjället på köksfläkten. Den går på timer så jag får vrida upp det varje halvtimme om jag ska hålla nere flödet i "mörkrummet" (toaletten).