Mitt fotografiska minne

Ett Ilford-år

Paradigmskifte i Vällingby

Efter åratal med Tmax 400 och Xtol gör jag nu ett skifte från Kodak till Ilford. Jag har för all del ett par, tre rullar kvar av Tmaxen men de försvinner nog fort när väl ljuset återvänder. Likaså har jag några liter kvar av Xtol men de försvinner i takt med att jag framkallar mina filmer.


Kodak Tmax 400 + Xtol 1+1

Sedan jag gjorde min stora utvärdering av 400 ISO-filmer har Kodaks blivit dyrare och Ilfords billigare, typ 3 kr/rulle skiljer dem åt. Då blir incitamentet för byte ganska klart. Ilfords Delta 400 var ju en av de filmer som nästan nådde upp till Tmaxens kvaliteter i min mycket subjektiva bedömning. Jag ska också överge Ilfords FP4+ för Delta 100 som jag har noll erfarenhet av men hört och sett mycket gott om. Jag har en hel del Acros 100 som borde betas av eftersom de passerat rekommenderat exponera-före-datum men det oroar mig inte särskilt.


Ilford Delta 400 + Xtol 1+1

När det gäller framkallare så är det en annan bevekelsegrund som får mig att byta. Jag vill slippa blanda pulver. 5 liter förrådslösning Xtol tar också sin plats att förvara. Nu byter jag till flytande och blandar eftersom jag behöver. Det tar mindre plats än en 5-liters flexdunk som jag använder nu. Och det betyder en hel del i mitt mörkrum på 2,5 kvadratmeter. Pappas första mörkrum på Kyrkogatan var ännu mindre, typ 1 kvadratmeter. Jag fattar inte hur han fixade det. Min nya framkallare heter Ilford Ilfotec DD-X och ska, enligt Ilford själva, vara den bästa framkallaren för Ilfords filmer. Vi får väl se. Jag hoppas att det är så att Delta 400 blir snäppet bättre med Ilfotec än med Xtol. Jag tänker ju gärna så att tillverkarna har optimerat sina filmer för de egna framkallarna (eller tvärtom) även om de också tar fram ftramkallningstider för andra framkallare.

Så, 2018 kommer att gå i Ilfords tecken

Delta 100
Delta 400
Ilfotec DD-X
Multigrade RC warmtone för kopiorna

Framkallaren för papper är inte skriven i sten ännu. Jag letar fortfarande efter den bästa i mitt tycke. Men jag har så mycket av andra att jag måste förbruka det jag har först.

Eders Hängivne

PS
Jag fotograferar till största delen småbild men kommer naturligtvis att köra de nya filmerna även i mellan- och storformat. Jag vill ju hålla igång de kamerorna också.

Inlagt 2018-01-21 16:45 | Läst 5580 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Vad kul Thomas!
Det ska bli intressant att följa dina Ilfordbetraktelser här på fotosidan. Jag är själv på väg och andra hållet tror jag, från Ilford till Kodak, ...om bara Trix kunde vara lite mindre kupig så vore mitt val lättare. Jag har testat DD-X när jag pressat HP5+ och tycker det funkar särskilt bra för det ändamålet.

Tack för att du bloggar om film och analog fotografi.

/Tommy
Svar från N Thomas Meldert 2018-01-22 05:42
Kul att du gillar min blogg. Om du ska byta tycker jag att du ska köra Tmax 400 istället och framkalla i Xtol. Det är en mycket bra kombo. Den är lika kupig som Tri-X men jag har fätt reda på att det blir bättre om den får torka riktigt långsamt.
Det ska bli intressant att få ta del av dina erfarenheter med deltafilmerna. Har själv aldrig testat dem. För min egen del överger jag nog Fomapan 200 detta år. Mycket ojämn kvalitet och så känslig för repor. Fast priset är OK.
Svar från N Thomas Meldert 2018-01-22 11:37
Ilford har ju också sina PAN-filmer som är ännu billigare. Men de är inte tillgängliga i alla länder. Silverprint i England har Pan 100 och 400. Men i Sverigte finns de inte. Macodirect har dem inte. Jag har i princip övergett Fomapan 200 för längesen. Jag har lite bladfilm kvar men jag tycker det ofta är fel på emulsionen. Jag pressar den alltid till 400.
Jaha, du är en analogare! Kul! Det är bra att någon håller igång den kunskapen och inte minst efterfrågan på filmer. Fina gråskalor i bilderna, som visar att analogt inte alls är fel.
Hälsningar, Bjarne
Svar från N Thomas Meldert 2018-01-28 17:06
Jomen analogt är roligt. Mina digitalkameror står mest på hyllan och gror igen =) Vi var fem som startade Analogfotograferna Stockholm för fem år sedan. Idag är vi 150 medlemmar varav 46 är under 25 år och 51 är kvinnor. Det analoga lever i högsta grad och intresset är på topp!