Mitt fotografiska minne

Retrofotografi på Torekällberget

Jag lånar min blogg för lite retrokamerareklam eftersom FS kalender enligt min uppdragsgivare är lite sega med publiceringen.

 

På självaste Nationaldagen är det en retrofotografiutställning på Torekällbergets fotomuseum mellan kl 11-14. Dagen till ära öppnar man den annars inglasade bostaden/ateljen för besökare. Allt är rekonstruerat så som det kan ha sett ut i början av  1900-talet i fotograf Maria Hallströms ateljé. Kameror, ljuslådor och mörkrum presenteras av museets personal som också ansvarar för digitalisering av museets glasplåtar. Hur det arbetet går till kommer också att demonstreras.

 

Här kan man se en i det närmaste unik föregångare till våra dagars bouncers,  en elektrisk ljuslåda i trä , som användes för att få fram det rätta porträttljuset. Även kameror, sittningsböcker och själva studion med sin karaktäristiska landskapsfond finns här. I köket ryms mörkrumsutrustningen; vätskor, förstoringsapparat samt för efterarbetet - en retuschspegel.

Museet har ca 100.000 fotografier i samlingarna. En mindre del är digitaliserade och finns även sökbara i museets databas i Stadsmuseet på museiområdet. Under nationaldagen visas glasnegativ under vårdprocessen samt papperskopior av äldre Södertäljefotografi. Personal som arbetar med digitaliseringen av fotosamlingarna finns på plats kl. 11-14 och berättar. 
 

Fotomuseet är för övrigt öppet hela sommaren men utan bemanning.

 

Och så en bild i varje blogginlägg. Här är en bild på prins Eugens kameror. Med en nördig suck tog jag en bild på Waldemarsuddes utställning.

 


Canon Powershot A80, Dogmakameran, tog jag den här bilden med. Bilden retrofierad till kvadratiskt format.

Inlagt 2009-06-04 21:52 | Läst 8901 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Härligt Thomas!Ny mål att besöka.
mvhRolf
Hej!
"Uppdragsgivaren", som arbeter på museet tackar för hjälpen!
Jag vill gärna kommentera att "Retrokamerautställning" kan vara lite missvisande, om någon hoppas på många olika kameramodeller. Det är två kameror samt full ateljéutrustning (ljusbank, fond, nackstöd etc. som är utställda i ateljén.) Även mörkrumsutrustning finns i museet men bakom glas, även denna dag.
Välkommen!
Mvh
Ulrika Hoffman, arbetsledare för digitaliseringsarbetet av samlingarna vid Torekällberget
Svar från N Thomas Meldert 2009-06-05 10:08
Ja, du har rätt. Det borde heta Retrofotografi så jag ändrar titeln till det. Det blev bara så i hastigheten. Jag ville vara snabbare än FS =)