Mitt fotografiska minne

Jag är en Rojalist

Lika bra att säga det med en gång. Jag kommer inte att hänga nånstans längs kortegevägen med Rolleiflexen eller sitta och hänga framför TV:n hela lördagen. Och ändå är jag Rojalist. Det är väl närmast en svordom i vissa salonger och sällskap att deklarera sin tro på kungahuset som ett gångbart statsskick i Sverige. Men det gör jag i alla fall. Och inte får jag betalt för att säga det heller. En bättre reklampelare för Sverige kommer Sverige aldrig att få. Många republiker är gröna av avund på de länder där monarkier fortfarande existerar. Skulle vi välja en kung demokratiskt? Det är ingen idé. Ingen vill ha jobbet så det är lika bra att den familj som har det fortsätter med det. De gör det bra. Även om de kanske inte är några lysande fotografer. Men det är ju inte deras jobb. Tänk om kungafamiljen skulle börja bete sig som paparazzis mot paparazzifotograferna?

Däremot är det många som vill ha jobbet som statsminister men "vem ska man ge jobbet när ingen som vill ha det kan tänkas få det". Citatet ur "Restaurangen vid slutet av universum" av Douglas Adams.
Jag återkommer när det är dags att välja i denna fråga. Nu är det monarkins högtid.

 
Foto: Scanpix

Mellanformataren

PS
Jag tror det är lugnt i Drottningholmsparken på lördag. Det är läge för lite slapp i skuggan av ett träd i parken i sällskap med en god bok och en kall öl (kanske den med en blå älg. När man vill vara för sig själv en stund).

PPS
Jag hoppas i hemlighet att de andra kungliga högheterna snart gör likadant så att man få ha parken för sig själv nån mer gång.

 

Inlagt 2010-06-17 19:53 | Läst 8661 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Så de är som någon sorts levande barbiedockor,som skickas runt i världen och talar om hur fantastiskt det är i Sverige?
Svar från N Thomas Meldert 2010-06-17 20:31
Din tolkning. Jag tror inte de pratar så mycket om Sverige...
Ja tänk om det var lika lungt vid Drottningholm just nu som du förmodligen kommer att få där på lördag. Värre surr än just nu får man nog leta efter. Vet inte hur många helikoptrar som surrar däröver och här i Bromma nu. Verkar vara en hel bisvärm av dem.Hoppas att kalaset där inte håller på tills det blir natt.
Svar från N Thomas Meldert 2010-06-17 21:35
Du bor bestämt närmare än jag? Jag märker nog inget av det du berättar förrän jag kommer hem imorgon. Ska inte kalaset vara i Kungliga slottet i stan? Jag hoppas det! =)
Jag tycker det är fint med alla kungliga högheter.
De ÄR en bra reklampelare för Sverige.
/Lena
Svar från N Thomas Meldert 2010-06-18 07:32
Ja, de ÄR Sverige
Kalaset på lördag ska nog vara på slottet i stan, i kväll är de på Drottningholm. Det verkar som om de helikopterbevakar även oss här i Bromma. Inte en lung stund. Det surrar hela tiden.
jag lovar, jag ska inte göra någon atack eller attentat de kan lungt gå och lägga sig så även vi får sova. Kan man anmäla störande grannar, fast det går kanske inte om det är polisen själva som stör........eller:
Svar från N Thomas Meldert 2010-06-18 07:34
Att anmäla polisen till polisen är nog ingen bra idé. Kårandan slänger nog en sådan anmälan i runda arkivet.
Jag håller med dig i det du skriver. Bättre reklam kan Sverige inte få. Och, sedan är det ju vår historia och tradition. Så, jag hoppas att kungahuset fortsätter att vara starkt förankrat i Sverige.

Men jag tycker nog att du skall plåta lite på lördag. För, har inte du en såndär Rojliflex?? ;-)

Allt gott! /Peter
Svar från N Thomas Meldert 2010-06-18 07:36
Det är nog chans att Rolleiflexen kan nog luftas ändå. Men att trängas med andra och försöka sig på slow photography? Nej tack =)
Du Thomas är det ändå inte litet tråkigt så, som du säger, att de inte pratar mycket om vårt kära fosterland. Påstås dom inte vara något slags amabassadörer för för svea rike?
Med vänlig hälsning
Non rojalist
Svar från N Thomas Meldert 2010-06-18 07:37
De behöver inte prata om Sverige. De ÄR Sverige =)
Jag tror att även t ex Nobel-priset fått mycket av sin status av att det delas ut av en kung. Ett pris som verkligen satt Sverige på kartan i forskar-världen.

Kungen är inte en så oäven fotograf heller. Den var han själv som tog de tidigt publicerade bilderna på Victoria. Detta för att slippa en massa rännande fotografer.
Carl Philip har ju på senare tid också börjat göra sig ett namn, om än inte så stort än.
Svar från N Thomas Meldert 2010-06-18 17:38
Jag såg Carl Philips utställning på Waldemarsudde och blev inte imponerad. I ett tv-program nyligen kan man se kungen fumla med en spegelreflex. Där var det verkligen slow photography =)
Dom är verkligen söta! :-)

Men vilken brandfackla du slängt in! Finns det någon skäligen betydelselös fråga som engagerar svenskar så häftigt som denna?

Jag bor också i en monarki. Men här diskuteras inte saken på samma sätt som i Sverige. Kungahuset är poppis (mer poppis än i England, tror jag), men iakttas på betryggande avstånd. Alla tycker att det är praktiskt att man slipper hålla på med presidentval, det är svårt nog att få folk till valurnorna när det är parlamentsval. Och så har vi en "vicedrottning", en kvinnlig generalguvernör som är otroligt poppis. Hon heter Michaëlle Jean, är färgad och från Tahiti.
http://www.gg.ca/index.aspx?lan=eng
Svar från N Thomas Meldert 2010-06-18 20:02
Ärligt talat hade jag väntat mig att få på pälsen mycket mer än vad som faktiskt blev =) Men jag tror att republikanerna inte vågar stötta sin sak man mot man. De ska nog vara i flock för att våga riktigt. Eller så är det bara så att frågan är "skäligen betydelselös" och man låter det bara passera.
Det brittiska samväldet är stort. Det är nog svårt att upprätthålla känslan för monarkin på långa avstånd. Men å andra sidan är britterna starkt traditionsbundna.

Förresten så har vi åsikts- och yttrandefrihet i Sverige. Republikanerna kan puckla på mig verbalt så mycket de vill. Jag har rätt att ha en egen åsikt och yttra den. T o m på FS, tror jag =)
Ulf, du verkar vara en vettig människa. Alltid roligt när någon använder argumentet "tradition", det är så uselt att det knappt kan användas som argument. Nej, bort med skitet och blicka framåt.