Mitt fotografiska minne

Mina bokfynd - 9

In the picture. Self portraits 1958-2011. Lee Friedlander

Jag såg boken första gången för två veckor sedan på Ellens. Jag tror det var Alf Jagnell som hade den med sig. Jag blev såld direkt på den. Måste-ha-bok. Beställde den förra veckan från Adlibris och igår kom den. Som jag skrivit tidigare så tänker jag köra hårt med självporträtt ett tag för att samla på mig profilbilder att byta till när mina historiska profilbilder tar slut. Därför kom den här boken som på beställning! Jag kan bara tänka mig Vivian Maier som konkurrent till den här bokens fantasifulla självporträtt.

Två tegelstenar bred och en dito tjock. Kostar en del men är värd varje krona! Här kommer lite prover att reta nyfikenheten med.

Vid varje bild får man veta var den är tagen och vilket år. Friedlander använder bara Leica och en rolig sak man kan se är hur han byter modell under åren.

Vad bra att min Leica M3 har en självutlösare som fungerar. Men den var lite för lätt för att hålla kvar uppslagen...

Hans fantasifulla självporträtt är en dröm för alla självskjutare som en inspirationskälla åt de egna försöken. Personligen tänker jag nog inte så mycket på att kopiera utan snarare att på hur jag ska kunna ta mina egna på ett lika fantasifullt sätt.

Hmm, hur tog han den här då? Vad är det jag ser egentligen?

Här har han använt naturen för att ge sig själv en speciell karaktär.

Här också

Eftersom bilderna spänner över en ganska lång period får man som bonus se hur han, och hans fru som är med i en hel del bilder, åldras. Det kommer till barn som finns med i självporträtten och man ser hur de växer upp. Så småningom dyker det upp barnbarn som naturligtvis också får delta i självporträtten med farfar/morfar.

Han använder blixt ibland och ibland på ett okonventionellt sätt. Här finns många exempel på kreativa  uppslag för självporträtt.

Trycket i boken är alldeles utmärkt. Alla bilder är svartvita och med en rik gråskala att bara njuta av.

 

Mellanformataren

PS
Det här är förstås inget för den som inte gillar att ta bilder på sig själv. Om man inte gillar att kasta bort pengar, förstås =) 

Inlagt 2013-04-03 17:40 | Läst 11100 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Ska bli spännande att se dina porträtt Thomas. Det är i mina ögon en svår konst, men jag vet ju att du är duktig så... Verkar vara en bra bok, och kanske är det så att man tenderar att göra självporträtt, just för porträttlika och pretentiösa... Vad vet jag. Lycka till! //Peter
Svar från N Thomas Meldert 2013-04-04 12:16
Boken är ganska oprententiös vad gäller den korrekta avbidldningen. Snarare lekfull och det gör inget att han blir grotesk ibland. Där har vi nog en del fotografers akilleshäl: Man vill se lika bra ut som om man fotade en vacker modell. Knepet är snarare att kasta vanligt poträttfotografiskt stuk över axeln och gå en annan väg. Jag ska försöka. Någon annan får säga om jag lyckas. Jag lägger upp nya självporträtt i mitt album med samma namn. Titta in då och då och lämna spår efter dig. Det ligger redan ett par nya där.