Mitt fotografiska minne

Namnbyte

Om självkännedom

Jag är en sann amatörfotograf och genom det gått i mina föräldrars fotspår. De började fotografera långt innan jag var född eller ens hade träffats och håller fortfarande på. Ett efterföljansvärt exempel.  Jag har insett att jag mest tar bilder för att komma ihåg allt jag varit med om.  En slags dokumentation av min livsresa. Ok, det gör väl alla, men kanske inte lika medvetet. Någon kamera är alltid med och så får det bli så länge jag kan trycka av slutaren.

Pro Memoria blir det nya namnet.  För minnet. Mitt fotografiska minne. Nåt riktigt fotografiskt minne har jag inte men jag är bra på att ta bilder överallt där jag befinner mig. Glömma bort är jag också bra på och "jag kan inte räkna dem alla", de gånger minnet kommer tillbaka bara jag tittar på en gammal bild! Håller du inte med? Här kommer några bilder från minnesvärda stunder i mitt liv.

Jag minns den varma sanden och den goa känslan av att sitta där.

 

Kallsupen när jag skulle ta järnmärket glömmer jag aldrig.

 

Farmor. Den här bilden får mig att känna doften av hennes färska, varma kanelbullar eller mandelkubb. Men också skitlukten från Grums.

 

Första lägret på Stora Strand

 

Sommarstugan som jag saknar. Så här såg den ut i början på 90-talet. Det var gôtt att vara där.

  

Midsommarpaddlingarna i de dalsländska sjöarna.

 

Amerikaresan när vi hälsade på släkten. Här behövs det inga bilder. Många goa känslor lever kvar.

 

Joker II. Jag minns dunket och brisen i ansiktet. Grundstötningarna också. Och månen som steg upp som en apelsin ur Vänern när vi vände hemåt på kvällskvisten.

 

Sista julen i Åmål

 

Första besöket på Drottningholm

 

Ja, ni hajar. Det finns förstås tusentals bilder mellan dessa. Bilder som får mig att minnas vad det blev av mitt liv.

Mellanformataren (för sista gången)

 

PS
Jag är övertygad om att någon är tacksam för mina bilder om trettio år och kanske säljs de för stora pengar när jag är borta =)

 

 

Inlagt 2013-07-05 22:20 | Läst 6800 ggr. | Permalink

"Minnesbilder vill jag också ha. När jag är hemma och hälsar på mamma så åker det förr eller senare fram någon låda med bilder. Och vad är det för bilder om inte minnesbilder! Mitt stora bekymmer just nu är hur jag skall spara bilderna/filerna och minnas så mycket att jag i alla fall hittar dem :-)"


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Minnesbilder vill jag också ha.
När jag är hemma och hälsar på mamma så åker det förr eller senare fram någon låda med bilder. Och vad är det för bilder om inte minnesbilder!
Mitt stora bekymmer just nu är hur jag skall spara bilderna/filerna och minnas så mycket att jag i alla fall hittar dem :-)
Svar från N Thomas Meldert 2013-07-06 07:43
Våra gamla bilder är värda lite ansträngning. Annars är det nog risk att de försvinner ur tiden. Det är nog en god idé att skanna dem och göra en bok, eller flera av dem.
Trevligt att du delar med dig av Åmål och din livsresa. Själv har jag faktiskt nästan inget kvar av de bilder jag tagit under åren. Men jag har minnesbilder av en del av själva bilderna :-)
Svar från N Thomas Meldert 2013-07-06 07:46
Jag är säker på att det är saker du glömt =) Och dina egna minnesbilder kan ju ingen se! Men sedan du började fota digitalt har du väl allt intakt, eller?
EGW 2013-07-07 18:12
Bildvolymen på skivminnet sväller i förfärande fart! :-)
Många år och km mellan bilderna!
Kanoten i regnet blir min favorit idag. :-)
Ha en jättefin helg!
ewa
Svar från N Thomas Meldert 2013-07-06 12:56
Kanoten är nog min favorit också. På den tiden behövde man inte vara rädd för att blöta ner kameran. Ingen elektronik, bara mekanik =)
Värdet av en bild beror ofta på hur gammal den är. Inte ens den bästa nutidsbild slår den gamla bild, som förmedlar en annan tidsanda. Sådana bilder bedöms för sitt innehåll och inte för dess tekniska kvalitet. Visst kan en gammal bild också vara tekniskt bra, men värdet bedöms av annat. Så du kan faktiskt ha rätt, när du skriver....."om trettio år säljs de för stora pengar när jag är borta"........
Svar från N Thomas Meldert 2013-07-07 08:12
Man får väl räkna in sig i kollektivet med andra framträdande namn som Vivian Maier och Mike Disfarmer =)
Om de ska sälja när Du är borta får Du nog gömma undan dem i nått prång för att bli upptäckta om 100 år.
Svar från N Thomas Meldert 2013-07-11 06:32
Du har antagligen rätt =)