Mitt fotografiska minne

Och Jorden finns kvar!

Om Mayakulturens undergång

Det är inte så konstigt egentligen att Mayakulturen gick under långt innan den predikterade domedagen. Deras vetenskapsmän eller präster var inte tillräckligt kunniga/skickliga i frågan om den riktiga Domedagen. Och resten av världen fanns kvar efter deras egen undergång.Det borde säga oss en del om deras kalenders trovärdighet. Men undergångs- och konspirationsteorier sätter i alla fall fart på affärerna och några blir rika på att låtsas veta något om påhittade hemligheter och framtiden.

I Bibeln läser jag att "Dagen och timmen känner ingen" men också att det finns tecken som tyder på dess ankomst. Men då måste man ju läsa och förstå Bibeln. Och därvidlag har prästerskap och teologer tvistat om frågan i två årtusenden. Den första "undergången" var väl Jerusalems förstöring 70 e.Kr. Efter det har många "undergångar" passerat och fler lär komma innan den verkligen inträffar "som en tjuv om natten". Och i dagens sekulariserade värld är jag verkligen förvånad över att någon bryr sig om en mångtusenårig kalender eller ens tidens tecken.

Nå, Ekerö är fortfarande lika vackert året runt.

Skannat dia 4"x5"

 

Mellanformataren

PS
Jag hoppas i hemlighet på att den kosmiska katastrofstrålningen gör ett bra jobb med min hjärna så att jag tar bättre bilder 2013. Men jag tänker inte betala någon för att få det! =)

Inlagt 2012-12-22 06:21 | Läst 4257 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Det var för väl att vi finns kvar så vi får lite jul :-)

Ha det bra Thomas.

Hälsar Tommy
Svar från N Thomas Meldert 2012-12-22 09:10
Ja, man ska inte tro allt man hör. God Jul på dig Tommy!
Efter att ha sett en del av byggnadsverken från Mayakulturen i Guatemalas djungel så kan man inte bli annat än imponerad. Konstigt bara att de övergavs.
Svar från N Thomas Meldert 2012-12-22 09:11
För att inte tala om Romarriket! En stor civilisations förfall.
"...några blir rika på att låtsas veta något om påhittade hemligheter och framtiden."
Så kan det vara. Vi kanske undgår undergången trots FN:s klimatpanels undergångsförutsägelser. Kanske är det just den sortens undergångsprofeter som skall undvikas? Påminner inte dagens klimatalarmism på ett betänkligt sätt om den långa raden av tidigare undergångsprofetior? Vilka är det som blir rika av detta?
Svar från N Thomas Meldert 2012-12-22 11:10
Ja, inte blir då jag rik =) Jag har lite svårt att tro på klimatkatastrofprofeterna när jag läser i tidningen om hur svårt det är i Stockholm med snöröjningen...
syntax 2012-12-22 11:33
Det blir ju ett "pedagogiskt" problem när det blir kallare av att det blir varmare...:-)
Angående rikedomen, uttrycker sig professor Peter Stilbs vid KTH så här: "Om jag vore ekonomisk rådgivare åt maffian, skulle jag föreslå handel med utsläppsrätter".
Iwa 2012-12-22 17:19
@Peter Hennig: Hear, hear! Min profetia är att om tjugo år kommer man att göra sig lustiga över vår vidskepliga tid, när man trodde att koldioxid och vattenånga var farliga gaser. År 2060 kommer att komma och gå, och då kommer man att minnas alla tokiga förutsägelser.
syntax 2012-12-22 18:45
Människans sinne är kort Per! Vem kommer i dag ihåg den förödande "skogsdöden" på 1990-talet som på kort tid skulle ödelägga vår skogsnäring? Men om vi nu tänker efter, och erinrar oss, så kan vi ju ta och garva ett tag... :-D