** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **
Mitt fotografiska minne

Småstadsidyllen är utrotningshotad

En epidemi har drabbat min hemstad

Jag var hemma i Åmål i helgen för att fira pappas födelsedag. Min vana trogen åkte jag runt lite i stan för att "kolla läget". Jag märkte inte så mycket först. Jag hittade ett sprillans nybyggt garage som var riktigt snyggt. En dörr saknades på det gamla uthuset som jag alltid åker förbi för att notera dess tillstånd. Många rullatorer och färre barnvagnar var det under den stund jag kollade. Men det kan ju förklaras med att jag gjorde min runda under arbetstid. På Facebooks Åmålssida kunde jag dock läsa förskräckande nyheter. Butiksdöden har slagit till. Det här måste kollas så jag åkte en runda på söndag förmiddag för att kontrollera och fann att det var sant. Här kommer en kavalkad av den senaste epidemins framfart. Förödelsen i centrum är påtaglig.

Torggatan

Två till på Torggatan

Kungsgatan

Torggatan

Torggatan

Kyrkogatan

Kyrkogatan. När jag var grabb låg det en fiskaffär här. Det kändes långt innan man kom i närheten.

Kyrkogatan

Kyrkogatan. Det här var Nya Wermlandstidningens Dalslandskontor.

Norra Långgatan

Torvaldsgatan

Karlstadvägen

I stadens utkant är det likadant

Konkursutförsäljningen pågår men det var inte många där.

En herre som såg vad jag höll på med kom fram och vi pratade en stund. Han trodde sig veta att det nu är 17 butiker som slagit igen.

Nå det finns ljuspunkter. Restaurangerna har förökat sig. Det finns rätt många nu men har någon råd att äta där? Arbetslösa har ju inte så mycket pengar att roa sig för.

Den senaste, tror jag. Långt utanför stan vid E45. Men maten var förträfflig.

Och Fotoaffären finns fortfarande kvar. Alltid något, sa han som fotade i Åmål...

 

Mellanformataren

Inlagt 2013-03-04 21:09 | Läst 8954 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Trist men sant, kommer bara bli mer av denna trend..
Svar från N Thomas Meldert 2013-03-05 06:55
Ja, sorgligt men troligt. Vem vågar satsa på en affär i Åmål?
O fy vad deprimerande! Så här ser det ut i Norrlands inland men i Åmål? Jag trodde det var bättre fart där?
Svar från N Thomas Meldert 2013-03-05 06:52
Det trodde jag med. Bara för ett halvår sedan var det annorlunda. På 80-talet gjordes en utredning om svenska småstäder där Åmål hamnade i kategorin av framtidskommuner!
Ja, det är en trist utveckling. Alla kan väl inte flytta till Stockholm? Men det är väl som i Åmål som på så många andra småorter. Det finns inga jobb, och finns det för få arbetstillfällen, så minskar köpkraften.
Vad skall vi göra? Jag vet inte.
Din blogg är bra. Du tar upp ett stort problem. Alltför många bloggar skyggar för verkligheten.
Hälsningar
Jon Anders
Svar från N Thomas Meldert 2013-03-05 06:50
Åmåls kommun gör vad de kan för att locka företag och arbetstillfällen men man måste konkurrera med bra villkor för att få nyetableringar. Investeringar som det ofta tar lång tid att få tillbaka pengarna på. Åmåls historia är fylld av "dåliga" investeringar för nyetablering. Men det vet man ju inte när man gör dem. Fler arbetstillfällen är det enda som kan rädda Åmål, är jag rädd, men hur mycket ska kommunen satsa för att få dem?
som tur är, så har många butiker lämnat de tomma lokalerna för att flytta till större! T.ex Hundbutiken, Gullsjö, Essence, Videdals, några som jag kommer på just nu.
Svar från N Thomas Meldert 2013-03-05 06:44
Men de flyttade till en lokal som var tom och lämnade en efter sig så resultatet blir detsamma.
Tråkigt..., men många möjligheter för unga att starta eget i! :D
Tror inte det funkar att ha butik i småstad utan kompletterande e-butik numera.
Svar från N Thomas Meldert 2013-03-05 09:44
Folk kommer nog att bo kvar. Men vad ska man göra med alla tomma butiker? Lägenheter?
Mycket försvinner. Även du har ju försvunnit från den staden.
Svar från N Thomas Meldert 2013-03-05 11:39
Arbetsbristen slängde ut mig i stora världen =)
Trist att se att affärslokalerna är tomma. Kan det bero på Internethandeln?
Svar från N Thomas Meldert 2013-03-05 19:28
Bara delvis. Stormarknader i större städer på bekvämt avstånd har oftast billigare varor och större utbud.
Ann 2013-03-05 19:47
Ja, så blev det när Åmåls affärer sa nej till KappAhl och Lindex etablering i stan! Då hamnade det i Säffle, och där är det inte direkt tom i affärsfönstren.
En ort under avveckling. Men det är klart att den skulle kunna räddas av folk med nya friska idéer. Fast sådana människor erbjuds ofta inte stort handlingsutrymme. En god vän till mig bosatte sig t ex i Ullricehamn (hans fru fick jobb där). Denne gosse är idérik och driftig och kom med en massa idéer till saker man skulle kunna göra i stan för att dra dit folk. Men motståndet var kompakt. Kanske för att han var utböling, jag vet inte. Men han flyttade tillbaka till Stockholm efter några år i alla fall, han stod inte ut.

Jag undrar vilket mottagande han skulle fått i Åmål.

Men tänk att fotoaffären finns kvar! Fast jag gissar att de har en ganska blygsam årsomsättning. Hur länge ska de klara sig?
Svar från N Thomas Meldert 2013-03-06 07:09
Det här är bara början på en metamorfos som kommer attt drabba långt fler samhällen än Åmål. Idag ifrågasätter vi inte att vi kör bil istället för häst och vagn eller använder en bärbar telefon istället för en som sitter fast i väggen hemma i hallen. Vi får nog vänja oss vid att handla mer på internet eller större köpcentra. Kvar blir förstås affärer för vårt dagliga behov av mat, i alla fall ett tag till är det bäst att tillägga =)
Fotoaffärens tidigare ägare försökte sälja den under många år och till sist var det en ung kvinna från Göteborg som köpte den. Jag var inne en gång och ville köpa film till Rolleiflexen och hon avslöjade sin brist på kunskap om äldre fotoutrustning med att erbjuda en 135-film!
Trist att höra/se. Sunne tror jag har klarat sig bättre än så länge, men där är det också längre till närmaste samhälle.
Hmmm, jag ligger väldigt långt efter i min händelselista...
Svar från N Thomas Meldert 2013-03-12 06:40
I Värmland dör samhällena för att den enda (nästan) arbetsgivaren lägger ner. Sunne ligger nog bra till men är det inte ganska nära till Karlstad?