Mitt fotografiska minne

Tredje 85:an

Nu blir det svettigt

Den tredje 85:an i mitt 85-mm projekt är Zeiss Planar f1,4/85 för Nikon. En värstingglugg som jag ibland undrar om jag är tillräckligt vuxen att hantera. Den har allt utom autofokus men ger ändå fokuseringshjälp. Den gröna punkten i sökaren talar om när man är rätt (utom på äldre kamerahus). Den stora fördelen är att den kan användas på alla mina Nikon-SLR. Jag kan alltså köra den både analogt och digitalt. Den stora nackdelen är att den är tung.

Det ser större ut än det är. Ungefär 1/3 av objektivets längd är motljusskydd. Men mycket glas är det.

 

6 linser i 5 grupper

Bilden lånad från Zeiss.com

Det största svårigheten för mig när jag fokuserar manuellt på Nikon är den omvända rotationsriktningen. De kameror jag använder flitigast är tvärsom. Jag vrider lätt åt fel håll...

Eders Hängivne

 

PS
Nu är alla gluggar i 85-mmprojektet presenterade. Den här och OM-85:an har redan använts. Lite trögt i starten för Nikon S men den står där redo. Det gäller bara att dra i rätt rem... 

Inlagt 2014-04-20 10:55 | Läst 3840 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Zeiss kan och gör det väldigt bra! :) Om du vill slippa titta på den gröna fokusindikatorlampan, så kan du aktivera pipljudet, så hör man när partiet vid vald fokuspunkt är i fokus, så kan man fokusera ögat på motivet/kompositionen istället för utanför sökarbilden.
Svar från N Thomas Meldert   2014-04-20 15:21
Pipet funkar nog bara på min digitalkamera, är jag rädd. Sannolikt har det för hög frekvens för att jag ska höra det.Men tack för tipset! Jag litar nog mer på mattskivan, särskilt på de äldre kamerahusen.
Hej Thomas !
:)
Säkerligen trevligt objektiv att utvärdera, ska vara väldigt skarpt den stålbesten.
Lycka till och ser fram emot lite testbilder !
mvh/Dieter
Svar från N Thomas Meldert   2014-04-20 15:23
Så här långt är jag mycket nöjd. Du vet väl att det finns med Canonfattning också.
Jag använde Planar 1,4/85mm T* på 1990-talet till mina Contax RTS. Så småningom märkte jag att folk skyggade för den stora mörka frontlinsen. "The Inquisitive Eye". Ett fantastiskt objektiv, men jag bytte till Sonnar 2,8/85mm T*.
Svar från N Thomas Meldert   2014-04-20 15:25
Är inte du i självvald exil på Åland? =) Ja, det ligger nog något i det. Det onda ögat är ofantligt stort. 85:an till Olympus OM är betydligt diskretare.
syntax   2014-04-20 17:15
Var på första inspektionsresan förra veckan. Nu några dagar i stan för att åter få bilen full med nya prylar som skall transporteras. Ett slags Perpetum Mobile med ett sådant ställe.

85:an till Olympus OM är nog den minsta någonsin med ljusstyrka f:2.
Svar från N Thomas Meldert   2014-04-22 19:36
Men Nikkor P till mätsökaren är inte stor, den heller. Även den har ljusstyrka 2...
Urban Snapshots
By thomas meldert

Innehållskategorier