En resa bakåt i tiden......

Jag har varit på en kort resa. Bara två dagar visserligen men det blev bara bra. resan gick till Leksand och där har vi en fäbod som funnits i rakt nedstigande led sedan slutet på 1800-talet.

Den finns omnämnd i fäbodinventeringen redan på 1600-talet och då i samband med rakt nedstigande släkt. Den i min släktforskning så kallade "prästsläkten".

Jag, min mamma och mitt barnbarn gjorde ett dagsbesök här.

En ört att krydda brännvinet med växer på lindan (ängen) Johannesört.

En krusbärsbuske som växer precis bredvid fäbodtrappen.

Mitt barnbarn skriver i boken som är obligatorisk att skriva i vid varje besök i "budan" (fäboden) Det finns dokumenterat sedan 1940-talet alla som varit där.Ingen får gå härifrån utan att ha skrivit några rader.

Här hämtar vi vatten från brunn.

Från den här sidan fäboden så är timmret på fäbon grått men från solsidan brunt. Någon som kan ge ett svar på varför det är så? En mycket bra dag i fäbon har vi haft.

Inlagt 2014-08-14 22:56 | Läst 1654 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Intressant att du nämner släktforskning, det började jag med för snart 2 veckor sedan. Jag har fullt upp med att reda ut allt och alla runt år 1900, de var så himla många då:) Där har jag något att bita i de närmaste åren. Johannesört har jag i min trädgård sedan många år och som du skriver så är den en perfekt krydda till snapsen. Vad kul med er gamla fäbod, och att ni har en lång historia runt den. Vad gäller färgskilnaden så vet jag inte, men kan det bero på vädersträcken och solens inverkan? Öst- och södersida tar ju alltid mer stryk ån de andra två.
Svar från Tinaspicture 2014-08-14 23:33
Jag har forskat i tjugofem års tid nu och fått ihop en del. Nu håller jag på med sidospår.
Härliga foton! Det första gillar jag speciellt, med stugan som tittar fram i den mörka skogen.

Bara en gissning: kåda som tränger fram av solvärmen och sen mörknar färgar timret brunt?
Svar från Tinaspicture 2014-08-15 20:56
Tack Erik. Det kan vara en bra teori om varför timret är mer färgat på ena sidan.