Att tänka konstruktivt om sina egna bilder.....

Brukar du skicka in bilder till någon fototävling? Jag gör det lite då och då när "andan" faller på. Jag tycker det är en kul utmaning att fundera över mina egna bilder och försöka göra en egen konstruktiv bedömning när jag väljer ut min bild. Jag kollar först in om skärpan är bra för att sen gå över till kompositionen i bilden. Jag funderar också över om bilden "säger" något. Är det något som fångar mig i bilden.

Jag tycker det är ett bra sätt att lära mig mer om hur jag fotograferar. Det får mig att tänka till innan jag knäpper av en bild. Men som dom flesta gånger när jag tar en bild så blir det oftast en snabb bild som jag tar. Det händer ofta att jag ser det där "lilla extra" när jag förstorar upp bilden i datorn.

Jag har två kategorier av bildmotiv som jag brinner lite extra för och det är streetphoto och makrofotografering. Men jag är inne och tassar på en mängd olika kategorier av tema. Just nu är jag lite insnöad på stilleben, vilket inte är det lättaste som man kan tro. Jag har kollat på Moderskeppets kurs om att fotografera stilleben. Det fick mig att tänka ordentligt på en massa olika situationer som kan uppstå när man ska fotografera stilleben.

Det tog mig ca tjugo bilder innan jag blev nöjd. Jag hade tänkt mig ett tema: Fiske. Jag fick prova mig fram med placeringen av saker. Lägga till och ta bort, flytta saker hit och dit så att det blev "luft" mellan sakerna. Tiden det tog att fixa detta var nog ca en timme innan jag var nöjd. Det här är inget som jag gör ofta men som är väldigt lärorikt när det kommer till komposition av en bild. Det finns massor av saker som skulle kunna ha gjorts bättre. Men någonstans ska man ju börja. Det här är en bra fototräning den här årstiden.

Här hade jag en tanke på tema Dalarna. Kände mig rätt nöjd när jag kollade på kameraskärmen. Tills jag drog upp bilderna i datorn. Förklädet ligger inte bra, för mycket blänk på dalahästarna och en klisterlapp under den största dalahästen som stör mig.  Ja som sagt, det är många saker att tänka på när man fotograferar stilleben. Men det är en bra kreativ fotografering när vädret inte lockar att gå ut på en fotopromenad.

Hur var det nu med att skicka in bilder till fototävlingar. Jo jag har suttit i många timmar i dag och bläddrat bland mina bilder i arkivet. Till slut så blev jag klar med mina val och jag har nu skickat in bilder till Riksfotoutställningen 2020. Förra året fick jag med två bilder som blev utvalda, varav den ena fick en utmärkelse och ett diplom. Så det gav mig nog lite "blodad tand" att skicka in i år igen. Så nu är det gjort och det tog mig flera timmar vid datorn att välja ut bilder, men också lärorikt att tänka konstruktivt.

Inlagt 2020-01-18 20:23 | Läst 1456 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Förstår hur du menar. Samma verkar gälla när man ska vara med på utställning. Vilka bilder ska jag välja ut? Vilka tror jag en publik skulle tycka om (utan minsta tanke på att sälja....), vilka bilder kan jag stå för och själv tycka om...Komposition, idé, färger, motiv - mycket att tänka på.
Men till slut faller väl det på plats.
Ha det och lycka till//GöranR
Svar från Tinaspicture 2020-01-19 10:50
Du har alldeles rätt i att man gör på samma sätt vid en utställning. Det är mer att tänka på än vad man kan tro, innan man sätter igång.
Tack för din kommentar :)