Mina tankar med street/gatufotografering...................

Jag har några fler bilder som jag tog i Palma. Jag riktade in mig på streetphoto när vi strosade runt. Som i förra inlägget som också handlade om gatufoto så kommer här en radda bilder.

Kommentera gärna vad ni känner och vad ni har fastnat för i en bild.

För mig handlar streetphoto om att något i bilden ska tilltala mig. Vare sig det är personerna eller atmosfären. För mig är atmosfären något jag kollar in först innan jag tar en bild. Sen kollar jag människan, om jag hittar någon intressant. Jag väntar sen på rätt tillfälle att knäppa av bilden. Ibland kan man få vänta länge om det är för mycket folk i rörelse.

Det kan också bli så att människan som jag siktat in mig på hinner gå iväg eller ändra ställning/position och då försvinner det jag tänkt mig.

Jag höll en föreläsning för mina fotovänner i Köpings fotoklubb för en tid sen. Jag tänkte att det skulle räcka med ca 30 minuter. Jag hade med mig ca 20-25 bilder och trodde inte att intresset skulle bli så stort på ämnet som det blev.

Det finns ju många aspekter att diskutera när det gäller street/gatufoto. Det blev en föreläsning på en timme där jag pratade om min tanke bakom bilderna. Gensvaret från medlemmarna var mer än vad jag förväntade mig.

Många tror ju bara att man lyfter kameran och bara knäpper ett kort. Men riktigt så är det ju inte.

Inlagt 2018-08-04 19:17 | Läst 873 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Jag undrar lite över vilken slutartid du brukar använda vid gatufoto? För de flesta bilder jag tittar på (förstorade) är oskarpa. Den första rejält oskarp dessutom. Men du kanske vill ha det så?
Svar från Tinaspicture 2018-08-04 22:59
Hej Ragnar :) Ja den första är oskarp men jag gillar den bilden ändå. Jag använder programläge P (Canon) och en fokuspunkt. Sällan eller i stort sett aldrig manuellt läge när det gäller street. Dom andra anser jag inte vara oskarpa i min datorskärm :)
light 2018-08-05 07:08
Tack för svar. "programläge P" säger nu ingenting om vilken slutartid det är på bilderna. Och oskarpa bilder kan vara hur bra som helst. Jag gjorde ingen och gör ingen värderingen i det. Många av de bästa bilderna i världen är mycket oskarpa. Jag ville bara veta om det var medvetet från din sida.
Svar från Tinaspicture 2018-08-05 12:15
Jaha, du menade så. Nej jag har inga tankar på slutartider när jag fotograferar street :) Och som svar på din fråga om det var medvetet att få bilden oskarp så är svaret nej.
Det här med street photo är lurigt. Det är inte bara att gå ut och ta kort på det man ser på gatan. Instämmer med atmosfärens betydelse, den är viktig, liksom att det ska liksom hända något, se typ "the descisive moment"; det ska helst finnas någon liten twist i situationen som man fotograferar. Det blir lätt "bara" dokumentärt annars.
Det finns i flera bilder här, till exempel tanterna på bänken, hästdroskechauffören och den första bilden.
Skärpan är inget att diskutera här enligt min mening, den är helt OK . Och det behöver inte alltid vara jätteskarpt.
//GöranR
Svar från Tinaspicture 2018-08-05 12:23
Tack för ditt svar Göran :) "The decisive moment" är det jag söker i motivet. Inte alltid man lyckas och det viktigaste är nog att vara lyhörd inför situationen och fånga rätt ögonblick :)