En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Lång resa och rovfåglar

Ovan molnen är himlen alltid blå och jag fick en stor dos av det igår.

Landade i Dallas strax efter två på eftermiddagen. Där var himlen blygrå. Trafiken flödade som aldrig förr. Kanske inte så konstigt när en gallon bensin kostar lite mycket som en liter hemma. Dagens bild 353.

Fyra anolisödlor bor för närvarande hos min syster. De kommer in genom altandörren och tycker att det är bättre inne än ute på vintern. Den här låg på en byrå i morse.

En liten ödla låg ovanpå timern som satt i väggutaget. Varmare där än på golvet. Två stycken låg under robotdamsugaren, där är det också lite extra varmt då den står på laddning.

För att hålla mej vaken tog jag en promenad i parkområdet en bit bort. Den här pampiga fågeln hittade jag ganska omgående.

Som Hannu antyder nedan är detta sannolikt en Red-tailed hawk. De är vanliga i området och har det vita bröstet som denna fågel uppvisar. Dessutom stämmer näbb och ögonfärg. Helst skulle jag vilja se den i bättre ljus för då ska stjärten vara mer rödaktig i färgen.

Trots grenarna får denna bli dagens bild 354.

Avslutar med den här lilla jägaren, en American Kestrel, eller sparvfalk. Teckningen på huvudet och dess ringa storlek gör den någorlunda lätt att artbestämma.

Hälsningar Lena

 

Inlagt 2014-12-21 00:13 | Läst 3147 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Väldigt fina bilder på rovfåglarna!

Så det blir en jul i USA.

God Jul!

Daniel
Svar från Lena Holm 2014-12-21 23:53
Tack Daniel,
min syster bor i Texas och jag har firat jul här de senaste 20 åren. En skön semester med mycket umgänge med familjen.
HÄlsningar Lena
Verkar vara en falk.
God Jul
Svar från Lena Holm 2014-12-21 23:55
Hej Hans-Åke,
en sparvfalk och mest troligt en rödstjärtad vråk. Vråken är vanlig i området och det var även Hannus förslag utifrån mina bilder (se nedan).
Hälsningar Lena
Hua att ha ödlor inne....!!!! :)

Ha det så gott i det stora landet.
Svar från Lena Holm 2014-12-21 23:57
Hej Lena,
men ödlorna gör ju inget ont. Tvärtom, de äter spindlar och andra små kryp som är oundvikliga i det klimat som råder i Texas. För övrigt har jag det mycket gott i det stora landet.
Hälsningar Lena
Härligt med ödlor inne!!! :-)

Må gott.
Svar från Lena Holm 2014-12-21 23:58
Tack Tommy,
de är små charmiga renhållare som håller efter spindlar och annat smått.
Hälsningar Lena
Kul med husdjur även om de inte är tama. Pampig fågel. Ha det så gott i det stora landet där över.
Svar från Lena Holm 2014-12-21 23:59
Tack Margareta,
de är charmiga de små ödlorna och inte en hundarna tycks bry sej. Den pampiga fågeln är antagligen en rödstjärtad vråk.
Hälsningar Lena
De där flygresorna över Altanten är inte kul, hua. Men väl på plats så är det ju som att kliva rakt in i en amerikansk film, man känner igen sig överallt nästan. Tänk att omedelbart springa på sådana där fåglar bara så där i närmaste park.
Svar från Lena Holm 2014-12-22 00:04
Hej Ingemar,
jag är fortfarande ganska tålig när det gäller långa flygresor men visst blir det segt. Jag har gått många gånger i den parken och den lilla falken har jag sett förut. Den fina vråken var dock en ny bekantskap men de är vanliga i området har jag förstått.
Hälsningar Lena
Hej! Den större ser ut att likna våran Duvhök, men vad den heter där har jag ingen aning om.. Den lilla liknar lite våran Lärkfalk, men den ser ännu mindre ut, som en Stenfalk ungefär.. Näe, det där får nån kunnig artbestämma! Kul ändå med alla djur och fåglar!
Mvh!
Svar från Lena Holm 2014-12-22 00:08
Hej Jan,
jag har nu gjort en del efterforskningar själv och de stämde väl med Hannus förslag (se nedan). Den stora fågeln är antagligen en Red-tailed hawk eller rödstjärtad vråk. Den är vanlig i området. Den lilla falken är en sparvfalk , precis som Hannu också kommit fram till. Teckningen på huvudet och dess ringa storlek gör att det kan inte vara något annat. Den finns också i området och omgivningarna stämmer väl med vad den föredrar.
Hälsningar Lena
Fina ödlor och fåglar!
Nu ser jag fram emot fler bilder från Texas!
God Jul!
/Niklas
Svar från Lena Holm 2014-12-22 00:50
Tack Niklas,
eftersom jag besöker min syster blir det mycket familjeliv och inte så mycket traditionell sightseeing (jag har ju sett det mesta). När min sambo kommer brukar vi göra en roadtrip på ett par dagar och då kommer det antagligen mer bilder från Texas.
Hälsningar Lena
Härliga bilder. Och härligt klimat, med solsken och värme. Ser fram emot fler resebilder :)

God Jul.//GöranR
Svar från Lena Holm 2014-12-22 00:52
Tack Göran,
klimatet just nu är 8-10 grader och mulet. Men det blir visst en del sol i morgon. Texas på vintern kan vara ganska varierande. Det kommer en del resebilder så småningom. Än så länge är det jul med familjen som gäller.
Hälsningar Lena
Härliga bilder . Hoppas ni får en skön jul
Marianne
Svar från Lena Holm 2014-12-22 00:54
Tack Marianne,
vi jobbar på det :-)
Hälsningar Lena
Fina bilder på ödlor Rovfåglarna är jättefina kan det vara någon vråk Ha det gott : ) // Gert
Svar från Lena Holm 2014-12-22 00:56
Tack Gert,
du har antagligen rätt. Mina efterforskningar och Hannus förslag pekar på samma art, rödstjärtad vråk. Den lilla är en sparvfalk. Teckningen på huvudet och att den är så liten avgör saken.
Hälsningar Lena
Läckra ödlor! Men vad tycker man som boende om dem?
Ser med spänning fram mot fler resereportage.
Ha en skön helg!
Eva
Svar från Lena Holm 2014-12-22 01:00
Tack Eva,
ödlorna är små renhållare som äter spindlar och andra småkryp som är oundvikliga i klimatet som rådet under stora delar av året. I Australien hade vi stora spindlar (huntsman) som man lät vara kvar inne för de åt de små giftiga spindlarnas avkomma. Det kommer mer resebilder senare. Just nu är det mest familjeliv och helg. När min sambo kommer brukar vi köra runt lite i Texas och då kommer den en annan typ av bilder.
Hälsningar Lena
Hej Lena! Trevligt med mer fågelbilder. Och jag kan inte låta bli att försöka ta reda på vilka arter det är.
Den större ser ut som en vråk och jag får den till en rödstjärtad vråk (Red-tailed Hawk, Buteo jamaicensis). Enligt Wikipedia finns ett flertal (14) underarter.
Jag håller med dig, den mindre är nog en American kestrel, sparvfalk på svenska (Falco sparverius) ser ut att vara en ungfågel.
Jodå, jag är lite avis...
God Jul!
Svar från Lena Holm 2014-12-22 01:07
Tusen tack Hannu,
för dina efterforskningar i vad det kan vara för arter. Jag har själv kollat en del litteratur och bilder. Beträffande sparvfalken råder det nog ingen tvekan. Den har mycket arttypisk teckning på huvudet och det är en liten fågel. Det roligaste var att jag kommit fram till samma art när det gäller den större fågeln. Red-tailed hawk är vanlig i området och har setts åtskilliga gånger på samma plats. De bilder jag sett stämmer dessutom bra. Om jag bara fick se den i lite bättre ljus så skulle antagligen den rödaktiga tonen på stjärten framträda bättre.
Sparvfalken fick jag se även idag men inte vråken. Däremot stötte jag på några fina småfåglar. Promenader utomhus är bra mot jetlag och med så mycket nya roliga arter är det ett rent nöje.
Hälsningar Lena
Trevlig resa!
Och att ni får det bra är jag övertygad om.
Har ju läst dina berättelser tidigare :-) .
Kul att komma så nära fåglarna.
Ödlor inomhus hade vi ofta när jag bodde i Saud-Arabien
Svar från Lena Holm 2014-12-26 00:55
Tack Bengt,
en och annan liten ödla inne har aldrig skadat. När min sambo kommer och vi tar ut vår egen hyrbil blir det lättare att komma runt och se saker. Vi brukar åka en sväng på småvägarna, vi får se vad det blir.
Hälsningar Lena
Åh vad fina bilder du bjuder på! Spännande att få fotografera andra rovfågelarter och snygga blev bilderna men ödlan blir min absoluta favorit - vilken charmig liten krabat :-D! Fint fotat som alltid ;-)

Hälsningar/Kirsten
Svar från Lena Holm 2014-12-26 00:57
Tack Kirsten,
de små anolisödlorna kommer in på något sätt och de skadar ingen, tvärtom så äter de andra små kryp. Jag tycker de är helt bedårande söta. De byter dessutom färg beroende på var man hittar dem. Det bor en i garderoben och minst tre i köket/allrummet.
Hälsningar Lena