Kommer främst att handla om naturfotografering, fågelskådning samt fototeknik

Berguv i kalkbrott

I slutet av Juli 2018 fick jag ett tips om att det fanns Berguv i ett gammalt kalkbrott i trakterna där jag bor. Det var länge sedan jag hade möjlighet att få se en Berguv så jag bestämde mig för att åka dit. Eftersom Berguven mestadels är nattaktiv valde jag att åka i gryningen med förhoppningen att den fortfarande skulle vara vaken när det blev tillräckligt fotoljus. 

När jag kom fram lite innan soluppgången så var det ingen aktivitet alls på platsen och jag såg ingen Berguv. Jag fick vänta i nästan tre kvart innan jag såg en stor fågel förflytta sig till en ny plats på klippväggen. Jag gick då till en ny position mer rakt mot klippväggen och hittade fågeln sovandes på en klipphylla. 

Jag stod säkert i en halvtimme utan att det hände något. Jag började fundera på att åka hem då den verkade somnat för dagen. Då öppnade den plötsligt ögonen och stirrade stint på mig.

Strax därefter uppmärksammade den något vid sidan om mig och flög iväg. Jag lyckades då ta en fin fotoserie på starten från klipphyllan.

Sista bilden i serien visar vilka enormt kraftiga ben och klor den har.

Ganska snabbt försvann sedan fågeln ur sikte. Jag kände mig väldigt nöjd med bilderna så jag började återigen fundera på att åka hem. Då uppmärksammade jag en rörelse på klippväggen och såg att det var en Berguvsunge som klättrade in till en skuggig plats och sedan tittade den nyfiket på mig.

Därefter såg jag ytterligare en unge som satt i solen och flämtade.

Den ville också in i skuggan och började klättra till sitt syskon.

Sedan satt dom i tillsammans i den svalkande skuggan.

Det var fantastiskt att få uppleva Berguven under pågående häckning. Ungarna såg stora, pigga och välnärda ut så förutsättningarna att häckningen lyckas verkar goda.

Inlagt 2018-08-02 08:01 | Läst 1902 ggr. | Permalink
Vilka fina bilder du fick, altt från näsbilder, flygbilder och bilder på ungar! Måste ha varit en speciell känsla! Har själv aldrig sett Berguv i frihet, men i kommunen där jag bor var det en man som "födde upp" Berguv för att sedan släppa ut dem i frihet. Mäktiga fåglar! Ha en fin dag! Yvonne
Svar från hramsen 2018-08-03 10:01
Det var roligt att dom var ganska aktiva fastän det började bli dag. Detta gjorda att jag fick många olika typer av bilder.
Flygbilden blev något alldeles extra tycker även jag. Gilla också sista där ungarna sitter tillsammans på berghyllan.
Sten
Svar från hramsen 2018-08-03 10:03
Tack ! Jag är själv nöjd med flygbilderna och ungarna ser ut att ha det mysigt tillsammans i sista bilden.
En underbar upplevelse för livet. Kul att studera kroppsbyggnad där på bilden när den flyger ut. Söta ungar också, kanske det bästa med denna bildserie.
Svar från hramsen 2018-08-03 10:06
Jag har aldrig haft möjlighet att uppleva Beguv på det viset förut. Jag blev själv förvånad över hur kraftiga ben och klor dom har. Att få se ungarna var verkligen fantastiskt.
Verkligen fina bilder, både flygande och med unge mm, bra kvalitet på bilderna du måste ha varit på en bra plats. Nu vet jag inte vilket kalkbrott du har varit på, har själv fotograferat Berguv vid Hardeberga Stenbrott utanför Lund, men fotoavståndet där är kanske 500m så det är svårt att t.o.m se vad man fotograferar.
Svar från hramsen 2018-08-03 10:10
Jag är verkligen nöjd med bilderna. Kunde komma så pass nära att jag fick bra bilder men ändå så pass långt ifrån så att dom inte blev oroade. Att jag har 500mm objektiv gjorde detta möjligt.