Ramséns Naturfoto

Kommer främst att handla om naturfotografering, fågelskådning samt fototeknik

Fågelskådning på Öland våren 2012 dag 4

Ett av målen med Ölands resan var att se och fota Ängshök. Nu var det 4:e och sista dagen på våran resa. Vi hade gjort många turer över Alvaret utan att se skymten av någon Ängshök. Därför åkte vi på morgonen återigen till Hulterstad där vi fått tips att Ängshökar häckade. Vi hade inte stått och spanat speciellt länge när det flög förbi en ljus rovfågel som vi trodde var en Ängshök men det var något som inte stämde. Den såg ganska liten ut och var lite väl ljus. Vi kom fram till att det var en Stäpphök och det var tom med en ovanligare obs än Ängshök.

 Utfärgad hane Stäpphök

Plötsligt så hörde vi en Kornknarr från andra sidan vägen. Eftersom jag hade bild på Ängshök men inte Kornknarr så gick jag dit och började locka på den. Den svarade men jag såg den inte för gräset på ängen var 20-30 cm högt. Efter ett tag så gick jag tillbaka mot andra sidan vägen, då visade den sig plötsligt på en traktorväg intill ängen. Jag hann slänga upp kameran och fick några bilder men det var tyvärr rejält motljus. Vi gick åter tillbaka på den sidan vägen som ängen låg för att försöka få bilder i medljus och började locka pånytt. Turlig nog så fanns det en stenmur intill traktorvägen och Kornknarren hoppade upp på den och visade sig helt öppet. Jag fick många kanonbilder. Den var helt orädd och gick emot oss. Den kom tom innanför närgränsen flera gånger så vi fick backa för att kunna fokusera. Till slut tyckte den väl att den lyckats få iväg oss utanför sitt revir för plötskigt försvann den ut i gräset på ängen. Själva stog vi kvar helt uppjagade och mer än nöjda med denna fantastiska naturupplevelse.

 Redan när jag tog den här bilden var jag mer än nöjd men...

...Kornknarren visade sig ännu mer...

...för att till slut visa sig helt öppet.

Nu fokuserade vi på Ängshökar igen och till slut så dök dom upp. Honan höll mest till i boet som låg mitt ute på en åker. Hanen hade fullt upp med att försvara reviret mot förbiflygande fåglar.

Hanen som försvarar sitt revir.

Hanen flyger upp från boet.

Därefter var vi mer än nöjda med dagen samt hela Öland-resan och åkte hem.

Postat 2013-01-04 18:05 | Läst 2149 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Fågelskådning på Öland våren 2012 dag 3

Åkte ned till Ottenby och sträckskådade lite med tubkikaren. Tog sedan kort på gräsandsungar i dammen vid fyren. 

Gräsandsungar

Det kom senare ett larm om en Vassångare vid Södra Lundssjön. Vi gick ditt och hörde den men såg den aldrig. Jag tyckte inte heller att det riktigt lät som en Vassångare. Senare korrigerades larmet till gräshoppsångare. Det började regna när vi skådade där. Åkte ut till Alvaret för att leta Ängshök men regnet fortsatte så det blev endast tubskådning. Ingen Ängshök dök upp. Var vid Sebybadet en stund då det var upphåll men det kom regn igen samtidigt som det kom larm om Stäpphök vid Triberga men vi åkte inte på det. Åkte tillbaka till Ottenby och tog fina bilder på Härmsångare och en Kråka på nära håll.

Härmsångare

Kråka

Fick tips av en skådare att Ängshökar häckade vid Hulterstad samt att Stäpphök hade setts vid Görans dämme. Det klarnade upp så vi åkte till Görans dämme innan solen gick ned men vi såg ingen Stäpphök.

Postat 2013-01-02 19:32 | Läst 2121 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Fågelskådning på Öland våren 2012 dag 2

Åkte ut till Västerstadsviken på morgonen. Det var soligt och varmt. Fick bra bilder på Skärfläcka, Småtärna, Större strandpipare och Silvertärna.

 Skärfläcka

Småtärna

Större Strandpipare

Silvertärna

Vid Stormaren dag 1 fick vi tips från andra skådare att Höksångare fanns vid Karl X Gustafs mur så vi bestämde att oss åka dit. Det tog inte någon längre stund att hittade sångaren. Jag hade sedan tidigare tagit kanonbilder på höksångare så jag hoppade över fotograferingen och satte mig i skuggan av en buske och njöt av det fina vädret samt den vackra sången från höksångaren

Åkte sedan till Albrunna lund och fick bilder på Taltrast och Näktergal.

Taltrast

Näktergal

När vi varit ett tag och skådat i lunden kollade vi  larmen och fick se att en Rosenstare hade setts vid Kungsgården ett par timmar tidigare. Vi åkte genast dit men när vi kom fram var det tomt på skådare och någon Rosenstare såg vi inte heller. Vi gav inte upp utan började leta efter starflockar i området. Efter en stund hittade vi en starflock och i den flocken fanns Rosenstaren. Fick bilder men på lite väl långt avstånd för att dom skulle bli riktigt bra. Man ser iallafall tydligt att det är en Rosenstare.

 

Rosenstare

Vi åkte vidare till Möckelmossen men det ledde inte till några bilder. Nästa stopp var vid Näsbybadet men det gav inget speciellt det heller.

Åkte återigen till Ottenby och tog kort på en Mindre flugsnappare i Bertils trädgård. Avslutade sedan dagen med några fina skymnings och solnedgångsbilder.Kvällen var inte alls lika varm och skön som kvällen innan. Det blåste från Östersjön och det kylde ganska ordentligt.

 Mindre flugsnappare hona

 

 Mås i skymningen

 Solnedgång över västrevet vid Ottenby

 

Postat 2013-01-01 13:10 | Läst 3800 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera