"Nästan" bara bilder och lite text. Men ibland kan det hända att det bli lite mer text om något som för tillfället intresserar mig...

Att fotografera Marknader, gatufoto

Jag är även barnsligt förtjust i marknader. Dock inte vanliga "tingeltangelmarknader" utan "RIKTIGA" marknader. Jag menar som Marknaden i Riga (där allt finns) eller som alla marknader i Frankrike där man faktiskt handlar sin mat och på vissa ställen även annat (marknaden i Maurs eller Cannes). I Sverige finns även några fina genuina marknader ibland kallad torghandel. Linköping har en riktigt fin torghandel och en gång om året går Ulrika Marken av stapeln i Östergötland. En av Sveriges äldsta marknade och en av de få som fortfarande känns genuin med kreatursmarknad och allt även om det finns en del "tingeltangel"

 Som så mycket annat försöker jag alltid fota dessa marknader, men med mycket blandat resultat. Återigen kameran lite långsam. Men nu har jag komit på att jag måste ha sportläge. På utomhusmarknader är kameran helt ok men inne som på markanden i Cannes blir det lite svårare. I Cannes är marknaden under tak med öppna väggar (mycket vanlig variant för marknader i Frankrike). Det blev därför motljus när jag fotade ut från marknaden (vilket nästan allt var). Säkert något som går att kompensera/motverka på något sätt med bra kamera/blixt och förberedelser. Nu ärjag dock ingen förberedelsefotograf utan mer en spontan amatör och bilderna blir därefter. Undrar om det går att fixa i ps? Men i så fall hör det nog mörka vinterkvällar till (krångligt och tidsödande) ;-). 

Ett annat problem är att jag nog är lite för "blyg", vågar inte riktigt fota tillräckligt ofta och nära som kan behövas. Trots detta blev jag tillsagd av en "gentleman" i Frankrike, Maurs när jag filmade med kameran. Hans tillsägelse kom med på filmen ;-). Jag förstod inte vad han sa, kan bara "enordsfranska". Har senare fått översatt att han frågade om jag inte kännde till att man inte fick fotografera personer utan deras tillstånd.

I vilket fall. Kul är det med marknader och kul är det att fotografera marknader, även om resultatet inte alltid är så bra ;-). Om andan faller på så fotograferar jag nog Loppmarknaden på Hammarbacken i Ludvika endera lördagen. Loppmarknadet var en av de få saker jag hade hört talas om innan jag flyttade hit så fotograferas bör den, den är ju riksberöms (åtminstånne i Ludvika och Linköping).

http://www.agarcia.se/france/  http://www.agarcia.se/hundar/

www.ingelaring.se

Inlagt 2007-08-04 20:15 | Läst 4461 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Det var några fina bilder du tagit.Jag var på Skänninge marknad i Torsdags.Det är kul att fota människor.
FH Kenneth
Svar från Ingela Ring 2007-08-05 18:14
Kul. det var länge sedan jag var på Skänninge Marken. Är kand´ske dag igen, men det är ju så mycket bilar. Vore kul att se din bilder. Visst är marknader kul (att fota)