"Nästan" bara bilder

"Nästan" bara bilder och lite text. Men ibland kan det hända att det bli lite mer text om något som för tillfället intresserar mig...

Mitt fotoår 2010.... och funderingar framåt...

Nyår är en tid när man brukar sammanfatta året, titta tillbaka, för att sedan gå vidare. Min ambition inför 2010 var att ta mer genomtänkta foton, mer tänk och mindre knäppande.

I augusti fick jag ny kamera Ricoh GXR och under hösten har jag gått kursen i Visuell kommunikation (slutuppgiften ej klar). Detta tror jag gjort att jag kommit närmare mitt mål att göra bilden så färdig som möjligt i kameran, mer tänk mindre knäppande.

En kort resumé av fotoåret

Januari: Ludvika Folketshus med bibliotekets läshörna (mobilbild)

Februari: Vinterpromenad på Högberget (Panasonic LX3)

Mars: Is och snö på Väsman och grått, grått (mobilbild)

April: Påsk med påskgodis (Panasonic LX3)

Maj: Äntligen vår (Panasonic LX3)

Juni: Kanadagäss i Mjölby (Panasonic LX3)

Juli: Semester i Frankrike (Panasonic LX3)

Augusti: Stora Kopparbergs Kyrka i Falun (Ricoh GXR, A12)

September: Stockholm Cityterminalen (Ricoh GXR, A12)

Oktober: Guldflaskor på Sten- och mineralmässa i Västerås (Ricoh GXR, P10)

November: Hösten har kommit (Ricoh GXR, A12)

December: Vintern har kommit till Köpmansgatan (Ricoh GXR, A12)

Det blev även en del Svartvit.

Jag har ställt in svartvit 1:1 som favorit på kameran så det är enklare att byta till svartvit när jag "ser" en svartvit bild.

Även mitt matfotoprojekt till min receptsida fortsatte och fick lite nytändning av nya kameran.

Vad jag kommit att upskatta med min Ricoh GXR är att kvaliténär så bra att Photoshop ofta blir onödigt (förutom för att minska bilderna för webben). Jag uppskattar även allt mer möjligheten att ändra inställningar snabbt och smidigt utan att behöva gå in i menyer. Kameran är dock inte lika "ursäktande" som min gamla kompakt men ger desto större möjligheter.

Mitt mål är att under nästa år fortsätta arbetet mot mer tänk och mindre knäppande. I det ingår att öva mycket för att lära mig kameran och när att använda olika inställningar.

Jag har även blivit inspererad av idén med en bild om dagen som utmaning för mig själv. Jag har så smått påbörjat ett projektet under rubriken"Dagens bild om Lite av varje" . Projektet kommer inte publiceras här då jag tror det blir plottrigt att blanda dagens bild med mitt vanliga Bloggande. Projektet är även ett försök att få min hemsida lite mer levande.

Slutligen önskar jag er alla ett Gott Nytt Fotoår.

www.ingelaring.se

Postat 2010-12-31 11:12 | Läst 7386 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Julkrubba del 1 ...eller ministudion på ny plats och test av kamerainställningar...

Inspererad av Ernst Göran Westerlunds blogginlägg 24 december med en julkrubba (inlägget) hämtade jag upp den nedpackade julkrubban för att fota. Krubban arrangerade jag och lekte med som barn. Den är av gips (tror jag) och inte så lekvänlig. Jag flyttade figurerna dag för dag så de skulle stämma med bibelns berättelse. Varje år arrangerade jag på nytt sätt allt efter kunskap och inspiration. Tyvärr "lekte jag sönder" en del. Något ben är lite skört och färgen lite sliten här och där. Herdens stav är idag i torkad spagetti och Josefs stav en tandpetare. Visst skulle jag kunna laga bättre idag, men det är en del av krubbans historia att det var så jag lagade den som barn. Den fick följa med mig när jag flyttade hemifrån och har oftast varit framme och arrangerad på olika sätt. I år trodde jag att den skulle vara näst intill omöjlig att få fram ur förådet (länst in längst ner). Men efter Ernst Göran Westerlunds blogginlägg så dök jag in i förrådet och plockade fram den. Plötsligt blev jag riktigt seriös. Jag gick runt i lägenheten för att hitta bra fotoläge. I vardagsrummet på bordet under lampan med fototapeten som bakgrund blev mitt val. Jag valde grå papper som botten och sedan var det dags att testa ljuset. När jag väl börjat så testade jag även olika kamerainställningar och att fota i Raw. Allt i syfte att fota krubban senare. Mitt testobjekt blev olika figurer från krubban, arrangerade i inget annat syfte än att testa ljus och inställningar.  Resultatet blev överaskande spännande...

Två vise män med får....

Till sist min favorit Åsnan...

Nu tror jag att jag vet tillräckligt mycket för att påbörja själva julkrubbefotandet. Det lär ta en stund så jag får nog ta en semesterdag på nya året för detta ;-)

www.ingelaring.se

Postat 2010-12-26 21:42 | Läst 3967 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

God jul från "ministudion"..... eller lite "julmacro"....

Först bjuder jag er på Saffransskorpor bakade av Julia....

Sen lite julgodis som Julia gjort...

Ingen Jul utan klapp... varsågoda...

God jul på er allihopa....

...snart dags för julmat... sen blir det Karl-Bertil Jonssons julafton följt av En julsaga ( den nya filmen med Jim Carrey inköpt idag) ...

www.ingelaring.se

ps: Ministudion denna gång placerad på köksbordet vid fönstret... pga lite dåligt ljus för dagen fick jag tända taklampan också...Här bordet utan studio...

Mitt blogginlägg om "ministudion" D.s

Postat 2010-12-24 15:25 | Läst 7957 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Tågkaos och vinter... eller ögonblicksbilder med mobilen,,,

Idag var det kaos på Borlänge resecentrum... Jag hade ingen kamera med så det fick bli mobilen. Inga fotomästerverk, men de kanske visar vilket kaos det var. Tåg som skulle avgå 11.04 beräknades avgå 15.40 (blev sedan ändrat till 16.00)  Väskor, resväskor och skidor överallt. Kan inte vara någon höjdare att bli strandsatt på resecentrum i Borlänge i 5 timmar. När jag tittade på skylten såg jag att det var SJ som var försenat (som vanligt). Tågkompaniet fungerade (förutom en sträcka där man fick åka ersättningsbuss i rätt tid istället). Av någon anledning jag inte kan förstå, så är det nästan alltid SJ tågen som blir försenade.

I vilket fall så kom jag hem som tänkt. Mitt tåg var visserligen försenat men då bara 7 minuter och vad är väl 7 minuter ;-).

I väntan på ersättningsbuss...och Masexpressen....

I väntan på tåget....

Det gäller att kolla informationstavlan hela tiden...

En del var inte lika utråkade...

Läste att Sverige var det land i västeuropa som satsade minst på tågtrafik. Kan det vara detta vi ser resultat av en dag som denna kanske. I Spanien får man tex ersättning om deras höghastighetståg blir 5 minuter sena. Det kan de lova eftersom de "alltid" kommer fram i tid. Det skulle vara något för SJ...

Bildrna är klickbara men jag får be er att inte klicka upp dem, de är anskrämliga...

Slutligen en annan överblicksbild, en slalompjäxa jag såg på en promenad...

Den bilden får ni klicka upp om ni vill...

Allt för nu...

www.ingelaring.se

Postat 2010-12-22 18:13 | Läst 4332 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Idag.....

Ville jag inte gå ut... Det räckte att titta ut genom köksfönstret...

Så det fick bli några inomhus foton istället...

Kanske en ide för en bildutmaning ett "köksfoto" om dagen.... "typ"....

www.ingelaring.se

Postat 2010-12-19 19:47 | Läst 4347 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 Nästa