** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **

"Nästan" bara bilder

"Nästan" bara bilder och lite text. Men ibland kan det hända att det bli lite mer text om något som för tillfället intresserar mig...

Boule, Auch, France

I södra Frankrike spelar man Boule som så många vet. Jag vet jag har spelat "trädgårdsboule" på djupaste alvar varje sommar i 5 år nu. Boulplaner finns överallt, finns ingen annan plats så kan de vara i en trafikrondel eller så. Boulplan finns mitt i Cannes på planen vid hamnen just vid gamla Cannes. Fullt med spelare varje kväll. Varje ort, varje kvarter har sin boulbana. De som vill spela går helt enkelt dit med sina boul och lagen sätts samman allt eftersom spelare tillkommer. Åldern är blandad och varierar allt efter spelplan och boende, men de äldre dominerar ofta. Svärfar drygt 80 bor i Auch (lite öster om Toulosse). I somras fotograferade jag lite på hans spelplan. Han spelar varje kväll. När vi var där blev det 4 spelomgångarpå en kväll, snacka om friskvård ;-) NU verkar det vara väldigt ont om damer på boulplanerna ( de spelar dock ofta mer än gärna trädgårdsboule, tante Monique är rent farlig) . Men jag tror att jag ändock gärna flyttar till Frankrike ochspelar boule när jag blir äldre.

Boule är på allvar..

med engagerad publik

Mycket diskussioner

Vill man inte spela boule kan man spela kort

även här med engagerad publik

Trots gemytet så verkar vissa vilja härifrån

Ingela

www.ingelaring.se 

Postat 2007-08-30 21:57 | Läst 6082 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

"Storm" på Väsman idag...

Som så ofta efter semester och sommar har fotoinsperationen trytet lite. Med över 1000 semester och sommarbilder att ta hand om blir det lätt så. Men idag var det Finnmarksturen i Ludvika (mountainbike) och nostalgidag på Gammelgården i Ludvika. Så jag tog med mig kameran ut på promenaden ifall fotosuget skulle komma. Väl ute i snålblåsten så kände jag att jag inte alls hade lust att titta på nostalgidagen med veterancyklar, -mopeder, -maskiner och gamla bilar. Inte heller hade jag lust att titta på en massa cyklister i olika åldrar. Så kameran kändes lite onödig.

Men som jag gick så fick jag syn på sjön, Väsman. Tänkte att den alltid varit så stilla och fin när jag fotat  den. Kanske det var dags för att se om det gick att fota lite uppror också. Så jag gick ner till sjön satte kameran på sportläge (vatten är snabbt). Och fotade på i hopp om att något skulle bli bra. Kanske inte blev några mästerverk men... helt ok kort blev det. Kul att försöka fånga vattnets rörelse var det och lite fotoinspiration infann sig. Tror dock att bilderna får vila till sig lite tills jag hunit med France ;-) 

Ingela

www.ingelaring.se

Postat 2007-08-25 16:10 | Läst 4178 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

1/3 del är klara... Puh....

Hade med mig 1000 bilder från semestern i Frankrike. När man kommer hem och skall titta igenom dem känns det nästan oöverkomligt. Men redan nu är första milstolpen passerad, 1/3 är genomgånget och ett urval upplagda på hemsidan. Men lite kul är det att se bilderna igen. En del har man nästan redan mer eller mindre glömt. Som Damen som stod och målade i lugn och ro mitt i Le Cannet eller mannen som varje dag stod och läste sin tidning på stranden med ryggen mot havet, lika dag efter dag. När jag såg dem tänkte jag att "hoppas jag blir som dom". Att göra det man vill och njuta av det man gör, utan en tanke på omgivningen. Den målande kvinnan gjorde mig lite avundsjuk. Hon behöver inte stå ut med en massa personer som  är ivägen på bilderna, bara ett inte måla dem, så finns de inte, om ljuset är fel en dag, måla ett annat. Jag däremot (med mindre tålamod och tid) som har kamera istället för stativ får hela tiden folk ivägen framför motivet, fel ljus och åt fel håll mm mm. Kanske får ta upp det där med målning på gamla dar när tiden och lugnet infinner sig ;-).

Men än så länge är det kompaktkamera (långzoom) som gäller och nu är jag klar med Cannes och Figeac så nu är det bara resten kvar. Undrar vad jag finner där lite nyfiken är jag och att titta i förväg är fusk ;-)

www.ingelaring.se

Ingela

Postat 2007-08-11 20:58 | Läst 4430 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Att fotografera Marknader, gatufoto

Jag är även barnsligt förtjust i marknader. Dock inte vanliga "tingeltangelmarknader" utan "RIKTIGA" marknader. Jag menar som Marknaden i Riga (där allt finns) eller som alla marknader i Frankrike där man faktiskt handlar sin mat och på vissa ställen även annat (marknaden i Maurs eller Cannes). I Sverige finns även några fina genuina marknader ibland kallad torghandel. Linköping har en riktigt fin torghandel och en gång om året går Ulrika Marken av stapeln i Östergötland. En av Sveriges äldsta marknade och en av de få som fortfarande känns genuin med kreatursmarknad och allt även om det finns en del "tingeltangel"

 Som så mycket annat försöker jag alltid fota dessa marknader, men med mycket blandat resultat. Återigen kameran lite långsam. Men nu har jag komit på att jag måste ha sportläge. På utomhusmarknader är kameran helt ok men inne som på markanden i Cannes blir det lite svårare. I Cannes är marknaden under tak med öppna väggar (mycket vanlig variant för marknader i Frankrike). Det blev därför motljus när jag fotade ut från marknaden (vilket nästan allt var). Säkert något som går att kompensera/motverka på något sätt med bra kamera/blixt och förberedelser. Nu ärjag dock ingen förberedelsefotograf utan mer en spontan amatör och bilderna blir därefter. Undrar om det går att fixa i ps? Men i så fall hör det nog mörka vinterkvällar till (krångligt och tidsödande) ;-). 

Ett annat problem är att jag nog är lite för "blyg", vågar inte riktigt fota tillräckligt ofta och nära som kan behövas. Trots detta blev jag tillsagd av en "gentleman" i Frankrike, Maurs när jag filmade med kameran. Hans tillsägelse kom med på filmen ;-). Jag förstod inte vad han sa, kan bara "enordsfranska". Har senare fått översatt att han frågade om jag inte kännde till att man inte fick fotografera personer utan deras tillstånd.

I vilket fall. Kul är det med marknader och kul är det att fotografera marknader, även om resultatet inte alltid är så bra ;-). Om andan faller på så fotograferar jag nog Loppmarknaden på Hammarbacken i Ludvika endera lördagen. Loppmarknadet var en av de få saker jag hade hört talas om innan jag flyttade hit så fotograferas bör den, den är ju riksberöms (åtminstånne i Ludvika och Linköping).

http://www.agarcia.se/france/  http://www.agarcia.se/hundar/

www.ingelaring.se

Postat 2007-08-04 20:15 | Läst 4480 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera