"Nästan" bara bilder

"Nästan" bara bilder och lite text. Men ibland kan det hända att det bli lite mer text om något som för tillfället intresserar mig...

Fotopromenad.... eller test av kamerans auto bracket/gaffling (ricoh gxr)

I årets ambition "mera tänk mindre knäppande" ingår att lära sig kamerans finesser. Det var relativt bra väder idag och igår så jag gav mig ut.  Syftet var att prova kamerans auto bracket/gaffling med modul P10. De visade sig att det fanns fyra olika autob bracket-/gafflingsinställningar.  Exponeringsgaffling som kan läggas ihop till HDR, Färggaffling som tar en vanlig bild, en svartvit och enfärg, Vitbalansgaffling och Focusgaffling. Som tur var visade sig kameran vara "tumvantevänlig" dvs den gick både att fota med och ändra inställningar med när man hade tummvantar på (bra vid -10). En första iaktagelse var att kameran var otroligt snabb vid gaffling. Med tre bilder kändes det nästan som det gick snabbare än vanligt. Med samma funktion på min gamla kompakt behövdes nästan stativ men här fotade jag med maxzoom på frihand med bra resultat. Så har blev det:

Bilderna med exponeringsgaffling använde jag photoshops HDR funktion för att lägga ihop

När man skall använda gaffling och lägga ihop foton bör man inte fota rörliga föremål... Det kan bli ganska konstigt... som denna mycket korta bil...

 

Färgbalansgaffling gav denna bilder i "svartvit" som aldrig blivit fotad annars.

Samma fast i färg.

En svartvit till...

Vibalansgaffling gav dessa tre reslutat.

med exponeringsgaffling och photoshops HDR funktion blev det så här.

Denna bild blev till med focusgaffling. Jag fick fem bilder bara att välja den rätta...

Kameran var så snabb att hitta rätt att jag tror gaffling kan vara en bra inställning vid gatufoto...

Till och med kråkor och skator med maxzoom blev ok...med tanke på förutsättningarna.

Fotandet fick mig att se sådant jag inte sett innan som denna vy med det brun/röda trädet... Har förmodligen inte det minsta att göra med kamerans inställningar ;-)

Nu gäller det bara att minnas detta inför framtida fotograferingstillfällen ;-)

www.ingelaring.se

Postat 2011-01-03 22:05 | Läst 15834 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Vidvinkel i Ludvika Ulrika Kyrka...

Blir inte så mycket fotande nu när vardagen och hösten är här. Men igår satte jag på vidvinkelkonvertern för att testa att fota med den inne i Kyrkan. När jag ändå testade så testade jag kamerans "auto gaffling", kameran tar tre kort i följd med olika exponering. Använde sedan photoshops funktion lägg samman till HDR. Mest för att se hur det fungerade. Tog inte största skillnaden i exponering och inte använde jag Raw heller (min Photoshop stödjer inte LX3 Raw format). Men lite lärde jag mig i alla fall. Som att om skall det bli riktigt häftigt skall man ta större skillnad i exponeringen (men kyrkofoton kanske jag ändå inte vill ha riktigt häftigt) . Man bör ha stativ (förvånansvärt hur mycket man flyttar kameran på någon futtig sekund, fast man avser att vara still  ;-) . Men några bilder blev helt ok i alla fall. Nu är jag inte någon HDR entusiast men ibland kan det vara riktigt häftigt så varför inte testa. Nu kan jag i alla fall principen och resten får vi ta en annan gång.

När jag ändå håller på att testa så testar jag även klickbara bilder här i Bloggen. Så klicka på bilderna bara om ni tycker de är för små.

Jag lärde mig även att dörrar inte ska fotas med vidvinkel. Denna bild fick jag korrigera rejält i Photoshop.

Konstigt föresten detta med mig och kyrkor. Att jag envisas med att fota dem menar jag. Jag som inte alls är kyrklig utan snarare tvärtom. Men byggnaderna är fina och är allas vårt historiska arv så jag fotar nog vidare.

www.ingelaring.se

Postat 2009-08-23 14:40 | Läst 9410 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera