Mitt fotografiska minne

Återuppstånden från de döda - två gånger

Om Olympus 35RD

För ganska många år sedan fick jag mammas Olympus 35RD. En trevlig kompaktkamera med mycket bra objektiv, 1:1,7/f40 mm. Jag satte då genast i ett nytt batteri och laddade med en Tri-X 400 och började plåta bilder. Här är några exempel.

 

 

 

Men så mitt i en rulle började slutaren krångla. Den började långsamt öppna sig medan jag tryckte på avtrycket. Ibland öppnade den fort  med stängde långsamt. Jag vill att mina kameror ska fungera och den här var en mycket trevlig bekantskap så jag lämnade in den till Werner på LP Foto. Det kostade några hundra men det är småpengar för en fungerande kamera. Den höll ett tag, längre än reparationsgarantin, men sen gav slutaren upp igen. Den hamnade på hyllan. Jag hade ingen lust att reparera den igen. Sen föll den i glömska.

Häromveckan pratade jag med en kompis som har en 35RC samt en 35SP (även jag har en 35SP). Han hade reparerat sin 35SP vars bländarlameller fastnat och då fick jag idén att fråga honom om han kunde titta på min 35RD då mina ögon inte räcker till för sådana finmekaniska operationer. Jovisst det kunde han göra. Vi skulle träffas senare i veckan för bildsamtal med några andra vänner så jag skulle ta med den då. Kvällen innan letade jag rätt på den ur förvaringen i garderoben. Jag provade den igen och det såg likadant ut som när den gick sönder. Men efter flera avtryck uppförde den sig, till min förvåning, som den ska så jag meddelade min vän detta men jag tog i alla fall med kameran till bildsamtalet. Väl där provade jag igen. Samma slöa slutare. Men efter bara ett par gånger fungerade den igen. Den måtte ha blivit skrämd av tanken på att utsättas för en reparation. Jag tog med den hem och nu har den ett fräscht batteri och är laddad med en hemrullad Ilford HP5+. Jag får väl se hur det går men jag hoppas innerligt att den håller hela rullen.

Eders Hängivne 
Analogfotografen

PS
Det händer spännande saker i mitt mörkrum alldeles snart. Väntar på en ny pappersframkallare som jag hoppas mycket på. Mer därom i en senare blogg.

Inlagt 2018-02-24 20:23 | Läst 4597 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Kameran tog bra bilder tycker jag! Fönsterljusporträttet särskilt fint. (Du kan ta åt dig du med.) Objektivet har precis rätt specifikationer. Blev nyfiken och googlade runt lite, du har väl sett denna utmärkta genomgång men jag klistrar in den i all fall:

https://web2.ph.utexas.edu/~yue/misc/35RD.html
Svar från N Thomas Meldert 2018-02-25 06:47
Tack för länken, Måns. Den hade jag inte läst (vad jag kommer ihåg). Kameran är i utmärkt skick (förutom självutlösaren då)
Olja någonstans på glidande metalldelar där det inte får finnas någon olja. Sådan olja har en tendens att ända läge och vandra lite i mekanismen - därav beteendet.
Svar från N Thomas Meldert 2018-02-25 06:48
Jo, jag känner till det. Det finns spår av olja på slutarlamellerna. Inte mycket men om jag håller igång den kanske jag klarar mig.
syntax 2018-02-25 09:53
Jag har prövat olika metoder. Den mest näraliggande är att låta slutaren stå öppen ett tag, för att sedan låta den stå halvöppen några dagar. Den fromma förhoppningen är att oljefilmen skall tunna ut/flytta på sig så pass att den inte längre utgör någon friktionsfaktor. Det har dock alltid slutat med att jag har fått ta skeden i vacker hand, plocka fram verktygen, och öppna kameran... :-)
Väldans snygg kamera får jag säga, och bilderna är ju utmärkta, precis som Måns säger alldeles särskilt fönsterljusbilden! Jag håller tummarna!/ Björn T
Svar från N Thomas Meldert 2018-02-25 06:50
Visst är den snygg! Jag gillar den skarpt. Det lilla fomatet och lagom vikt gör den till en perfekt gatufoto/rese/fest-kamera.
Det gick av bara farten. Nu sitter det en HP5+ och fräscht batteri i 35SP också =)
Tog fram kameran i dag i akt och mening att fotografera med den. Jag tog några bilder när jag nyss laddat filmen. Nu några veckor senare var det dött. Avtrycket fastnade nere. Det gick att spola tillbaka filmen men det gick inte att öppna kameran för att ta ur den. Nu får den inga fler chanser.