Dag för dag

Mina bilder och tankar för dagen

Hittade negativen idag!

Idag städade jag i källarförrådet och hittade ett antal negativark som jag hittills trott varit för evigt förlorade i någon flytt.

Det är bilder jag tog med en halvformatskamera (Canon Dial) under en längre resa jag gjorde i Sydafrika 1988. Jag arbetade på LO vid den tiden och uppdraget var inte att fotografera utan att skriva om de strejker som vid den tiden var den svarta och och färgade befolkningens främsta vapen i kampen mot Apartheidsystemet. 1988 var det  fortfarande två år innan Nelson Mandela släpptes fri och systemet började avskaffas. Resan var omtumlande och har betytt mycket för hur jag ser på världen och mänskliga rättigheter.

Jag har nu börjat scanna igenom rullarna och upptäcker att det finns en hel del bilder att jobba med och sammanställa, trots att det är bilder som är tekniskt svaga, stort korn osv. För mig spelar det mindre roll eftersom det handlar om ett starkt minne och delvis ett unikt material. Här nedan är t ex tre bilder från pendeltågsstationen i Johannesburg på den perrong som svarta och färgade var hänvisade till. Det var trångt, mörkt och jag exponerade filmen efter 1600 asa. Jag var garanterat den enda vita på den perrongen för sådant var apartheidsystem i praktiken. Total åtskillnad mellan människor baserat på hudfärg.

Postat 2016-11-01 15:11 | Läst 874 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera