Dag för dag

Mina bilder och tankar för dagen

Järn och rågummi

Året var 1964.

Jag hade burit ut tidningar under sommarlovet.

I augusti köpte jag en sovjetisk kamera, en Zenit 3M, som verkligen inte var en bra kamera. Men jag bläddrade ivrigt i den gröna manualen och undersökte noga kameran som saknade återgående spegel och lät som nyss kommen som en biprodukt från en sovjetisk traktorfabrik.

 

Samtidigt var det en upptäckarglädje och jag minns att jag cyklade ut på landsbygden där uppe i det norrländska kustlandskapet där jag växte upp för att ta mina bilder. Tri-X hette filmen. ”Den är den som proffsen använder”, sa man på fotoaffären.

En klasskompis lånade mig framkallningsdosa och han invigde mig i mörkrummets hemligheter.

En ny värld öppnade sig med hjälp av Rodinal, fix och en Opemus förstoringsapparat. Agfa stod för det magiska pappret på vilket bilderna växte fram.

De här två bilderna måste ha varit några av de första jag tog med kameran som luktade järn och rågummi.

Då, för snart 60 år sedan…

Postat 2022-08-22 08:45 | Läst 1037 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Fotografins Woodstock

PLANKET Stockholm 13-14 augusti 2022.

Efter pandemiuppehåll från 2019 var det PLANKET igen i helgen.

Jag medverkade under söndagen med fyra porträtt- bilder med det sammanhållande temat Händer.

Totalt deltog närmare 300 fotografer under lördagen och söndagen.

Det var VARMT!, näst intill outhärdligt varmt. Förutom mängder av intressant fotografi handlar PLANKET också om att träffa gamla och nya bekanta. Surra en stund och snacka om varandras bilder.

 Jag fotograferade inte mycket själv utan satt mest och sökte skugga under de två dagar ”Fotografins Woodstock” pågick på Lilla Mejtens gränd på Södermalm i Stockholm. Drack säkert flera liter vatten också.

Bildmässigt var det främst verk av två fotografer jag fastnade för;

1) Birgitta Nilsson från Norrköping. Hennes gatufotografi är enastående härlig. Bilderna från Palermo på Sicilien är både vackra och djupt mänskliga. De når näst intill Cartier-Bressons nivå. Att Birgitta dessutom började plåta för bara ett par år sedan gör att jag lyfter på hatten lite extra för henne. ”Jävligt bra fotografi”, som någon sa.

Bild: Birgitta Nilsson, enastående gatufotograf

2) Den andra fotografen var Sven-Göran Holmberg, kanske mest känd som den som startade och drivit Crimson AB till ett av Sveriges mesta och bästa fullfotolabb.

Det få vet är att Sven-Göran för drygt 50 år sedan jobbade på Vipeholmsanstalten i Lund. Anstalten avvecklades under 80-talet och är känd från både radio – och tv-dokumentärer som en av de värsta mentalsjukhusen i svensk historia.

Sven Göran plåtade interiörerna och det patienterna genomled. Han lovade sig själv att inte publicera några bilder förrän efter minst 50 år.

Nu visade han dem på PLANKET och det grep mig hårt. Dokumentärfotografi utan pardon. Bilder man inte kan gå förbi oberörd.

Starkt. Mycket starkt.

Sven-Håkan Holmberg framför sina 50 år gamla bilder från Vipeholmsanstalten

Till sist några bilder av oss som sökte skugga och vätska när vi vimlat klart.

Fotografen Dan Crona och jag i viloläge under trädets skugga. Bild: Micke Berg

Min bild av fotografen Micke Berg, min lapska vallhund och min kära hustru Ulrika

Mästerfotografen Larsåke Thuresson och hans Lotta. Ett strävsamt par sedan dryga 50 år. Min bild.

./.

Postat 2022-08-18 12:23 | Läst 1138 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

HÄNDER på Planket på söndag

  

I helgen är det PLANKET i Stockholm. Ett tvådagars "fotografiskt Woodstock" med 40 år på nacken. Förutom några hundra fotografer är Planket också en mötesplats för gamla och nya bekanta.

Jag har varit med sedan 80-talet till och från.

I min "mancave",  ett litet rum i en salig röra bland kameror, objektiv, skrivare, dator, bilder och vinkyl kom jag på ett tema; HÄNDER, Bilder jag tagit sedan mitten av 80-talet till i början av juli i år.

Vill du se resultatet är du välkommen till PLANKET på Lilla Mejtens gränd på Södermalm i Stockholm nu på söndag 14 augusti mellan 11.00-17.00.

Jag och mina HÄNDER finns mitt i smeten på plats 148.

Tills dess ska jag försöka hinna städa upp i min "mancave".

             

Postat 2022-08-11 12:17 | Läst 892 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera